Hoogstwaarschijnlijk zijn jullie net als ik erg blij dat je de beschikking hebt over een eigen tuin. Wat een luxe is dat in deze tijd. Ook al is het gewoon een postzegeltuintje, zoals wel eens smalend gezegd werd. Ik ben er blij mee en al die tijd kon ik gewoon lekker buiten zijn en wat makkelijker bezoek ontvangen.
Wat mij de laatste tijd is opgevallen is dat er overal wel veel vraatschade is. Veel tuineigenaren doen het af als vraatschade van de slakken, maar is dat wel zo? Het is mij des te meer opgevallen, omdat ik zelf al vroeg in het voorjaar geconfronteerd werd met flinke vraatschade aan klimop en klimhortensia, wat zich de volgende ochtend gestaag had uitgebreid. Wat is hier gaande? Dit kunnen toch geen slakken zijn? Op een avond vond ik een beestje op het raam. Is dit de boosdoener, een teek, een kever? Nee het is de taxussnuitkever!
Op het oog een klein lief kevertje die zich een flinke slag in de rondte eet. Kan gebeuren. Maar lastiger is dat hij overdags vooral onder de grond leeft, daar eitjes legt, die worden rupsjes en u raadt het al, rupsen willen eten. De rupsen doen zich tegoed aan plantenwortels en kunnen de betreffende plant dramatisch ondermijnen. En opeens heb je een kwijnende plant die je zomaar los kunt trekken. Of een gazon wat het niet meer doet.
Als je goed kijkt is er een duidelijk verschil in schade van slakken of andere insecten. Slakken eten zacht, jong blad, zuigen dit op. Kevers hebben tandjes, nemen flinke hapjes uit bladranden en die mogen best stevig zijn. Denk aan rododendron, laurier, klimop maar verder lusten ze alles wel. Het is net of er met een perforatietang hapjes uit geknipt zijn.
Kortom, ik merkte dat hier misschien wel een taak ligt om eens goede informatie te leveren. Want slakken bestrijden terwijl er geen overlast van slakken is, is ook zo wat. En eerst een goede diagnose stellen is toch wel belangrijk. Op naar een taxuskever specialist.
Nu Nederland heel voorzichtig weer wordt opengesteld zijn er gelukkig ook evenementen die wij weer kunnen doen, zij het wel in aangepaste versie. Wij zullen voorlopig overal wel een maximaal aantal bezoekers voor vermelden en aanmelden verplicht stellen. Maar wees vooral welkom!
Hartelijke groet namens het bestuur Groei en Bloei afdeling Utrecht,
Helma Koot
Al eerder is door Groei en Bloei landelijk besloten dat beiden gecanceld worden wegens corona. Maar we hebben een leuk alternatief. Op RTV Utrecht wordt zondag 21 juni een impressie uitgezonden van een van onze mooie tuinen in Houten die normaliter opengesteld zouden zijn. De opnames worden nog gemaakt. Deze uitzending duurt een minuut of drie, begint om 8.25 en zal elk uur worden herhaald. Vanaf 16 uur rond het hele uur tot middernacht. Deze documentaire zal t.z.t ook op onze website te zien zijn.
Zondag 28 juni 2020 11.00 uur olv Marc Kikkert
Een paar jaar geleden verhuisde Marc Kikkert naar Het Zand, aan de rand van het Máximapark. Al snel viel zijn groene oog op een nog onbestemde lap grond in het park. “Wat als Piet Oudolf hier een tuin zou maken?” Een idee werd geboren en Marc Kikkert ging gepassioneerd aan de slag. Hij kreeg het voor mekaar dat de gemeente warm liep voor zijn plan. Piet Oudolf maakte een ontwerp. Marc regelde sponsorgeld en kreeg een legertje vrijwilligers zo ver om mee te werken aan de aanleg van de tuin en deze te onderhouden. De tuin is in het voorjaar van 2014 geopend. Inmiddels is het een prachtige tuin geworden die graag bezocht wordt door veel mensen uit de omgeving. En wereldwijd ook beroemd is.
Aanmelden en alle informatie op utrecht.groei.nl.
Zondag 19 juli 12.30-18.00 uur
Ontdek een nieuw stukje Nederland. In het zuidelijke IJsselmeer heeft Rijkswaterstaat samen met Natuurmonumenten nieuwe eilanden opgespoten met als doel het ecosysteem in het zuidelijke IJsselmeer te verbeteren. De natuur in het Markermeer komt onvoldoende tot ontwikkeling door de ‘slibdeken’ die het bodemleven verstikt. Natuurlijke leefgebieden voor planten en dieren, zoals oevers, land - waterovergangen en ondiepe zones ontbreken.
Met de aanleg van Marker Wadden brengen ze hier verandering in. Ze gebruiken slib, zand en klei uit het Markermeer om eilanden en natuurlijke oevers te maken. Rond de eilanden wordt slib ingevangen, waardoor het water hier helderder wordt en het onderwaterleven weer op gang komt. Boven water profiteren planten en dieren van het nieuwe, gevarieerde land. De eilanden zijn nog jong en volop in ontwikkeling.
Aanmelden en alle informatie op utrecht.groei.nl.