Utrecht

Column Wiert Nieuman: Tuingeluk in april


Naaktslakken in de tuin kunnen een plaag zijn. Ik heb er ook ieder jaar weer last van en ik volgde eens het advies op om biervallen te zetten. Nou, dat heb ik geweten! Uit de hele omgeving kwamen ze mijn tuin binnen en ik heb er op een avond 60 gevangen. Tot overmaat van ramp kropen de slakken, weliswaar dronken, weer uit de vallen en gingen weer mijn planten te lijf.

Tegenwoordig vang ik ze zodra ik ze in het voorjaar zie, zodat ze zich niet massaal kunnen vermenigvuldigen. Je kunt ze ook bestrijden met aaltjes en die kun je vanaf april toepassen.  Er zijn op internet diverse aanbieders van deze aaltjes te vinden. Een tip: volg de aanwijzingen nauwgezet op, dan is het effect het grootst.
Dahlia’s zijn ineens weer immens populair. Het zijn natuurlijk ook kleurrijke verschijningen en ze bloeien lang. De knollen kunnen nu de grond in en dan heb je vanaf juli al de eerste bloemen. Weet je dat je dahlia’s ook  gemakkelijk kunt stekken? Dat moet dan in februari-maart en daar zal ik volgend jaar dan eens aandacht aan besteden. Dahlia’s zijn er in allerlei vormen en kleuren en de mooiste vind ik de soorten die je als knol op naam koopt. Persoonlijk vind ik de zaaidahlia’s wat minder mooi. Dahlia’s kun je ook heel goed in een border met vaste planten toepassen. Denk ook eens aan soorten met donker blad, daar is tegenwoordig ook veel van te koop.

Gaat er weer iemand de Vierdaagse lopen? Dat is het natuurlijk een must om een bosje bloemen op de Via Gladiola aan te bieden. Dus: nu ook gladiolenknollen poten.

Groenblijvende haagplanten kun je nu ook prima aanplanten. Graaf voldoende diepe en brede plantgaten, zet de plant in het plantgat en verwijder dan pas het acryl gaasdoek. Altijd dat doek verwijderen, want het verteert nooit en de wortels kunnen er niet doorheen! Vul de plantgaten daarna weer op en geef eventueel water. Als het erg droog en zonnig weer is moet je niet voortdurend de grond kletsnat maken maar het gewas sproeien zodat de verdamping wordt beperkt.

De vroege voorjaarsbloeiers onder de heesters zijn nu uitgebloeid en kunnen gesnoeid worden. De bekendste is Forsythia en daar kun je flink de schaar in zetten. Ze maken dan weer nieuwe scheuten die het jaar daarop weer bloeien. Toverhazelaars en schijnhazelaars zijn ook al uitgebloeid maar die hebben de snoeischaar nauwelijks nodig. Van toverhazelaars moet je nooit dikke takken afknippen; alleen wat correctiesnoei van dunnere twijgen! Heesters die in de zomer bloeien mogen nu niet worden gesnoeid want dan knip je al het zogenaamde bloemhout weg. 
Ik kan me voorstellen dat die sierkers in de tuin wel een beetje veel ruimte gaat innemen. Is dat het geval dan kun je die na de bloei snoeien. Kersen, pruimen en abrikozen snoei je nooit in de winter, altijd na de bloei of in de nazomer.
 

Ik had het vorige maand al over het zaaien van eenjarigen. Als je dat hebt gedaan moet je ze goed in de gaten houden: op tijd water geven en voldoende luchten. De groei mag niet te uitbundig zijn, want dan rekken ze veel te veel. Heb je ze in een bak staan dan kun je overdag het glas/plastic eraf halen en als er koude nachten worden verwacht leg je het er even weer op. Begin april zie ik overal alweer eenjarigen te koop staan. Niet kopen, het is nog veel te vroeg. Als er nog even strenge nachtvorsten komen, zullen ze allemaal doodgaan en moet je weer nieuwe aanschaffen.

En u staat vermoedelijk alweer in de startblokken om het gazon te verticuteren. Die dure machine moet  toch goed worden gebruikt, net zo als de bladblazer, de motorzaag en al die andere hebbedingen in de schuur. Houd daar nu eens mee op! Moet je echt eens verticuteren, en dat hoeft zeker niet ieder jaar, dan kun je zo’n ding ook huren. Het is ook belachelijk om voor een tuin van 100 m2 een bladblazer aan te schaffen. Neem een bladhark en hark het blad onder de struiken en tussen de vaste planten. Dan spaar je al wat gym-uren uit en hoeven de buren niet naar de herrie van je machine te luisteren.

