Utrecht

Beste tuinvrienden en –vriendinnen,

In deze wel heel bijzondere omstandigheden probeert ook Groei & Bloei Utrecht, de weg naar betere tijden omhoog te vinden.

Zoals u wellicht op onze website heeft kunnen zien, zijn de lezingen, het Voorjaarsevenement in de Botanische Tuin, Tegel eruit Plant erin, de ALV, de workshops, Gardenista en de Nationale Tuinweek geannuleerd of worden verschoven naar een andere datum. Maar aangezien het nog onduidelijk is hoe lang de coronamaatregelen duren maken wij nu nog even geen nieuwe plannen, maar we gaan wel weer verder met plannen maken als alles weer “normaal” is.

Wat wel kan is nu extra aandacht voor de eigen tuin, onkruid verwijderen, wat snoeien en heerlijk buiten zijn en bekijken wat er allemaal weer in de tuin verandert. Ook van de Keukenhof, waar vorig jaar 1.500.000 bezoekers zijn geweest, kunt u nog enigszins genieten. Via omroep Max is een keer per week Nieuws van de Keukenhof te zien. En via de de Keukenhof kun je een virtuele rondleiding bekijken.  Ik was in maart bij een bijeenkomst op de Keukenhof, waar de directeur vertelde dat de meeste bezoekers vanuit de omringende landen komen, uit China ca. 60.000. De directeur ging er toen nog vanuit dat de Keukenhof wel open zou gaan. De Tuinen van Appeltern zijn ook open en nog altijd te bezichtigen, alle maatregelen zijn te lezen op www.appeltern.nl.

Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, kunnen we intenser genieten van wat de natuur ons brengt. Alles bloeit en groeit. Wij hebben veel gezoem in de tuin, van gewone bijen, maar ook de metselbijen en hommels. Op een pallet heb ik al geruime tijd een vogeldrinkbak staan, waar de metselbijen uit drinken. Deze bak moet ik bijna dagelijks bijvullen. De vogels drinken uit de watermeter, deze vul ik ook steeds bij, want anders kunnen ze er niet bij. Tevens heb ik een nieuw onderkomen van kunstof gekocht voor de metselbijen, de specht heeft alles uit het houten onderkomen getimmerd, daarom heb ik ook een anti-timmerspecht korf gekocht. Ze zwermen er nu nog om heen en ervoor. Hoe gaat een metselbij te werk? De bij gaat er vooruit in om te kijken of het wat is om er een eitje in te leggen. Wordt het goed bevonden, dan komt de bij eruit en gaat er achteruit weer in. Heel mooi om te zien hoe moeder natuur dat instinct heeft meegegeven.

Wij hopen dat we elkaar in betere tijden weer kunnen en mogen ontmoeten.

Namens het bestuur wensen wij een ieder veel uithoudingsvermogen en geduld toe, en probeer te luisteren naar de regering.

Een hartelijke groet namens het bestuur Groei en Bloei afdeling Utrecht,

 Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)