Utrecht
bekijk online
oktober

Beste tuinvrienden,

Wat nog te doen in de tuin na een vreselijk slakkenseizoen. Niet alles is opgevreten gelukkig. Wij hebben nog sperzieboontjes en andijvie in de tuin. De slakken lusten zelfs rucola, waar toch een luchtje aan zit.

De herfst is de beste tijd om te planten of grote pollen te scheuren. De buitenkant is het sterkst, deze kun je vaak opnieuw planten en misschien wat weggeven.

We hebben geen plantenruilmarkt helaas, er zijn afdelingen die dat wel hebben, maar bij ons ontbreekt toch de bemensing. Mocht iemand daar toch een idee voor hebben, laat het weten.

In de herfst krijgen de wortels volop de kans om zich te settelen. Dus trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag.

Bollen kunnen ook zo langzamerhand in de grond of eventueel in lagen in een pot, dat heet lasagne-beplanting. Zo doet men dat ook op de Keukenhof, om langer bloei te hebben.

Verder hopen we u ergens te ontmoeten, bij een lezing, workshop of demonstratie.

 

Een hartelijke tuingroet van

Helma, Barbara, Reiny en onze webmaster Janne.

Bestuur G&B afd. Utrecht

www.utrecht.groei.nl                   info@utrecht.groei.nl 

 

 

Afgelopen week is onze ere voorzitter van G&B afdeling Utrecht, Gerrit Lodder overleden. Hij was Lid in de orde van Oranje-Nassau en ontvanger van de Keizerlijke Orde van de Rijzende Zon met Gouden en Zilveren Stralen.

Wij condoleren zijn familie en wensen hen sterkte met dit verlies.

 

Bestuur G&B afdeling Utrecht


Het fantastische bodemleven

Lezing door Hanneke Hietink
Dinsdag 22 oktober 2024   20 uur

Tijdens deze lezing neemt Hanneke ons eerst mee in de wondere wereld van de bodemorganismen en hun functies. Daarna kijken we met behulp van een microscoop, aangesloten op de beamer, live naar deze organismen. Ten slotte gaat Hanneke in op de vraag hoe we bodembiologie een handje kunnen helpen om er zo voor te zorgen dat de bodem onder onze voeten optimaal functioneert. 

Meer informatie en aanmelden: www.utrecht.groei.nl


Cursus Schik met bloemen, najaar 2024

Woensdag 16 oktober 2024 

Tijd:                14-16 uur
Locatie:           De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern 
Docent:           Leontine Langenberg.

Les 2: “Stapelen”

Met al het blad in de herfst kun je mooie, natuurlijke decoraties maken. In deze les maken we een vaasschikking. Daarvoor maken we eerst zelf de ondergrond van blad. In deze “bladvaas” schikken we vervolgens de verse bloemen. Deze ondergrond kan vaker gebruikt worden.                   

Info en aanmelden: utrecht.groei.nl

 

Woensdag 13 november

Les 3: “Tussen herfst en kerst”


Demonstratie kerststukken maken

Zaterdag 30 november   Tijd: 19.30-22.00 uur

Locatie: De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern

Ben Clevers,  International Master Floral Design 

Deze bloemist/arrangeur zal voor ons een demonstratie geven van het maken van prachtige kerststukken. Al schikkend en vertellend legt hij ons uit wat de kneepjes zijn en hoe je materiaal op een goede en leuke manier verwerkt.  Uiteindelijk staan er dan 8 gevarieerde kerststukken in de stijl van Ben Clevers.  De werkstukken zullen na afloop worden verloot en deze mag u meteen mee naar huis nemen. In de toegangsprijs is de prijs van een lot al inbegrepen.

Aanmelden en meer informatie: utrecht.groei.nl


Kerstworkshop kerstkrans maken

Woensdag 11 december 2024 
Middag:  13.30 - 16 uur
Avond:    19.30 - 22 uur     

Deze kerst gaan we weer een kerstworkshop geven. We maken een krans die je zelf opmaakt naar eigen smaak met keus uit verschillende soorten kerstgroen. Daarna ga je hem verder aankleden met diverse materialen. En tot slot kun je hem afmaken met kerstballen of lichtjes.       

Alle materialen worden door ons ter beschikking gesteld, groen, versiering, ballen. Je mag ook je eigen ballen meenemen om in je eigen kleurstijl te blijven.

Aanmelden en informatie: utrecht.groei.nl


Tip: Paddenstoelen-excursie met gids

Deze excursie wordt georganiseerd door Groei en Bloei afdeling Vecht en Venen:

vrijdag 25 oktober, 14 – 15.30 uur.

Rijksmonument Het Waterloopbos, Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse (FL) Noordoostpolder

Zoveel verschillende soorten paddenstoelen op één locatie dat is uiterst zeldzaam. Dat komt omdat er in dit bos heel erg veel verschillende soorten bomen op de verschillende ondergronden zijn geplant zo’n 70 jaar geleden. 

We worden rondgeleid door één van de vrijwilligers met een paddenstoelen-hart, Gerard Steng. De wandeling duurt iets meer dan een uur. De paden zijn grotendeels niet verhard, maar goed begaanbaar, het kan nat zijn op sommige plekken. 

Het waterloopbos is ontstaan als waterloopkundig laboratorium. Het speelde een grote rol bij het ontwerpen van de deltawerken en het maken van plannen voor het beheersen van het water bij allerlei havens en riviermonden in de wereld. Sommige modellen zijn gerestaureerd andere zijn met enige moeite nog te herkennen. Het werd tot 1996 gebruikt als laboratorium, sinds 2002 is het een Rijksmonument en eigendom van Natuurmonumenten. Voor de jonge onderzoeker die schuilt in elk van ons een plek om van te watertanden!

Kosten excursie: 20 euro pp, inclusief koffie en gebak

Deze excursie wordt georganiseerd door G&B afd. Vecht en Venen. Aanmeldingen lopen via Eddy Reynders, zie via de link

Aanmelden en alle informatie: utrecht.groei.nl 

 


 

word lid