Utrecht

De samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen. Het aantal plekken is beperkt (60). Er is veel interesse, dus wil je erbij zijn, meld je dan snel aan.

Wee de overwonnenen - een lezing van Alexander van de Bunt over de vroege bewoners van de Lage Landen

di 27 oktober 2020 20:00 - 21:00, Online

Op dinsdagavond 27 oktober geeft archeoloog Alexander van de Bunt een online lezing over zijn boek ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’ over de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen?

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Oost/West. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? In het licht van deze vraag neemt Alexander van de Bunt je in deze Oostbroeklezing mee in zijn zoektocht naar de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen. Op levensechte wijze vertelt hij over vele cruciale gebeurtenissen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Zo maken we mee hoe de Bataven en de Cananefaten zich voor het eerst in onze contreien vestigden en vervolgens zowel met als tegen de Romeinen ten strijde trokken.

Zijn zoektocht naar de Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen van Julius Caesar (58 v.Chr.) tot aan Trajanus (98 n.Chr.) levert een boeiende geschiedenis op met kleurrijke personages en verbazingwekkende gebeurtenissen. Zo kruipen we onder andere in de huid van grote veroveraars als Drusus de Oudere, Germanicus en Julius Civilis, de leider van de Bataafse Opstand. Het zijn mensen uit onze geschiedenis die niet veel mensen kennen, maar wel hun stempel hebben gezet in hun tijd. Dit zijn verhalen over heldhaftige krijgers, zieneressen, bloedige veroveringen, verre expedities naar het onbekende, verraad en intriges.

Uit zijn verhaal zal blijken dat de Bataven geen vrijheidsstrijders waren met een oer-Nederlandse identiteit of nobele wilden in landhuizen, maar Romeinse burgers die geworteld waren in zowel de Romeinse als de Germaanse wereld. Ook maken we een reis naar de Russische steppen, het Scandinavische gebied, het Gallië ten tijde van Julius Caesar en terug naar de Lage Landen, de zoektocht naar de oorsprong van de Germanen en Kelten. Niet alleen komen de nieuwste ontdekkingen en inzichten aan bod, ook illustreert Alexander van de Bunt hoe het Utrechtse gebied een cruciale rol heeft gespeeld in de eerste fase van de Romeinse veroveringen ten tijde van keizer Augustus.

Er kunnen zich maximaal 60 mensen deelnemen aan deze online lezing. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 oktober, en vol is vol. 

  • Datum di 27 oktober 2020 20:00 - 21:00
  • Locatie Online  
  • Prijs  Aanmelden is gratis. Heb je je aangemeld, maar kun je onverhoopt niet? Meld je dan af via info@landschaperfgoedutrecht.nl, dan kunnen anderen eventueel nog deelnemen.

Aanmelden kan via landschaperfgoedutrecht.nl