Utrecht
bekijk online
Mei

Beste tuinliefhebbers,

In bovenstaande foto een fraai doorkijkje in de heemtuin in Amstelveen, het Jac. P. Thijssepark. Wij hadden daar afgelopen vrijdag een excursie. Een uniek ontwerp uit de jaren 40 van de vorige eeuw, met veel inheemse planten, maar ook planten die ooit zijn aan komen waaien en zich daar goed settelen. Ondertussen werd onze kennis opgekrikt door Wiert die ons weer een stuk wijzer heeft gemaakt. Maar ook vanuit de deelnemers werden verschillende leuke weetjes gedeeld. Een leuk voorbeeld van kennis delen en vooral samen genieten. De drie heemtuinen zijn inmiddels rijkserfgoed en worden door een club tuinmannen goed onderhouden. Een genot om rond te wandelen. En zoals voor veel tuinen geld moet je daar eigenlijk na een paar weken gewoon weer opnieuw gaan kijken. Het beeld ziet er dan weer heel anders uit.

Wij denken dat iedereen al hard aan het werk is in de tuin, mits u die heeft natuurlijk. De tuincentra doen al goede zaken. Maar ja, er kan nog steeds een nachtvorstje komen. Perkgoed kan daar niet tegen, en ook de aardappels niet. Maar de nachtvorst van afgelopen tijd was mild genoeg om de aardappels te laten overleven.

Wat te denken van de slakken. Daar hoor ik veel mensen over. Het effectiefste is om in het donker de slakken te vangen. Er worden veel opties gegeven om slakken uit de tuin te houden. Bier in een bakje ingraven, gif, (maar dat is slecht voor de vogels en de bijen), koperdraad om de planten, maar als je een grote tuin hebt, is dat onbegonnen werk. Ikzelf ga met de mijnwerkerslamp, een handschoen en een bakje op pad. Maar iedere avond zijn er weer nieuwe slakken. Stug doorgaan dus

Er is water genoeg gevallen de laatste tijd, maar het onkruid doet het er ook goed op. Bijhouden is nu van belang, want anders loop je achter de feiten aan.

Er staan weer diverse activiteiten op de website van Groei en Bloei afdeling Utrecht. Leden zijn ook bij andere afdelingen van harte welkom. Kijk gerust op de andere websites. Bijv. www.debilt.groei.nl  of www.zeist.groei.nl  www.soest.nl .  Wel de ledenpas meenemen.

Groei en Bloei staat ook op de Keukenhof in het Juliana Paviljoen, en is nog tot 12 mei geopend.

 

Een groene groet namens ons bestuur,

Helma, Barbara, Reiny en Janne. 
www.utrecht.groei.nl  info@utrecht.groei.nl

Workshop kruidenolie maken

Dinsdag 7 mei 2024  20.00 uur

Kruiden beleving met Bernadette van Straalen

Tijdens een korte leerzame workshop, gaan we onze eigen kruidenolie samenstellen. We gebruiken verse en gedroogde (keuken)kruiden uit eigen tuin. Je komt meer te weten over de verschillende te gebruiken kruiden en hun (smaak)eigenschappen, te gebruiken kruidencombinaties en veel extra tips en ideeën. Over olijfolie ga je vanzelfsprekend ook meer horen, olijfolie is de basis van de kruidenolie die we gaan maken. Aanmelden en meer informatie: www.utrecht.groei.nl

Cursus Schik met bloemen

Onze cursus Schik met bloemen is op de volgende data:

Datum:          15 mei 2024

Tijd:               14-16 uur
Prijs:              leden 23 euro, niet-leden 28 euro voor deze les.
Locatie:          De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern 
Docent:          Leontine Langenberg.             

Meer informatie?  Neem dan even contact op met Barbara de Munck: 06 11837599 barbarademunck(at)hotmail.com 

15 mei    Les 5:  “Beeldige boeketten”

Wat gaan we maken?

We gaan een boeket maken van verschillende bloemen. Ik geef informatie over de verschillende soorten boeketten en leg de techniek uit van het “korenschoof” binden.