WN

Column Wiert Neuman: Tuingeluk in maart

De winter is voorbij en we kunnen weer de tuin in! Heerlijk toch?
Alleen maar zitten in de tuin is ook niet alles, je wilt er graag ook wat in doen. Gewoon om wat bezig te zijn of om het nog mooier te maken. In maart zijn er best veel klusjes te doen. 
De rozen nog niet gesnoeid? Dan wordt het nu tijd want nog even en ze lopen weer uit en dan moet het snoeien wel gedaan zijn. U weet het waarschijnlijk nog wel: de oude takken inkorten tot op drie of vier ogen en dan het liefst net boven een oog die naar buiten wijst afknippen. Maar voordat u nu in de stress schiet: heilig is dat snoei-advies natuurlijk niet. De thee-hybriden en aanverwante soorten vragen wel wat aandacht bij de snoei, maar de andere soorten zijn niet zo kieskeurig.
Roos 'Bengali'

De Buddleja’s lopen alweer behoorlijk uit, maar knip ze toch maar kort. Op ongeveer 30 tot 50 cm hun je ze afknippen of dikkere takken afzagen. Ook hortensia’s zoals Hydrangea arborescens moeten gesnoeid worden, dat zijn die met die grote ‘koppen’, zoals bijvoorbeeld ‘Annabelle’. Hebt u ook altijd van die grote ‘koppen’ die na een regenbui gaan hangen? Knip ze dan eens wat minder laag af zodat ze meer takken maken met kleinere koppen, dan heb je dat omkiepprobleem niet. Hydrangea paniculata wordt ook gesnoeid, maar H. quercifolia hoeft niets aan gedaan te worden. De gewone hortensia’s kun je uitdunnen maar daar moet je niet alles van afknippen want dan krijg je geen bloei. De uitgebloeide bloemen moeten er wel uitgeknipt worden. 
Buddleja davidii cv.
Hydrangea arborescens
Hydrangea paniculata

In borders kun je nu nog compost strooien, mits de bolgewassen die nu boven de grond komen er geen last van hebben. Compost is geen plantenmest maar een bodemverbeteringsmiddel waar ook een beetje voedsel in zit, maar zeg niet dat je de tuin met compost gaat bemesten, want dat klopt niet. Je kunt daarom ook niet snel teveel strooien. 

Hebt u kuipplanten dan kunnen die nu eventueel verpot worden. Het wordt nu zeker tijd om ze plantenvoedsel te geven zoals bijvoorbeeld Kristalon Special 18-18-18. Daar zitten geen ballastzouten in die de grond op den duur verpesten. Vroeger gingen de kuipplanten pas na de IJsheiligen naar buiten en prompt verbrandden ze dan als ze in de volle zon werden gezet. Tegenwoordig gaan ze naar buiten als de kans op vorst niet zo groot meer is en wordt er toch vorst verwacht dan kan er even vliesdoek of noppenfolie over aangebracht worden of je zet ze even in de schuur of garage. Laurier kan tegenwoordig de hele winter buiten blijven. Oleander zet je ook zo vroeg mogelijk buiten, want dan is de kans op schildluis veel kleiner.
Laurier

Hoe vaak moet ik het nog zeggen? Eenjarigen voorzaaien in een kasje of ergens in een koele kamer doe je niet in januari of februari! Dat is veel te vroeg, want de dagen zijn nog kort en vaak is het ook donker weer. De jonge zaailingen rekken en worden slap en het worden net vaatdoeken. Zaai pas vanaf midden maart en je zult zien dat je dan mooie compacte planten krijgt die begin mei naar buiten kunnen en gelijk door kunnen groeien. Ja, ik weet het, je mag pas na de IJsheiligen eenjarigen buiten zetten want daarvoor is er kans op nachtvorst. Maar hoe vaak gebeurt dat nog en als er wel nachtvorst wordt verwacht gooi je er toch even een kleed of vliesdoek overheen?
Voorzaaien in potjes

De sneeuwklokjes nog niet gescheurd? Dat kan nu ook nog. Rooi een grote pol, scheur voorzichtig in kleinere stukken van 5-10 bollen (echt, het steekt niet zo precies) en plant ze weer uit en dan net zo diep als ze voorheen stonden. Scheuren van bolgewassen ‘in the green’ kan ook met blauwe druifjes, narcissen en krokussen. Wel zo gemakkelijk, want nu kun je nog zien waar ze staan. Natuurlijk wel wachten met scheuren tot na de bloei.
Sneeuwklokjes scheuren

Bomen en heesters kun je nu ook nog planten. Ik ga daar niet alles over zeggen, maar één ding is wel belangrijk: plant ze net zo diep als ze voorheen ook stonden. Aan de kleur van de bast kun je wel zien tot hoe ver ze in de grond stonden. Te diep planten kan namelijk voor diverse bomen en heesters verkeerd uitpakken. Oh, en nog wat: ga je de tuin eventueel ophogen houdt er dan rekening mee dat veel bomen er al last van krijgen als er rondom 10 cm of meer opgehoogd wordt.

Ik ga weer naar buiten en u kunt aan de slag.
Veel tuinplezier, zowel in de tuin als bij het weekend Tuinplezier! die we weer samen met de Botanische Tuinen Utrecht organiseren.

WN