Utrecht

Beste tuinvrienden en –vriendinnen,

Beste tuinliefhebbers,

Voor u ligt de nieuwsbrief van maart. En het is wel duidelijk, het tuinseizoen gaat nu echt beginnen. We hebben erg leuke activiteiten te melden. Daarnaast zijn er wat mogelijkheden om hanging baskets te maken: tuincentrum De Bruijn in t Goy heeft op 14 maart nog enkele plaatsen beschikbaar (doorsnee 45 cm). En ook wij verzorgen weer een workshop hanging baskets bij Barbara (doorsnee 25 cm)  tijdens de Algemene Ledenvergadering in De Meern, die verplaatst is naar dinsdag 21 april. Daarnaast komt er een workshop: je eigen terraspot maken bij tuincentrum Abbing, 2 mei.

Maar het leukste en echt een must voor elke tuinliefhebber is toch wel het Voorjaarsweekend/Tuinplezier! 21-22 maart in de Botanische Tuin in Utrecht. Thema: klimaatbestendig tuinieren het programma is bekend. Je treft hier goede lezingen, informatie, specialisten en een keur van plantenverkopers (en zoals laatst een van de leden tegen mij zei: ik dacht, hier laat ik mijn gedachten nog eens over gaan, maar je komt dit mooie spul verder in het jaar haast niet meer tegen). Dus tref je iets leuks, dan is het verstandig om dat ook maar meteen te kopen. Groei en Bloei is ook uitgebreid aanwezig en heb je een vraag, tip of suggestie….  zoek ons daar even op.

Verder wil ik nog even attenderen op onze rubriek “externe activiteiten”. Daar vind u groenevenementen die niet door ons georganiseerd worden, maar voor tuinliefhebbers wel interessant zijn. Deze wordt regelmatig aangevuld.

Tot ziens bij een van de evenementen.

Namens het bestuur,

Helma Koot

Kijk op onze site voor de activiteiten voor het komende half jaar. Misschien zijn er leden die lid geweest zijn van Houten en IJsselstein die activiteiten missen, laat het ons weten.

Events

Voorjaarsweekend Tuinplezier!

21 22 maart 10-16.30 uur Botanische Tuinen

De opening van het tuinseizoen, een must voor iedere tuinliefhebber. Het thema dit jaar is ‘Klimaatbestendig Tuinieren’. Lange droge periodes, hittegolven, zachte, natte winters en zware buien met in korte tijd heel veel regen: het zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. Wat betekent dat voor onze tuin, en hoe kunnen we inspelen op die veranderingen? Het programma is onlangs bekend gemaakt.

Let op: alle leden hebben in hun tijdschrift een voucher ontvangen voor gratis toegang. Alleen dit voucher is daarvoor geldig. Niet je ledenpas.

Bloemschikken

Bloemschikken De Meern 2020

Dinsdag 3 maart en 7 april 19.30 De Meern

Maart: Halve Bol

Deze keer gaan we een halve bol bekleden, waarna er bloemen in gestoken kunnen worden of er kunnen leuke bloembollen in. De voorwaarde van deze maand is dat u de materialen meeneemt om op de bol te plakken of te prikken. 

Aanmelden 

Workshop Bloemschikken: Voorjaarskrans

Woensdag 1 april 2020 De Meern

We gaan een bestaande rotan krans open knippen, hier maken wij ruimte om 2 x een halve oasis krans in de doen. Vervolgens werken we de ondergrond af met een beetje mos. Hierna vullen we de hele krans met diverse groen materialen en vrolijke kleuren bloemen.

Aanmelden

Lezingen

Duurzame insecten mest Steven Oostendorp

Dinsdagavond dinsdag 10 maart om 20:00.