Meer informatie en aanmelden

Workshop Ikebana

Woensdag 22 mei   13.30-16.30 uur 

Deze workshop is vol. Er staan een paar mensen op een wachtlijst en bij meer interesse gaan we weer een nieuwe middag erbij plannen. Je kunt je opgeven als belangstellende.

Deze workshop biedt u de gelegenheid om eens kennis te maken met Ikebana, een Japanse manier van kijken naar planten, bloemen en bloemschikken.

De docent ontvangt haar gasten in haar “eigen tempel”. U krijgt een kopje thee en iets lekkers erbij. Grace gaat u uitleggen wat Ikebana precies is en welke stromingen er zijn. Het eerste uur is uitleg, de volgende uren bent u bezig met schikken volgens Ikebana...meer informatie en aanmelden

Plantenfestijn in Appeltern

Bloemenpark Appeltern (voorheen De Tuinen van Appeltern) organiseert op 8 en 9 juni 2024 een geweldig plantenfestijn met als thema ‘Kleurrijk Tuinfeest’. Met 30 topkwekers, een noviteitenborder, een plantendokter en nog veel meer kan je er terecht voor het nieuwste op het gebied van tuinplanten. Ook Groei & Bloei is aanwezig met uitleg over het tienpuntenplan voor duurzaam tuinieren en meerdere bloemschikactiviteiten. Leden van Groei & Bloei krijgen op die dagen extra korting ...Kaartverkoop en meer informatie: utrecht.groei.nl.

Lezing eetbare bloemen

Dinsdag 9 juli 20.00 uur  Lezing eetbare bloemen

Deze lezing staat geheel in het teken van eetbare bloemen. Welke soort bloemen zijn geschikt om te eten. Hoe kweek je ze? En aan welke eisen moeten de bloemen voldoen?

Op al deze vragen krijgt u vanavond een antwoord. En ook is er de gelegenheid om verschillende bloemen "te proeven".   

Niet moeilijk om te gebruiken, want een toastje met wat salade en een Boragebloemetje (komkommerkruid)is zo gemaakt en ziet er veel aangekleder uit. Kortom, een leerzame avond dus.

Omdat er ook een proeverijtje is willen we graag weten hoeveel deelnemers er komen, dus graag opgeven. Aanmelden kan via utrecht.groei.nl

Locatie:  NME Houten. Keercamp 13 3992 RV, Houten
Prijs:      leden G&B gratis, niet-leden 5 euro
Sprekers: Frans en Greet Beijerling

Bezoek Historische Tuin Aalsmeer, rondvaart Westeinderplas

Woensdag 17 juli, 11 - 15 uur

Rondleiding Historische Tuin Aalsmeer, rondvaart Westeinder plas met gids en picknick

11.00 uur  Ontvangst, koffie met iets lekkers

11.20 uur  Rondleiding door historische kas en tuin

13.00 uur  Rondvaart Westeinder plas.  Op de boot serveren we een picknick

Een levend museum
De Historische Tuin is een botanische tuin die is ontstaan op kwekersgrond, daardoor zijn wij een levend museum. Vroeger bevond de kwekerij van de familie Maarse, bijgenaamd “Dahlia Maarse” zich op onze akker. De familie werd zo genoemd vanwege hun befaamde collectie dahlia’s, waarover de Historische Tuin gelukkig nu nog beschikt. Daarnaast is de Historische Tuin zeer bekend om zijn collectie seringen, rozen en clematis. En dit is slechts een greep uit de meer dan 1200 aanwezige soorten en variëteiten. Wij dienen daarmee nog altijd als genenbank voor de huidige sierteeltsector. Alle informatie en aanmelden via utrecht.groei.nl

Column Wiert Nieuman: Tuingeluk in mei

Help, wat is er met de planten aan de hand? Overal zie je pas uitgelopen blad dat bruin is geworden en je ziet geen schimmels of andere ziekteverwekkers. Nee, ziekteverwekkers zijn hier ook niet de oorzaak van, maar de late nachtvorsten laten wel een spoor van vernieling in het land achter. Je kunt er nu niks meer aan doen. Over een paar weken zie je niets meer van de schade, dus geen paniek..... Lees verder

 

word lid