Utrecht

Onverdroten alles opnieuw

Onverdroten alles opnieuw

De tuin van Astrid Klarenbeek, Maaspolder 32, Houten-Zuid

Open op zondag19 juni 2022, 11-17 uur

Links naast het huis is een doorgang naar de tuin aan het water. Auto's in de parkeervakken in de buurt van het huis.

–----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaren geleden was de tuin van Astrid en Jeroen al te bekijken in het opentuinenweekend. Toen een tuin die bestond uit een schuin aflopend talud. Je moest uitkijken dat je bij het tuinieren bij één verkeerde beweging niet achterover in het water viel.

Een paar maanden geleden ging alles op de schop. De bestaande planten werden allemaal uitgegraven en tijdelijk in potten (70!) bewaard. Er kwamen nieuwe beschoeiingen, een betegeld terras en een 'zwevend' terras boven het water. Hoogteverschillen werden opgelost met een trap en het tuinieren kan nu zonder gevaar voor eigen leven in verschillende plantvakken en verhoogde bakken. Alle geredde planten werden weer terug geplant en lijken het te redden. 

Astrid is zo iemand die altijd om zich heen kijkt als ze ergens loopt.. Menig plantje werd tussen de straattegels uitgepeuterd. En heel wat zaad vindt zij ook onderweg. De verbena bonariensis komt spontaan op, net als papavers.

Deze tuin moet nog groeien, maar nu al gebeurt er allerlei spannends.. Astrid is heel goed in het herkennen van spontaan opgekomen zaailingen. Ooit begonnen met 2 stipa's tenuifolia, nu ziet zij er heel wat zaailingen van opkomen. Menig ander zou denken dat het zomaar een grasspriet was en er uit trekken. 

Op verholen plekjes langs de trap staan tomatenplanten, er is een klein fruithoekje.

Astrid heeft echt groene vingers en kan bijzonder enthousiast over van alles in de tuin vertellen. Over een paar jaar zal de tuin er zeker weer heel anders uitzien. 

Ook voor mensen die hun tuin willen veranderen is deze, nu nog, prille tuin het bekijken erg waard.

De ligging aan het water maakt deze plek speciaal en met een beetje geluk zie je een binnenvaartschip door het landschap schuiven. Het Amsterdam-Rijnkanaal is verscholen, maar de schepen niet!