Utrecht

Tropische verrassing in Oude Dorp van Houten

Plein 16, Houten. 
Open op zondag 19 juni 2022, 11-17 uur 
Bereikbaarheid: fietsen tegenover het pand in de rekken van de apotheek.  
Parkeren: bij voorkeur in de Koningin Julianastraat.

______________________________________________________________

Achter het groene deurtje van Plein 16, middenin het Oude Dorp van Houten, op een klein stukje grond van nog geen 100 m2 heeft Bert van der Houwen de afgelopen dertig jaar een tuin in tropische sfeer laten ontstaan.

De tuin ligt ingesloten tussen hoge muren, die helemaal begroeid zijn en zorgen voor het vasthouden van de warmte. Iedere plant en elke steen heeft een verhaal, een oorsprong die soms in verre oorden ligt, of terug voert in de geschiedenis van het oude Houten.

De bouw van het oorspronkelijke huis dateert van tussen 1651 en 1657. Het huis is gebouwd aan een oude verdwenen waterloop. Het enige water in de tuin zijn drie kleine vijvertjes. De hoogteverschillen in de tuin zijn relatief groot en zon en schaduw wisselen elkaar af, waardoor er voor veel plantensoorten een plekje is.

Over de muur van de poort en tegen de gevel van de buren groeit een blauwe regen. Exotische vruchten als vijgen en kiwi’s groeien er volop. De vijgenboom heeft inmiddels de respectabele hoogte van ruim zes meter bereikt, en daarmee zou het best eens de hoogste vijg van het land kunnen zijn. Ook groeien er diverse soorten passiebloem, kamperfoelie, clematis en een klimroos.