Utrecht

Open tuinen Utrecht:

Weelderige Plantentuin in Maarssen

Let op ivm wegwerkzaamheden is de tuin alleen te bereiken via de Gageldijk vanaf Overvecht.

Woensdag 10 juli  tijdstip 13-17 uur 

Max 12 personen

In 1983 verhuisden we door familieomstandigheden halsoverkop naar ons huis en moest er in de tuin een mantelwoning worden gebouwd. Toen bleek dat de tuin al jaren was verwaarloosd. Hier en daar stonden nog een paar aardbeienplanten en wat buxusbollen, maar verder moest alles opnieuw worden ingedeeld en beplant. De tuin is ruim 700 m² groot (50 meter lang en ruim 14 meter breed), wat ik qua indeling toen helemaal niet kon overzien. Daarom hebben we door een tuinontwerper een vormgevingsplan laten maken. Er was op dat moment  geen budget meer over om de tuin direct in te richten. Dat zou in de loop van de komende jaren in gedeeltes door mijzelf worden gedaan. Gelukkig bleek ik het familie-gen geërfd te hebben wat tuinieren betreft. De paden in de tuin en de beide terrassen achter het huis en in de achtertuin werden in de stijl van het huis gelegd van waalstenen, wat ieder jaar een enorme hoeveelheid werk met zich meebrengt om het onkruid uit de voegen te steken, maar dat had ik toen helaas niet bedacht. Er kwam achterin een grote, verwarmde kas van ruim 20 m² te staan om ‘s winters de grote aantallen potten met eenjarigen op te kunnen slaan, waarbij de kachel op maximaal 5°C alles laat floreren en de eenjarigen de hele winter door bloeien. In deze kas zaai ik jaarlijks tuin- en moestuinplanten, staat een aantal druivensoorten, stek ik rozen en geniet ik ’s winters van de bloeiende subtropische planten die er staan. Soms ga ik er dan ook wel eens zitten op een stoeltje om mij te koesteren in de winterzon en waan mij dan in de subtropen. En in de zomer groeien er in de kas komkommers, pepers en 3 soorten tomaten.  

De tuin is in de loop der tijd van voor naar achter ontwikkeld en beplant met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Er staat nog steeds een aantal 70-jarige hoogstamfruitbomen die elk jaar zorgen voor uitbundige bloei en een overvloedige hoeveelheid peren, waaronder de Zwijndrechtse wijnpeer, een zeer oud perenras, waarvan de peren zowel handpeer als stoofpeer zijn. In de loop der tijd zijn er nog veel meer soorten fruitbomen geplant en ook een aantal fruitstruiken zorgt voor mooie vruchten. Inmiddels staan de borders  vol met allerlei soorten planten, struiken en bomen.  Jaren geleden hield ik begin januari 2 groene takjes uit de kerststukjes over, die ik heb gestekt en dat zijn nu 2 verschillende en metershoge taxussen geworden. Achterin mijn tuin heb ik een grote moestuin waarin ik ook van alles kweek. Ik heb ervoor gezorgd dat de tuin er in alle seizoenen mooi uitziet en dat er zo lang mogelijk bloemen zijn. 

Mijn tuin ligt vlak bij de Maarsseveense Plassen, waarvandaan ook roofvogels op prooi jagen. Ik heb er daarom  voor gezorgd dat er ook hoge bomen staan, waarin de vele soorten vogels in mijn tuin kunnen schuilen. Ze kunnen hun nesten bouwen in de heggen en in vogelhuisjes. En ieder jaar sta ik versteld hoeveel vogels daar gebruik van maken. Ik voeder ze in het voorjaar, waardoor ze ook als ze eenmaal jongen hebben gekregen in de buurt blijven om zich tegoed te doen. Op dit moment laten de jonge heggenmussen, huismussen, koolmeesjes, pimpelmeesjes en spreeuwen zich pal achter mijn huis door hun ouders voederen, terwijl ze badderen in een teiltje. Ook de specht komt regelmatig aanvliegen, net als de houtduiven en tortelduiven. Het is dus voor mij een continu feest van medebewoners van mijn tuin.  Aan het eind van mijn tuin is een brede sloot die dient als overloop van de rivier de Vecht, waar ook allerlei watervogels nestelen. Gisteren ontdekte ik dat het waterhoentje er een nest met 3 jongen heeft. 

Het tuinieren op vochtige veengrond stelt mij soms voor grote problemen. Het is zeer vruchtbare grond, dus ook het onkruid tiert welig. Vooral de continue aanwas van zevenblad en heermoes maakt je wel eens moedeloos, maar dat hoort er hier nu eenmaal bij. Door wateronttrekking klinkt de grond in, wat soms zorgt voor wateroverlast. Onder het oppervlak van mijn tuin ligt een ondoordringbare laag, waardoor het water alleen horizontaal weg kan lopen en de indertijd aangelegde drainage werkt onvoldoende door het wisselende peil van het slootwater. Dat zorgt, zeker nu we steeds vaker enorme hoeveelheden regen krijgen, vaak  voor wateroverlast. In het voorjaar staat mijn achtertuin zeker 20 cm onder water, wat  6 tot 8 weken duurt. Elk jaar maak ik foto’s van de eenden die dan over mijn grasveld zwemmen. De planten die niet van veel water houden hebben al geruime tijd geleden het loodje gelegd en zijn vervangen door planten die er beter tegen kunnen, terwijl kattenstaart en gele lissen spontaan zijn komen aanwaaien en die doen het geweldig. Ook allerlei vaste planten hebben op een mysterieuze wijze mijn vruchtbare tuin gevonden, waardoor het aantal soorten nog meer is gegroeid. Van de oude buxusbollen heb ik stekken gemaakt, die inmiddels zelf al weer heel grote bollen en heggen zijn geworden. En terwijl de buxusmot in Maarssen ongelooflijk heeft huisgehouden en de buxus er bijna is verdwenen, staan bij mij overal nog heel grote bollen buxus trots overeind. Het is nu een tuin vol variëteit geworden, waarin ik mij soms (zeker in het voorjaar) een slaaf voel omdat er altijd wel gezaagd, gesnoeid, gezaaid, gepoot en onkruid verwijderd moet worden, maar als rechtgeaarde tuinier is dat natuurlijk heerlijk! U bent op 15 juli hartelijk welkom om het eens te komen bekijken!

Datum:  10 juli 13-17 uur
Max 12 personen
Locatie: Gageldijk 59, 3602 AH Maarssen Let op ivm wegwerkzaamheden is de tuin alleen te bereiken via de Gageldijk vanaf Overvecht.
Aanmelden verplicht. Lees alle richtlijnen mbt Corona op Open Tuinen Utrecht 2020

 

Aanmeldformulier