Utrecht

Open tuinen in Schalkwijk op

16 februari 12-16 uur

De eerste bloembolletjes steken hun kopjes alweer boven de grond. Het voorjaar is in aantocht. Daarom organiseren drie Schalkwijkse tuinen op 16 februari de eerste ‘Open-tuinendag’ van het nieuwe jaar. Als het niet meer te streng gaat winteren zijn in alle tuinen al diverse voorjaarsbloeiers te bewonderen, er zijn dan zeker sneeuwklokjes en helleborussen in bloei. 

De tuinen zijn 16 februari open tussen 12:00 en 16:00 uur. Toegang is gratis. 

De drie Schalkwijkse tuinen die open zijn: Tuin Brassica aan De Griend 1, De Pullenhof aan het Molenpad 5 (toegang via Kloostergaarde, voorbij de sportvelden Blokhoven) en de tuin van Helene de Vries aan Scheidingsweg 1. 

Op alle locaties wordt een kopje koffie of thee geschonken. Bij Tuin Brassica worden traditiegetrouw op ouderwets ijzer Schalkwijkse wafels gebakken. 

En wilt u volgen hoe de tuinen tot groei en bloei komen? De volgende Schalkwijkse open tuinen zal zijn op 19 april.

Tuin Brassica

Tuin Brasscia is een ecologische moestuin, boomgaard, bloementuin, voedselbos, kruidentuin, bijenstand en griend van ruim een halve hectare groot. In de tuin staan 10-20 bijenkasten. De natuurwaarde van de tuin en de griend worden zo hoog mogelijk gehouden.  Van al het moois in de tuin en de oogst van de tuin wil men ook graag andere mensen laten meegenieten. Er is daarom een klein streekwinkeltje, dat open is op vrijdagmiddag en zaterdagochtend. 

De Pullenhof.

De Pullenhof is een grote tuin met een ongedwongen, impressionistische inslag. Ruim 20 jaar geleden is in samenwerking met Henk Gerritsen de tuin ontworpen. De Blokhovense Molenvliet loopt door de hele tuin. Bij het ontwerp is uitgegaan van al bestaande bomen, er is een enorme diversiteit. Rondom zijn er doorkijkjes die een verbinding leggen met het omringende polderland. Er zijn verschillende sferen: dichtbij huis gecultiveerd, verder weg mag de natuur meer zijn gang gaan. 

Tuin van Helene de Vries.

Deze tuin ligt vlak bij de Lekdijk rond een boerderij en is stukje bij beetje ontstaan.  De tuin heeft verschillende delen met elk een eigen, soms pittoreske, landelijke sfeer.  Het laatste stuk is in het voorjaar van 2016 aangelegd. Nu zijn er vooral helleborussen en sneeuwklokjes te zien. Verder een aantal vroegbloeiende struiken, en roze wilgenkatjes.