Utrecht

Beste tuinvrienden en –vriendinnen,

De nieuwjaarsreceptie ligt al weer achter ons. Het was een gezellige ontmoeting met elkaar. Daarna kwam Joost Hut met het gereedschap-onderhoud. Er was zelfs een echtpaar uit de buurt van Oegstgeest. Iedereen had voldoende tuingereedschap meegenomen om te slijpen. Joost had allerlei gereedschap meegenomen, waarmee geslepen kon worden, zodat we met elkaar gelijk aan de slag konden. Iedereen kan nu met scherp gereedschap de tuin te lijf gaan komend jaar. Bij sommigen stond het zweet op zijn/haar voorhoofd, zo intensief werd er gewerkt. Dit was een zeer geslaagde avond. Gewoon met elkaar aan het werk.

Kijk op onze site voor de activiteiten voor het komende half jaar. Misschien zijn er leden die lid geweest zijn van Houten en IJsselstein die activiteiten missen, laat het ons weten. 

Namens het bestuur een hartelijke tuingroet, Reiny Reijmerink (vice-voorzitter).

Events

Open tuinen in Schalkwijk

16 februari 12-16 uur

De eerste bloembolletjes steken hun kopjes alweer boven de grond. Het voorjaar is in aantocht. Daarom organiseren drie Schalkwijkse tuinen op 16 februari de eerste ‘Open-tuinendag’ van het nieuwe jaar. Als het niet meer te streng gaat winteren zijn in alle tuinen al diverse voorjaarsbloeiers te bewonderen, er zijn dan zeker sneeuwklokjes en helleborussen in bloei. 

De tuinen zijn 16 februari open tussen 12:00 en 16:00 uur. Toegang is gratis. 

De drie Schalkwijkse tuinen die open zijn: Tuin Brassica aan De Griend 1, De Pullenhof aan het Molenpad 5 (toegang via Kloostergaarde, voorbij de sportvelden Blokhoven) en de tuin van Helene de Vries aan Scheidingsweg 1. Meer informatie over de tuinen kun je teruglezen op utrecht.groei.nl.

Op alle locaties wordt een kopje koffie of thee geschonken. Bij Tuin Brassica worden traditiegetrouw op ouderwets ijzer Schalkwijkse wafels gebakken. 

En wilt u volgen hoe de tuinen tot groei en bloei komen? De volgende Schalkwijkse open tuinen zal zijn op 19 april. 

Bloemschikken

Bloemschikken De Meern 2020

Iedere maand geeft Groei & Bloei afdeling Utrecht bloemschikcursussen op de 1e dinsdagavond in De Meern om 19.30. 

De cursussen worden geleid door een nieuwe, maar ervaren bloemschikdocente Pauline Arkesteijn. Zij is inmiddels hard bezig om de onderwerpen voor het komend seizoen uit te werken. De eerstvolgende keer is 4 februari. Het onderwerp en toelichting zijn eerdaags te vinden op onze website.

Februari Langwerpige schikking.

Deze maand gaan we een langwerpig schikking maken. Hierbij kun je een langwerpige schaal of bak gebruiken, of je maakt een langwerpige frame van draad, takken of andere materialen. Ook zou je gebruik kunnen maken van 1 grote lange stronk.

Het gebruik van oasis is mogelijk, maar er kan ook gewerkt worden met kleine vaasjes of flesjes die aan het frame of de stronk bevestigd kunnen worden.De voorwaarde van deze maand is dat de schikking zeker langer moet zijn dan dat hij breed is. Denk goed na over de combinatie van materialen, stevigheid bij het maken van een frame, waterdichtheid en houdbaarheid

Heb je materiaal nodig? Neem gerust contact met mij op.

Aanmelden

Lezingen

Klimaatverandering en onze tuinen

19 februari 2020

Heeft het veranderde klimaat, of heeft het weer in zijn algemeenheid, invloed op onze tuinen. Hoe reageren planten en welke maatregelen moeten we nemen om onze tuinen toekomstbestendig en duurzamer te maken. Hoe kunnen we het klimaat in een bebouwde omgeving beïnvloeden en waarom zijn, vooral ‘groene tuinen’ van groot belang? Paul Machielsen is deze avond onze expert. Hij is werkzaam bij Abbings Buitenhof in Zeist. Met het veranderende klimaat daar hebben wij allemaal mee te maken.

