Utrecht

Bloemschikken

Cursus: “schik met de natuur” Groei & Bloei Utrecht najaar 2021

In het najaar van 2021 zijn er 3 middagen gepland voor de cursus: “Schik met de natuur” Zoals de titel al doet vermoedden gaan we “bloemschikken” met zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Dit keer met onze nieuwe docente Leontine Langenberg. Leontine is een enthousiaste vrouw. In het dagelijks leven is zij hovenier. Omdat het haar aan het hart ging dat zoveel mooi snoeiafval verloren ging, ging zij op zoek naar andere mogelijkheden met groen, of beter gezegd: plantaardig materiaal/ snoeiafval. Want ja, die mooie rode cornus takken, die zaaddozen van de gleditsia, of van de koelreuteria, rozebottels zijn toch zonde om af te voeren. Zij zette haar nieuwsgierigheid hoe deze materialen te verwerken om, door te starten met de opleiding bloemstylist. Momenteel is ze nog steeds “student”,  maar wat een feest!  Als docent gaat zij haar liefde voor groen met ons delen en ons inspireren tot het maken van natuurlijke creaties. De materialen die we gaan gebruiken komen voornamelijk uit de natuur of uit de tuin. Dit kan zo nodig aangevuld worden met gekochte bloemen.

Het tijdstip hebben we verplaatst naar de woensdagmiddag, dit op verzoek van verschillende deelnemers.

Kijk voor inspriratie op Pinterest: https://nl.pinterest.com/leontinelangenberg

Data: woensdag 15 september, woensdag 13 oktober, woensdag 17 november 2021

• Thema 17 november: alternatieve kerst

Locatie: De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern

Tijdstip: 14.30 -16.30 uur

Prijs:
85 euro voor drie middagen
57 euro voor twee middagen
28,50 euro voor één middag

Info: Barbara de Munck   06 11837599  info(at)utrecht.groei.nl

Les 3: “Van hippe herfst- naar klassieke kerstkrans”

“Van hippe herfst- naar klassieke kerstkrans”

Wat gaan we maken?

Deze les gaan we een krans maken. We zitten een beetje op de rand van de herfst en begin van de adventtijd… Voor een hele klassieke kerstkrans is het nog wat vroeg, maar de herfstkrans met gedroogde materialen uit de natuur/ tuin kan natuurlijk lang hangen en later aangekleed worden met ballen/ sterren en kaarsen. Met het oog op de komende wintermaanden en de feestdagen kun je je huis feestelijk aankleden met een krans. De krans kan plat op tafel of hangend aan een muur/ deur, of het plafond.

Maak vooraf een keus of je hem verticaal of horizontaal wil ophangen, dit heeft namelijk invloed op je werkwijze.

Daarnaast moet je kiezen welke ondergrond je gaat gebruiken.

1. Een kant-en-klare strokrans
  2. Een krans die jezelf maakt van buigzame takken.

Wat neem je mee?

• bloemschik-gereedschap ( = mesje, snoeischaar, draadtangetje)
  • een krans van ongeveer 30-35 of 40 cm

Dit kan een kant- en klare stro-krans zijn,

of  kale takken ( wilg, cornus, hazelaar, berk), of ranken (druif, wilde wingerd, blauwe regen). Eigenlijk alles wat goed buigt en niet te snel breekt… waar je tijdens de les een krans van gaat maken

• Een klosje wikkelraaddraad
  • Een bord/ plateau om krans eventueel op te leggen

Versiering:

• Touw/ lint om je krans op te kunnen hangen, of om je krans mee af te werken.
  • Kaarshouders ( dit zijn ijzeren houders die je in de krans kunt prikken om kaarsen in vast te zetten
  • Mocht je al in kerststemming zijn; kerstballen en ander soortige kerst/ winterversiering ☺

Groen materiaal

Omdat we deze keer niet in oase steken, krijgt het groen geen vocht. Hou hier rekening mee bij de keuze van je materiaal

Les 2:  titel : “vaasversiering”

Met takken, twijgen, grassen, stukken schors, hei.. (alles wat indroogt of ingedroogd is) bekleden we een vaas.

Verticale lijnen zijn het uitgangspunt.

In de vaas komt een stuk oase. Hierin kunnen verse bloemen, vruchten, blad gestoken worden om meer kleur en textuur aan te brengen

Les 1

De eerste middag 15 september heeft als werktitel: “Lekkers uit de tuin…” we gaan namelijk een “bloementaart” maken.

Met het oog op de herfst biedt de natuur niet alleen prachtige herfstbloeiers, maar ook genoeg vruchten, bessen, noten, zaaddozen, en bladeren om in het stuk te verwerken. Op een mooi onderbord of taartschaal plaatsen we een rond stuk oase en creëren, met het door jullie zelf meegebrachte materiaal, de prachtigste taarten.

Wat brengen deelnemers zelf mee:

* Schaal als ondergrond, doornede tenminste 25 cm.
* Oase, rond doorsnee 22-25 cm. Deze kan ook besteld worden bij Barbara 3,35 euro
* Evt. lint om zijkant van taart af te werken, maar kan ook met blad naar eigen keuze
* Een aardappelschilmesje
* snoeischaar of bloemenschaar
* Groen en decoratief materiaal om het stuk te kunnen maken. Dit verschilt per keer. Per keer krijg je daar een aparte handleiding voor.

Groen materiaal:

* kleine bloemetjes, bijv. roosjes, anjertjes, chrysanten, vooral bloemen met ronde vorm. Denk ook aan zaaddozen van uitgebloeide bloemen Voor de tussenruimten kleiner materiaal: bijv. bloemen van sedum, stukjes hortensia, gipskruid,
* Bessen en bottels: bijv. van sneeuwbes, viburnum, eikeltjes, kastanjes, sierappeltjes
* Maar kies vooral wat je zelf een leuke combinatie vind.

Uiteraard hoeft niet alles gekocht te worden. Kijk in je eigen tuin of in de natuur.

Aanmeldformulier 'Schik met de natuur'

Met hoeveel personen wilt u deelnemen?