Utrecht

Het Gevonden Park van Toon van Voorn

Lekdijk 10, Schalkwijk.                                                                                          

Open op zondag 19 juni 2022, 11-17 uur                                                        

Bereikbaarheid: neem de afrit bij Lekdijk nr.10. Parkeer auto of fiets op het erf. 

______________________________________________________________

Eigenlijk zou het park aan de Lekdijk 10 ‘Het Gevonden Park van Toon' moeten heten. Alles wat hier staat heeft Toon van Voorn immers gevonden. Als zelfstandig loonwerker werd hem gevraagd tuinen uit te graven en groenaanplant op te ruimen. Hij vond het zonde om al die struiken, die hij daarbij aantrof, zomaar weg te gooien. Dus een jaar of 20 geleden begon hij in een weiland achter zijn huis al die struiken te planten, die anderen graag kwijt wilden. Aan de Lekdijk in Schalkwijk ontstond zo zonder enig vooropgezet plan een onverwacht park, met tientallen verschillende struiken en bomen: seringen, hortensia’s, lindebomen, buxusranden, plus een aantal beelden.

Gaandeweg groeide een wandel- en zitpark met paden, zitjes, een jeu de boulesbaan en als kers op de taart een ooievaarsnest. Eind juni zitten er ongetwijfeld weer jongen op het nest. Kijk maar eens goed: de klepperende ooievaars vliegen met enige regelmaat dan een rondje door de polder op zoek naar voedsel voor hun hongerige kroost. Of ze zich wat aantrekken van alle drukte beneden? Waarom zouden ze…

Ook de beelden her en der in het park zijn gevonden: allemaal opruimertjes van anderen, net als de oude landbouwwerktuigen. Met sommige daarvan heeft Toon als jonge jongen zelf nog bij boeren gewerkt. Duurzaamheid is een woord dat Toon zelf niet in de mond neemt, maar dit project is er een schoolvoorbeeld van. Geen enkele plant, struik of boom in zijn park is gekocht. De tuin rond het huis is van Corrie, zijn vrouw, maar het park, dat is het domein van Toon.