Utrecht

Beste tuinliefhebbers,

Inmiddels is het alweer april en begint het toch al wat warmer te worden. Het groen komt nu echt op en je ziet de kleuren in tuinen veranderen. Vooral veel geel van narcissen en forsythia op dit moment. Vandaag zag ik een grote hoeveelheid lieveheersbeestjes, hele kuddes op een blad in de zon en opeens realiseerde ik me dat ze allemaal aan het zonnebaden waren. Zo grappig.

Activiteiten organiseren is nog steeds een lastig verhaal. Wat we wel kunnen doen is activiteiten voor buiten organiseren en iedereen attent maken op wat er qua tuinbeleving wel mogelijk is. We hebben twee zoomlezingen, een oproep voor open tuinen en verder heel veel tips. Doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet namens het bestuur Groei & Bloei afdeling Utrecht,

Helma Koot

Oostbroeklezingen

Natuurlijk moestuinieren - Moestuinieren in samenwerking met de natuur

Moestuinieren is een hobby die je behalve heerlijke zelfgekweekte groente ook dicht bij alle natuurlijke processen brengt. Al wroetend met je handen in de aarde zie je dat je tuin gedurende het seizoen steeds meer gaat leven. Insecten die jouw bloemen komen bestuiven en aan jouw blaadjes knabbelen. Vogels die de insecten opeten of jouw kool. Ondergronds leven dat knaagt aan je wortels maar ook zorgt voor een vruchtbare aarde.

Donderdag 15 april 19.30-21.00. De lezing vindt online plaats via Zoom. Geef u op via de www.nmu.nl

Lezing Cantonspark

Lezing: Cantonspark in Baarn Botanisch park en rijksmonument

dinsdag 20 april  20-21 uur 

Het Cantonspark in Baarn kent een rijk verleden als onderdeel van een buitenplaats, de eerste botanische tuin van Universiteit van Utrecht en openbaar park van gemeente Baarn. Inmiddels is het ook een rijksmonument.

Ing. Maartje Bos zal in deze lezing ingaan op de geschiedenis van dit bijzondere park maar ook op de toekomst. Zij werkt bij Stichting in Arcadië te Amersfoort, die als onderzoekscentrum en planbureau voor groen erfgoed nauw betrokken is geweest bij de plannen voor het herstel en de revitalisatie van dit park. Bij Stichting Arcadië kun je meer lezen over het project.

De lezing is op 20 april 2021 van 20.00 tot 21.00. Daarna is er nog gelegenheid om vragen te beantwoorden. Deze lezing wordt via MS Teams gegeven, aanmelden via utrecht.groei.nl is noodzakelijk. Na aanmelding krijgt u een uitnodiging voor de lezing.

Open Tuinen Utrecht 2021

In 2020 heeft afdeling Utrecht een format ontwikkeld om open tuinen te bezoeken in coronatijd. Dit is zo goed bevallen dat we besloten hebben om dit format ook in 2021 weer te gebruiken. Voor de tuin-openstellers was het erg prettig. Je weet beter waar je aan toe bent. Weet hoeveel bezoekers er komen. Je kunt ook zelf andere tuinen bekijken en zit niet vast aan je eigen tuin op een moment dat andere tuinen ook open zijn. We hebben meerdere vragen gehad om het in 2021 weer op deze wijze te organiseren.

Ook de bezoekers waren tevreden, kleinere groepjes. Meer uitwisseling van ervaringen en tips. Daarom nog een keer onze formule voor de Open Tuinen Utrecht 2021

En een oproep aan iedereen: wie vind het leuk om zijn tuin open te stellen en zijn hobby en interesses te delen met andere groenliefhebbers. Info: Helma Koot 06 10520984  Reiny Reijmerink 06 18409697 

De Pullenhof in Schalkwijk

De Pullenhof is een parkachtige tuin met een ongedwongen, impressionistische inslag. Bij het ontwerp is uitgegaan van al bestaande bomen en er is een enorme diversiteit. De Blokhovense Molenvliet loopt door de hele tuin. Rondom zijn doorkijkjes die de tuin verbinden met het omringende poderland. Er zijn verschillende sferen: dichtbij huis gecultiveerd, verder weg mag de natuur meer zijn gang gaan.

vrijdag 9 april    10 uur, 11 uur, 12 uur    max. 6 pers. per blok
vrijdag 16 april   10 uur, 11 uur, 12 uur   max. 6 pers. per bok
woensdag 12 mei 10 uur, 11 uur, 12 uur   max. 6 pers. per blok

Geef bij het aanmelden ook aan welk blok uw voorkeur heeft.

De rotstuin van Willy en Willebrord Dorresteijn-Lindenbergh. De Meern

Donderdag 13 mei en Zondag 16 mei 2021, 13-16 uur

Als Corona het toe laat geven wij Donderdag 13 mei (Hemelvaartsdag) en Zondag 16 mei Open tuindagen voor Groei en Bloei afd. Utrecht. Beide dagen van 13 tot 16 uur, per half uur maximaal 6 personen. Voorbeeld van hergebruik oude tegels, tuin gemaakt door Wiert Nieuman.

