Utrecht

De Tuin van Jonkheer Ram

Tetwijkseweg, Schalkwijk.                                                                                          

Open op zondag 19 juni 2022, 11-17 uur.                                                                               

Bereikbaarheid: komend vanuit Houten bij het begin van Schalkwijk rechtsaf over het spoor en dan direct daarna linksaf de Tetwijkseweg op, parallel aan het spoor. 

______________________________________________________________

De (historische) Tuin van Jonkheer Adriaen Ram aan de Tetwijkseweg, even buiten Schalkwijk, ligt bij het terrein waar tot in de Middeleeuwen de ridderhofstad Schalkwijk stond. In een middeleeuwse tuin zoals deze gereconstrueerde tuin uit de 17e eeuw speelden gebruiksdoelen (voedsel en geneeskrachtige planten) een grote rol. De plattegrond bij de ingang van de tuin geeft uitleg bij het beplantings-plan: er zijn vakken in verschillende kleuren, waarvan de bloeitijd van links naar rechts verloopt.

Een deel van de geschiedenis rond jonkheer  Ram kwam in beeld dankzij de reconstructie in 2008 van de tuin op het kasteelterrein. Het Schalkwijkse kasteelterrein is nu een archeologisch monument, al staat er geen kasteel meer. De contouren van wat er ooit stond zijn zichtbaar. De grachten zijn opnieuw uitgegraven naast de resten van de fundering van de vroegere ridderhofstad en zijn nog altijd aanwezig in de bodem.

De tuin is dagelijks vrij toegankelijk. Speciaal voor de Open Tuinen dag is een van de vrijwilligers aanwezig om u te vertellen over de historie van het kasteelterrein en uitleg te geven over de aanleg van de tuin en de keuze van de planten. Het is zelfs niet uitgesloten dat ook jonkheer  Ram en zijn eega zélf deze dag in de tuin aanwezig zijn. Op het infopaneel bij de ingang kun je meer lezen over de geschiedenis van het kasteel en van Jonkheer  Ram.