Utrecht

Beste tuinvrienden en –vriendinnen,

Door het coronavirus heeft Groei en Bloei afdeling Utrecht al haar activiteiten moeten aflasten. Het  normale leven staat bijna helemaal stil, maar schijn bedriegt. De meeste mensen werken thuis en de rust en tijd die we overhebben, besteden we nuttig.

Deze periode wordt aangegrepen om projecten op te pakken waar voorheen geen tijd voor was of het had geen prioriteit. In het begin begon men met het opruimen van het huis. Alle overtollige spullen werden naar de milieustraat of naar de kringloop gebracht. Dit leidde tot enorme drukte en files, zelfs verkeersregelaars moesten in worden gezet om de toestroom in goede banen te leiden.

Nu het duidelijk is dat de zomervakantie voor velen niet doorgaat of minimalistischer wordt, gaan veel mensen ‘vakantie vieren’ in eigen tuin en wordt het vakantiebudget besteed aan een grondige tuinrenovatie. De hoveniers zijn druk en overal schieten de afvalcontainers als paddenstoelen uit de grond. De uitjes naar de bouw- en tuinmarkten zorgen voor files die natuurlijk horen bij het ultieme vakantiegevoel.

Steeds vaker wordt deze crisis aangegrepen om onze wereld en samenleving te herwaarderen. Moeder natuur geeft ons een waarschuwing en we moeten beter voor het milieu zorgen. De natuur bloeit momenteel helemaal op en dat heeft niet alleen met de lente te maken. De luchtvervuiling is wereldwijd drastisch gedaald. Er zijn bijna geen files meer (behalve bij bouw- en tuincentra) en het verkeerslawaai is verdwenen. De vogels worden weer gehoord en het vogelspotten geniet veel aandacht.

Ook de bijen worden weer gezien met recordwaarnemingen tot gevolg. Er zijn door circa 10.000 mensen ruim 136.000 bijen geteld. Even voor de vergelijking: bij de eerste nationale bijentelling in 2018 telden zo’n 4000 mensen circa 40.000 bijen en in 2019 waren er 5365 bijentellende mensen in een weekend een half uurtje in hun tuin bezig. De uitslag geeft een vertekend beeld, Of het nu beter gaat met de bij, valt volgens mij niet te concluderen.

Ik hoop dat de mensen deze periode aangrijpen hun tuin te verduurzamen en in de toekomst vaker gaan tuinieren en niet kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. In ieder geval zit de Nederlander niet stil en zijn we bezige bijen.

Zodra onze regering weer ruimte geeft zullen we onze activiteiten in aangepaste vorm weer oppakken, tot die tijd #blijfthuis. Namens het bestuur Groei en Bloei Utrecht wens ik u alvast een fijne en gezonde vakantie toe in Hintergarten.

Met bloeiende groet,

Janne Ouwerkerk
Webmaster

P.S. Hulp nodig in de tuin? Als lid van Groei en Bloei of kun je gratis advies krijgen over al je tuinvragen via www.groei.nl.