Utrecht

Liefhebbersmarkt Botanische Tuinen Universiteit Utrecht 2021

Planten voor alle seizoenen

Op zaterdag 4 september 2021 bent u weer van harte welkom op de leukste plantenmarkt van Midden-Nederland. In de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht vindt u dan een fantastisch sortiment planten. Bloembollen, kuipplanten, rotsplanten, vleesetende planten, zaden bomen en heesters. Er is voor iedereen wel iets moois te vinden.
Naast verkopers, zijn er ook plantenverenigingen te vinden waarvan de leden vol enthousiasme bezoekers wegwijs maken in hun hobby.

Extra dit jaar is de teaser voor het Voorjaarsweekend 2022, mede mogelijk gemaakt door Groei & Bloei rayon Utrecht: Vier korte lezingen over klimaatbestendig tuinieren! Het volledige programma en een lijst van standhouders en sprekers, vindt u verderop in deze beschrijving en op de website van de Botanische Tuinen.

En natuurlijk kunt u ondertussen genieten van de prachtige Tuinen terwijl u de gekochte planten zolang stalt in de Plantencrèche die Groei & Bloei verzorgt!

Lezingen:
11.00 u    Vera Greutink           “De klimaatbestendige eetbare tuin” 
11.30u.    Lara van den Bosch "klimaatadaptieve maatregelen"
12.00 u    Peter Siegmund       “Het klimaat in de afgelopen en de komende 100 jaar”
13.00 u    Hilbert Makkinga      “Welke vorm boom geeft de meeste verkoeling in een verstedelijkt gebied”
14.00 u    Vera Greutink           “De klimaatbestendige eetbare tuin”
15.00 u    Gerard van Buiten   “Planten voor extreme plaatsen”

Algemene informatie
De Botanische Tuinen Utrecht op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 8,50 voor volwassenen, € 7,- voor 65+. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. Jongeren van 13 t/m 18 jaar en houders van een U-pas betalen €3,50. De Tuinen zijn bereikbaar met eigen vervoer en met buslijn 28 vanaf Utrecht CS. Voor meer informatie en het geldende coronaprotocol, kunt u de website raadplegen: www.uu.nl/botanischetuinen

NB. Tickets en/of tijdsloten moeten vooraf gereserveerd worden via de website. 

Vera Greutink: “De klimaatbestendige eetbare tuin”

In deze lezing vertelt permacultuur tuinier Vera Greutink hoe je met bepaalde technieken uit het permacultuur repertoire (zoals niet spitten en mulchen) je tuin beter bestand kunt maken tegen onvoorspelbaar weer, zowel droogte als een overvloed aan water. Ook laat ze zien hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen als een weerbaar ecosysteem dat weinig externe input nodig heeft. Tenslotte komen enkele van haar favoriete klimaatbestendige eetbare planten aan bod, zoals honingbes, olijfwilg en brave hendrik. 

Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur en in haar tuin van bijna duizend vierkante meter in Twente experimenteert ze graag met nieuwe technieken en weinig bekende planten. Ze schrijft onder andere voor De Tuin op Tafel, Groei & Bloei, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine (Engels). Haar boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in 2015 en in 2018 kwam haar Engelstalige boek ‘Edible Paradise’ uit.   

WEBSITE:  www.tuinsmakelijk.nl
FACEBOOK:   Tuinsmakelijk.nl
INSTAGRAM:  @Growntocook
YOUTUBE:   Tuin smakelijk
YOUTUBE:  GrownToCoo

Lara van den Bosch: “De klimaatvriendelijke tuin”

Veel mensen vinden een tuin mooi als ie betegeld is: een groot terras met weinig onderhoud. Echter, hoe klimaatvriendelijk is dit? Niet echt kunnen we concluderen. In deze lezing legt zij uit hoe je wel een klimaatvriendelijke tuin kunt aanleggen. Die wateroverlast kan opvangen, hittebestendig is en tegen droogte kan. Ook aan biodiversiteit kun je bijdragen. Als waterschap promoten we dit soort klimaat adaptieve aanpassingen en geven subsidie voor gezamenlijke activiteiten, zoals het aanleggen van groene daken, wadi’s in de buurt etc. Heb je al een klimaatvriendelijke tuin? Dan kun je kijken op de website klimaatklaar.nl om te kijken of je nog wat extra’s kunt doen om nog hoger te scoren en misschien wel ambassadeur te worden voor de klimaatvriendelijke tuin.

