Utrecht

Open Tuinen Utrecht 2021

Experimentele tuin in Schalkwijk

Zondag 23 mei 12-17 uur en zondag 20 juni 12-17 uur

Max 15 personen

Vanaf de weg is er door de hoge haagbeukhaag niets te zien van de tuinen, maar eenmaal op het erf des te meer. Voor de groene garagedeuren een uitstalling subtropische planten, waaronder een doorbloeiende mimosa. Voor het huis: een aantal buxusvakken met beplanting op kleur. Langs het erf: een grote border met vaste planten en struiken. Floxen in allerlei kleuren, hosta's en varens maken het tot een bont geheel. Om hier en daar wat hoogte in de tuin te krijgen staan er hoge klimrekken met klimrozen en clematissen. Over de pergola op het terras groeien de druiven uitbundig. Astrantia’s zaaien zich overal uit. Veel hosta's in potten verspreid over erf en terras. Er is een bessengaard en een variant op de wilde bloemenwei. Daar staan tussen het gras alleen vaste planten die zonder hulp overeind blijven.

De moestuin is recent onder handen genomen. Aan de zijkanten vakken met éénjarigen, het middenstuk voor de moestuin. Dat wordt (of is) een kleurig geheel. In de kleine kas en de grote tunnelkas staan druiven, aardbeien, een vijg en verschillende soorten tomaten. Aan de grote kas zit een fruitkooi, waarin bessen en kersen van laagstamleibomen. In de kippenwei scharrelen  kippen van verschillende rassen, allemaal oud-Hollandse soorten.

In 2016 is begonnen met een nieuw stuk tuin van 1000 m2. Ooit wordt het een tuin met bomen zoals een ginkgo, een lindenboom, een catalpa, een plataan, een prunus en een liquidambar met struiken en vaste planten.  Tussendoor lopen slingerpaden. Nu is dit het spannendste stuk van de tuin, omdat er nog van alles verandert. Aan de rand driehoekige vakken met kleurige vaste planten. Er is daar nog veel werk aan de winkel om enige orde op zaken te houden.

Dit is een tuin voor mensen die van 'alles willen proberen' en houden van uitbundige vrolijkheid !

Datum: Zondag 23 mei 12-17 uur en zondag 20 juni 12-17 uur
Max 15 personen
Locatie: Tuinen van Helene de Vries, Scheidingsweg 1, Schalkwijk. Komend vanuit Schalkwijk over de Pothuizerweg is dit het enige huis aan de linkerkant van de Scheidingsweg, ong. 50 meter voor de Lekdijk. Parkeren in de berm. Fietsen onder de hooiberg op het erf.
Aanmelden via utrecht.groei.nl is verplicht.

Aanmeldformulier