Experimentele tuin in Schalkwijk

Zondag 23 mei 12-17 uur en zondag 20 juni 12-17 uur

Vanaf de weg is er door de hoge haagbeukhaag niets te zien van de tuinen, maar eenmaal op het erf des te meer. Voor de groene garagedeuren een uitstalling subtropische planten, waaronder een doorbloeiende mimosa. Voor het huis: een aantal buxusvakken met beplanting op kleur. 

Aanmelden via Groei en Bloei afdeling Utrecht is verplicht.

Tuinieren en klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie begint steeds meer door te dringen bij iedereen. Klimaatambassadeurs schieten als paddenstoelen uit de grond. En heel veel organisaties zijn ieder op hun eigen wijze bezig  om iets goeds voor de natuur en onze leefomgeving te bereiken. De actie tegel eruit, plant erin werd ooit bedacht door Groei en Bloei en is inmiddels door veel andere organisaties overgenomen en omarmd. Denk aan Stichting Steenbreek, IVN, NMU, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Maar verder moet er ook gedacht worden aan een gezonde bodem, opvang van water, groene daken en ruimte voor vogels, dieren, insecten, bijen en vlinders in de tuin.

In de regio Utrecht hebben diverse organisaties de handen ineen geslagen en initiatieven opgepakt om onze omgeving beter bestendig te maken tegen het veranderende klimaat.  We zullen hier een aantal initiatieven noemen. Misschien zit er iets voor je bij. 

NK Tegelwippen

In Utrecht start binnenkort het NK TegelwippenEen race tussen Utrecht en  Den Haag. Wie wipt er de meeste tegels uit. 

Nieuwegein: Fokkesteeg

De stichting Samen Duurzaam Nieuwegein wil graag minder verharding in de gemeente. Strak betegelde tuinen zien ze graag groener worden. Beter voor de biodiversiteit, waterafvoer en het helpt tegen hittestress. En vooral het staat leuker.

Samen Duurzaam Nieuwegein houdt in april in de wijk Fokkesteeg van Nieuwegein een actie tegeltje eruit, plantje erin. Bewoners uit deze wijk kunnen een tegel inleveren en krijgen dan een gratis plant. Een stimulans om groener te worden die hopelijk naar meer smaakt.

De bewoners van de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein kunnen zich opgeven bij Samen Duurzaam Nieuwegein.

Tuinlabel                                                   

Iedereen is wel bekend met het energielabel. Nu is er ook een Tuinlabel ontwikkeld. Check je eigen tuin, welke label krijgt jouw tuin?

Bloemschikken: Pasen met Pim!

Zet een verrassend nest op tafel met Pasen! Pim van den Akker laat zien hoe je dit zelf kunt maken. Al werkend geeft hij een mooi inkijkje in zijn creatieve filosofie en spoort hij je aan je eigen fantasie de vrije loop te laten en angst en streven naar perfectie even los te laten!  Bekijk de video.

Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik bloeit in de zomer en trekt dan vele vlinders. Hij kan flink groot worden. Gelukkig kun je 'm flink snoeien. Doe dat in maart - april. Hij loopt gewoon weer uit en zal in de zomer opnieuw prachtig bloeien tot genot van vlinders en andere insecten! Bekijk de video voor tips en tricks.

Tuinen van Appeltern

Omdat  Appeltern tegenwoordig ook een winkelvoorziening heeft mogen zij nu open zijn. Maximaal 50 personen per dag en aanmelden verplicht. Een aanrader om inspiratie op te doen.

Festival Gardenista 2021 Kwekerscompetitie

De kwekerscompetitie is nieuw dit jaar. Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het als dat ook gezien wordt. Door vakgenoten, maar zeker ook door de eindgebruiker: de consument. Alle professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden daarom uitgenodigd mee te doen aan de kwekers-competitie van Gardenista voor de best gekweekte plant: ‘de gouden Gardenistaplant’. Een deskundige jury beoordeelt de plant maar ook festivalgangers kunnen hun stem uitbrengen. Meer informatie op www.gardenista.nl.

Moestuin correspondentie

Een oude vader schrijft een brief aan zijn enige zoon, die in de gevangenis zit.

Beste Frans,

Ik kan dit jaar geen aardappelen en groente planten in mijn moestuin, want de tuin omspitten - wat jij altijd deed - gaat helaas niet meer op mijn leeftijd.

Groeten van je vader

Een paar dagen later komt er antwoord uit de gevangenis.

Beste Pa,

Je kunt de tuin ook maar beter niet omspitten, want ik heb daar een paar lijken begraven. Als ik vrij kom zal ik je helpen.

Groeten Frans,

Wegens de censuur op de gevangenisbriefwisseling staat dezelfde dag nog de politie aan de deur bij de oude man. Ze graven de hele tuin om, op zoek naar lijken. Maar er wordt niets gevonden.

Weer een dag later, komt er opnieuw een brief uit de gevangenis.

Beste Pa,

Blij met je omgespitte tuin?

Groeten Frans

Voorjaarsactie voor nieuwe leden Groei en Bloei 2021

Ook al zijn er nog weinig activiteiten mogelijk, toch wordt ook dit jaar een speciale voorjaarsactie beschikbaar gesteld.  Nieuwe leden die zich via Groei en Bloei Utrecht aanmelden hebben namelijk een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, en via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

Vul dit formulier in en stuur dit naar info(at)utrecht.groei.nl.