Lara van de Bosch is adviseur Hydrologie HDSR. Zij  heeft Civil engineering gestudeerd aan de TU Delft en is als hydroloog werkzaam bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Peter Siegmundvan de KNMI:  “Het klimaat in de afgelopen en de komende honderd jaar” 

Door de stijgende hoeveelheid kooldioxide en andere broeikasgassen in de lucht verandert het klimaat. De klimaatverandering kan worden nagebootst met modellen van het klimaatsysteem: de atmosfeer, de oceanen, het ijs, en de vegetatie. De modellen verwachten dat in deze eeuw de temperatuur op aarde gemiddeld met 1 tot 4 graden Celsius zal stijgen. De afgelopen decennia is de temperatuur wereldwijd geleidelijk toegenomen. Dit komt zeer waarschijnlijk door de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Hoe weten we zo zeker dat de waargenomen opwarming geen toevallige variatie in het klimaat is? En waarom denken we het klimaat honderd jaar vooruit te kunnen voorzien terwijl de weersverwachting maar een week of twee vooruit geldt?  Hoe gedetailleerd is de klimaatverwachting? Wat weten we wel, wat weten we niet, wat zullen we nooit weten, en hoe proberen we onze klimaatkennis te vergroten? In deze lezing gaan we in op het klimaat in de afgelopen en komende honderd jaar, gebruik makend van de meest actuele waarnemingen en verwachtingen van het klimaat.

Peter Siegmund is natuurkundige, en klimaatonderzoeker bij het KNMI.

Hilbert Makkinga over bomen. “Welke vorm boom geeft de meeste verkoeling in een stedelijk gebied”                                                                                                                                                   

Verbeter de Wereld Klimatologisch en begin met jouw eigen daktuin. Deze lezing gaat over de meer waarde van groen in de stad en dan met name bomen in de stad. Wat dragen die bij aan klimaatverbetering in de stad en over daktuinen en geveltuinen.  Bij dak- en geveltuinen met name de mogelijkheden. Want er is inmiddels veel mogelijk. Een boom op het dak waarom niet? En wat kun je zelf als individu doen met bomen en daktuinen. Hilbert Makkinga is directeur van Drielanden Bomen. Hij heeft veel praktijkervaring opgedaan zowel in Nederland als in het buitenland. Hij werkt samen met de TU Delft.

Gerard van Buiten: “Planten voor extreme plaatsen”                                                            

We merken het allemaal: extreem zware buien, maar ook lange perioden met heet en droog weer. Hoe spelen we daar op in met onze plantkeuze? Welke planten gebruik je bijvoorbeeld op een plek waar je regenwater langzaam in de grond  wilt laten zakken? En welke planten overleven een hittegolf zonder dat we de tuin hoeven te sproeien? Gerard van Buiten is hortulanus, werkzaam bij de Botanische Tuinen Utrecht. En natuurlijk kunt u ondertussen genieten van de prachtige Tuinen terwijl u de gekochte planten zolang stalt in de Plantencrèche die Groei & Bloei verzorgt!

Algemene informatie:

De Botanische Tuinen Utrecht op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 8,50 voor volwassenen, € 7,- voor 65+. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. Jongeren van 13 t/m 18 jaar en houders van een U-pas betalen €3,50. De Tuinen zijn bereikbaar met eigen vervoer en met buslijn 28 vanaf Utrecht CS. Voor meer informatie en het geldende coronaprotocol, kunt u de website raadplegen: www.uu.nl/botanischetuinen

NB. Tickets en/of tijdsloten moeten vooraf gereserveerd worden via de website www.uu.nl/botanischetuinen