Utrecht

Vijvertuin vol leven

Bakkersgilde 23, Houten. 

Open op zondag 19 juni 2022, 11-17 uur 
Bereikbaarheid: fietsen naast het huis in de steeg.  
Parkeren: grote parkeerplaats Marskramersgilde, bij basisschool Mozaïek aan de Glazeniersgilde of kleine parkeerplaats in de Bakkersgilde .

De kleine vijvertuin van ca. 80m2, aan de achterkant van het huis,  is te bereiken via de steeg naast het huis. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk duurzaam te tuinieren en in de vijver zonder hulpmiddelen een natuurlijk evenwicht te creëren. Doordat de waterkwaliteit goed is, zit de vijver vol leven. Er zijn veel salamanders, bruine en af en toe groene kikkers, padden en vissen. Verder nog veel insecten en waterplanten. Zo doet de bijna verdwenen inheemse waterplant Krabbescheer, die een enorme hoeveelheid nitraten en fosfaten aan het vijverwater onttrekt en tegelijkertijd zuurstof aan de bovenste waterlaag toevoegt, het uitstekend in de vijver. 

In de tuin staat een hoogstam appelboom, die door veel vogels bezocht wordt. In het voorjaar zit de boom vaak vol met de rupsen van de vlinder spinselmot of ook wel stippelmot genoemd en in het najaar vol met goudrenetten. De boom lijkt geen last te hebben van de spinselmot en met name mezen zijn heel gelukkig met de aanwezigheid van de rupsen. Op een gegeven moment zijn alle rupsen en spinsels weer vanzelf verdwenen. 

De beplanting in de tuin bestaat voor een deel uit planten die bijen, hommels en andere insecten aantrekken. Verzamelingen van hosta’s en agapanthussen in potten vullen de lege ruimtes op.