"Insecten bieden een unieke kans voor de wereld. Met steeds vakere en ergere droogtes, uitgeputte landbouwgronden, bergen afval en stijgende temperaturen wordt landbouwproductie bedreigd. Hierdoor moeten alternatieven gevonden worden om de productie in stand te houden. Insecten kunnen hierbij een waardevolle bijdragen leveren aan de oplossing. Insecten kunnen dus ingezet worden om het voedselafval en andere landbouw-reststromen om te zetten in uitstekende biologische mest en hoogwaardige eiwitten.

Weten wat insecten mest voor uw tuin kan betekenen? Kom dan naar de lezing van Steven Oostendorp op dinsdag 10 maart om 20:00.

Locatie:   Ecologisch tuinencomplex De Driehoek Winklerlaan 151 3571 KL Utrecht

Kosten: leden Groei en Bloei en leden van de Driehoek gratis en gasten betalen 3 euro

Aanmelden is verplicht en dat kan via utrecht.groei.nl.

Actie

Tegel eruit en plant erin

zaterdag 28 maart van 10-15 uur

Dit jaar staan we bij: Intratuin Utrecht  Koningsweg 87  (voorheen Koningsdal) en Intratuin Leidsche Rijn  Utrechtseweg 12, Leidsche Rijn

Lever je tegel in en krijg er een mooie tuinplant voor terug. Ook dit jaar verzorgt Groei en Bloei samen met Intratuin weer de actie “Tegel eruit, plant erin”. Het zal ondertussen voor ieder wel duidelijk zijn wat het belang is van een groene bodem en het absorptievermogen van planten en wortels. Een groene tuin helpt wateroverlast te beperken en hittestress te verminderen. Het is ook een fijnere omgeving voor vogels, insecten, vlinders, bijen, egels en niet te vergeten de mens zelf.

De actie was vorig jaar een groot succes, er werden bijna 15000 tegels ingewisseld. Zoek de stand op van G&B bij de afdeling tuinplanten. 

Kijk op utrecht.groei.nl voor alle informatie en de voorwaarden.

 

Oostbroeklezing

Plantertje groot, boompje dood.   

Dinsdag 17 maart

De samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen. Het aantal plekken is beperkt (60). Er is veel interesse, dus wil je erbij zijn, meld je dan snel aan.

Helaas is deze lezing al razendsnel volgeboekt. Wij zijn hard bezig om te zorgen dat voortaan ook G&B leden deze info tijdig krijgen. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Groen goud in handen door Egbert Roozen

dinsdag 7 april

Groen is steeds nadrukkelijker in beeld als oplossing bij allerlei maatschappelijke uitdagingen waar we nu voor staan. Het klimaat verandert, de biodiversiteit staat onder druk en de zorgkosten rijzen de pan uit. Als we niets doen, neemt de kwaliteit van onze leefomgeving verder af en worden we steeds vaker met een vorm van financiële, economische, ecologische of sociale schade geconfronteerd.

Inschrijven voor deze lezing is mogelijk vanaf 12 maart. Wees er snel bij want er is erg veel belangstelling voor. Max 60 pers.

Voorjaarsactie 2020

Cellfast 7-delige ergonomische tuingereedschapset.

De winkelprijs voor deze set is € 49,95  (van € 65,65).        

Actie voor leden:

Leden kunnen deze  gereedschapset bestellen voor de prijs van 35 euro.

Actie voor nieuwe leden:

Nieuwe leden krijgen en korting op hun abonnement en deze gereedschapset cadeau. Let op: dan wel via de afdeling aanmelden. Doe je het via de landelijke website moet je kiezen tussen korting of cadeau.

De Voorjaarsactie loopt van20 februari t/m 20 mei, dus in de periode dat het maart-, april- en mei-nummer in de winkels liggen.

Aanmelden tot 20 maart:39,95+ Cellfast gereedschapsset.
Aanmelden tot 20 april: 34,95 + Cellfast gereedschapset
Aanmelden tot 20 mei: 29,95 + Cellfast tuingereedschapset

Bestellen:

Mail info(at)utrecht.groei.nl   vermeld aantal, naam en lidmaatschapsnummer

Of bel  Helma Koot 06 10520984 Secretaris afdeling Utrecht