Utrecht

Open tuinen Utrecht:

Weelderige Plantentuin in Maarssen

G&B OpentuinTV: Tuin van Marianne de Gier in Maarssen

Zaterdag 10 juli 2021 tijdstip 13-17 uur

In mijn ruim 700 m2 grote tuin vind je een rijke schakering van allerlei planten, struiken en bomen, die zich er blijkbaar heerlijk thuis voelen, want ze groeien en bloeien uitbundig. Volgens mijn Engelse vriendin is het een voorbeeld van een echte Engelse tuin. Het is een eldorado voor allerlei soorten vogels, vlinders, insecten en zelfs hazen, die maar steeds niet snappen dat de groentetuin niet voor hen is bedoeld, maar voor mij.

Ik heb ervoor gezorgd dat er gedurende het grootste deel van het jaar van alles bloeit in de (vaak natte) veengrond, die zorgt voor de groeikracht. Helaas zorgt dit ook voor de overmatige groei van zevenblad en heermoes, maar dat bestrijd ik met veel energie. 

Er staan zeer oude hoogstam- en jongere laagstamfruitbomen (appels, peren, pruimen), allerhande struiken in soorten en maten en talloze vaste planten en eenjarigen. Overal in mijn tuin staan heel grote buxusbollen, die soms al heel oud zijn en niet zijn geveld door de buxusmot. 

In mijn 20 m2 grote, verwarmde kas laat ik ’s winters mijn uitgebreide collectie potplanten overwinteren, terwijl daar ook een aantal camelia’s, druiven, Musa Basjo’s  en een palm in de vaste grond voor zichzelf zorgen en in de zomer zorgen voor schaduw in de kas. In deze kas worden elk jaar vaste planten, eenjarigen en groenteplanten gekweekt. De komkommers, tomatensoorten en pepers hebben er hun eigen plekje. Een Brugmansia met de stamomvang van een boom zorgt er voor grote takken die tegen het glazen dak groeien, terwijl de grote roze klokken uitbundig bloeien. De moestuin zorgt voor allerlei heerlijks. 

Doordat ik de tuin door omstandigheden stuksgewijs heb moeten ontwikkelen vanuit een totaal overwoekerde en verwaarloosde tuin, ligt er geen samenhangend tuinplan aan ten grondslag. Maar het tuinontwerp van de grote lijnen in de tuin is gedaan door een tuinontwerper, waarna ik zorgde voor de verdere beplanting. Planten werden gekocht, maar veel ook gekweekt en gestekt. 

En op de momenten dat ik even mag uitrusten van het vele en toch ook wel zware tuinwerk, geniet ik met volle teugen op één van mijn beide terrassen, waar ik word omringd door een groot aantal pot- en hangplanten. 

U bent hartelijk welkom om mijn tuin op 10 juli 2021 te komen bekijken. 

Marianne de Gier

Datum:  10 juli, 13-17 uur
Max 30 personen
Locatie: Gageldijk 59, 3602 AH Maarssen 

Inschrijven via www.utrecht.groei.nl is verplicht.

 

Aanmeldformulier