Datum         : 19 februari 2020
Locatie        : Amateurstuindersvereniging Utrecht-Zuid (Oude Liesbosweg 15  (navigatie Olympus)  3524  WZ  Utrecht.
Aanvang     : 20.00 uur.
Toegang     : gratis, iedereen van harte welkom.

Aanmelden is verplicht en dat kan via utrecht.groei.nl.

Oostbroeklezing

De Das in het Utrechtse Landschap

18 februari 

De samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen. Het aantal plekken is beperkt (60). Er is veel interesse, dus wil je erbij zijn, meld je dan snel aan.

De das is een bijzonder dier. De grootste marterachtige van Nederland die je maar zelden te zien krijgt. Een zoogdier wat onlosmakelijk verbonden is met ons landschap maar in de jaren zeventig nog maar amper voorkwam. Sindsdien is er veel gedaan aan beheer om het landschap weer aantrekkelijk te maken voor de das. Nu floreren er overal op en rondom de Utrechtse Heuvelrug weer dassenfamilies. Het is daarmee een symbool geworden voor succesvol natuurbeheer. Maarten den Hartigh, assistent-boswachter bij Utrechts Landschap, zal deze avond vertellen over de das. Het sociale leven, de leefwijze, wat ze eten, waar ze voorkomen en hoe je ze kunt herkennen. Ook het beheer, natuurbescherming, kansen en bedreigingen worden aangehaald. Door Maartens enthousiaste wijze van vertellen en de foto’s en filmpjes in zijn presentatie, laat hij de das tot leven komen.

Datum:  18 februari 2020

Aanvang: 19.30 uur.

Waar: Landgoed Oostbroek Bunnikseweg 39 3732; HV De Bilt.

Aanmelden is vanaf maandag mogelijk via www.utrechtslandschap.nl.

Nieuws Gardenista 2020

woensdag 13 t/m zondag 17 mei op Historische Buitenplaats Den Alerdinck , Den Alerdinckweg 1, 8055 PE te Laag Zuthem bij Zwolle.

Meld je aan voor de speciale GARDENISTA NIEUWSBRIEF met de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden.

Bloemschikken

De Historische Buitenplaats Den Alerdinck in de buurt van Zwolle wordt het strijdtoneel van de bloemschik wedstrijd. Ook dit jaar is er een categorie voor studenten, amateurs en professionals en zijn er buiten een felbegeerde eerste plaats ook mooie andere prijzen te winnen.

En hoe gaaf is het om op de laatste dag op het toneel te strijden met de drie besten uit je eigen categorie. Op dinsdag 12 mei kun je je werkstuk aanleveren en er zal deze keer een centrale aftrap zijn! Mocht je mee doen dan rekenen we ook op je als je bij de eerste 3 bent om op zondag 17 mei op het podium te staan.

Om je te kwalificeren voor de wedstrijd vragen we je om een foto (max. 5) te sturen van bloemwerk waar je trots op bent. Samen met je adresgegevens, telefoonnummer, evt. lidnummer Groei & Bloei en de categorie waarin je mee gaat doen. Meld je nu aan door een mailtje te sturen naar bloemschikken(at)gardenista.nl.

Het hoofdthema is 'Festival' en daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Maar om je nog meer uit te dagen hebben we per categorie ook een subthema;

  • Studenten:             Hippies
  • Amateurs:              Food, Flowers & Fashion
  • Professionals:        Eurovisie songfestival

Leuke thema’s waar je zeker je creativiteit in kwijt kunt. Een vakkundige jury zal het werk gaan beoordelen.

Heb je nog vragen of wil je nog meer informatie dan kun je een mail sturen naar Sharon van Eunen:  eunen(at)gardenista.nl 

We rekenen weer op jullie bijdrage aan dit geweldige bloem evenement.

De kosten voor een amateur zijn € 40,-

De kosten voor een professional € 65,-

De kosten voor een student € 24,-

Hartelijke groeten,

Bloemschikteam Gardenista