Utrecht

Welkom bij Groei & Bloei
Utrecht

Uitgelicht

Activiteiten 2020

Groei & Bloei Utrecht organiseert veel activiteiten zoals bloemschikken, workshops en lezingen. De meeste zijn gratis voor...

Meer

Bloemschikken

Beginnerscursus bloemschikken Di 13 oktober 15-17 uur - Di 10 november 15-17 uur  De Schalm- De Meern

Meer

Oostbroeklezing: Leo den Dulk, over de tuinen van Mien Ruys.

Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen.

Meer

De groenste vereniging van Utrecht

Groei & Bloei afdeling Utrecht verbindt sinds 1874 mensen die tuinieren (én alles wat daarbij komt kijken) als hobby en interesse hebben. 

Naast je abonnement op het tijdschrift ben je automatisch lid van een afdeling bij jou in de buurt. In totaal hebben we zo’n 450 leden. Groei en Bloei afdeling Utrecht omvat naast de stad Utrecht ook een aantal omringende plaatsen: Vleuten, Harmelen, Woerden, Leidsche Rijn, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, Schalkwijk, ’t Goy en Bunnik.

Groei & Bloei Utrecht organiseert veel activiteiten zoals bloemschikken, excursies, workshops en lezingen. De meeste zijn gratis voor leden, en voor niet-leden zijn ze aantrekkelijk geprijsd.  

Meld je aan voor de  (gratis) maandelijkse digitale nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram om niets te missen! Onze leden ontvangen ook twee keer (voor- en najaar) per jaar een nieuwsbrief (najaar) per post. 

Op dit moment bestaat het bestuur uit 5 bestuursleden en de voorzittersfunctie is vacant. Neem gerust contact met ons op via info(at)utrecht.groei.nl.

Tien redenen om lid te worden!

Het vergeten tuinseizoen

De hele maand oktober staat in het teken van Het vergeten tuinseizoen. Via diverse (online) activiteiten is iedereen in Nederland geënthousiasmeerd om weer in het najaar actief in de tuin aan de slag te gaan. Met een informatieve online talkshow op maandag 2 november van 14.00 tot 15.00 uur wordt deze actiemaand afgesloten. De presentatie is in handen van Margot Ribberink, voormalig weervrouw en ambassadeur van Stichting Steenbreek.

Klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen voor de beplanting in de particuliere tuin ook voor de openbare ruimte wordt het belang van aanplant in het najaar steeds groter. Tijdens de talkshow -voor zowel professionals als tuinbezitters- ontvangt Margot Ribberink diverse gasten om vanuit wetenschap en praktijk de vele voordelen van beplanting in het najaar samen te bespreken.

Langdurige droge periodes
In de groene sector is de afgelopen 30 jaar de focus om diverse redenen geheel in het voorjaar komen te liggen. Het najaar als tuinseizoen is daardoor naar de achtergrond verschoven. En dat is jammer zeker nu door de klimaatverandering de lente steeds vroeger begint. En de zomer lang aanhoudt met daarbij vaak zeer warme, langdurige droge periodes. In het najaar is de bodem nog warm van de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. Maar het belangrijkste is dat de tuinbezitter die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, al direct in het vroege voorjaar kan genieten van een mooie en levendige tuin. En vroeg in het voorjaar bloemen is weer goed voor de biodiversiteit.

Talkshow Het vergeten tuinseizoen 2 november
14.00 – 14.20 uur - Margareth Hop (Actifolia) over wat klimaatverandering voor plantgoed betekent. Zij doet al 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten.

14.20 – 14.40 uur - Johan van den Berk (van den Berk Boomkwekerijen) en Lodewijk Hoekstra (tv-tuinman) over belang van bomen en vergroening in algemene zin.

14.40 – 15.00 uur - Lodewijk Hoekstra en Bert Roete (Arnhem Klimaatbestendig) over de bijdrage die tuinbezitters ieder najaar zelf kunnen leveren aan het veranderende klimaat.
 

Aanmelden
Deelname is gratis. De talkshow is online te bekijken via www.vergetenseizoen.nl. Vanaf 13.55 uur is de livestream actief. Vooraf aanmelden is mogelijk via dit aanmeldformulier.

 

Aanmelden

 

Tuinlog

29 Oct

Anneke Duyvesteijn

Planten uit Amerika - Blik op de Tuin no. 977/2020

29 Oct

Anneke Duyvesteijn

Appels en peren - Blik op de Tuin no. 978/2020

Meer

Agenda

17 nov

Utrecht - Oostbroeklezing: Webinar Leo den Dulk,...

Oostbroeklezing Webinar : Leo den Dulk, over de...

21 nov

Utrecht: Workshop Bloembollen maken bij Buitenhof...

Workshop bloembollenmand maken bij Buitenhof...

Meer