Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief mei 2019

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Er is een bekend gezegde, in mei leggen alle vogels een ei. Maar op dit moment sterven heel veel kleine vogels en daarmee ook de jongen. De oorzaak is nog onbekend maar het vermoeden bestaat dat er een verband is  met de bestrijding van de buxusrups, omdat daarbij toch wel gif wordt gebruikt tegen de buxusrups. Er wordt breed onderzoek ingezet om de ware reden te achterhalen.

De buxusmot is een grote plaag geworden, hij is meegekomen met de handel, uit o.a. China. De mot is zelfs al gesignaleerd in Canada. Het is nog even wachten, maar binnenkort zal hij ook over Noord en Zuid-Amerika verspreid zijn. Steven Oostendorp heeft hierover al twee keer een lezing gehouden, Het was zeer de moeite waard en leerzaam. Er zijn Feromonenvallen voor die een aparte geur verspreiden en zo de mannetjes motten weglokken. Steven heeft o.a. de buxus bij Paleis het Loo onder handen mogen nemen. Ook op Gardenista zal hij een lezing geven. Kijk voor de aardigheid eens op zijn website buxusdokter.nl. Zelfs op het Journaal heb ik het probleem met de buxusmot voorbij zien komen.                                                                                                                                                     

Verder is het genieten van al het groen wat nu opkomt. Mijn hop zie ik zo maar een meter groeien in een week tijd. Ik ben verrast over kleurcombinaties die ik vorig jaar geplant heb en mijn gazon oogt nu al weer prachtig. En na een regenbui lijkt het net of de planten zeggen, “nou nou, dat was lekker”.

Wij wensen jullie veel tuinplezier, want er is nu voldoende te zien en te doen in de tuin en het  buitje regen doet wonderen.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter).

Quote van de maand

een pad is nooit te lang als je het met je liefde bewandelen mag

Uit: Tuinwijsheden van Ben van Ooijen

Workshop Hanging Baskets

Kom je eigen Hanging Basket maken bij Barbara thuis.

Alles is aanwezig. Een basket (25 cm), plat mos, speciale aarde, voeding en een heleboel plantjes (20). In principe hoef je zelf niets meer mee te nemen.

Onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij, ga je je eigen basket opbouwen en samenstellen. Barbara geeft uitleg en kijkt erop toe dat het goed gaat.  Na afloop neem  je jouw basket direct mee naar huis.

Woensdagmiddag 8 mei 14-16 uur  VOL
Donderdagmiddag 9 mei 14-16 uur (Max 4 personen)

Bij voldoende interesse:
Woensdagavond  8 mei 19.30 uur tot 21.30 uur  (max 4 personen)

Alle informatie over hanging baskets en aanmelden via utrecht.groei.nl.

Bloemschikken 

Elke eerste dinsdag van de maand om 19.30 7 mei Aanmelden en alle informatie: utrecht.groei.nl en heeft u nog vragen neem gerust contact op met Barabara de Munck 06 11837599.

Mei

Een handgebonden boeket in een eigen gemaakt frame.
Het boeket mag ook via het frame al in een vaas of pot geschikt worden.
Gebruik van steekschuim is niet gewenst. Het boeket mag op het frame, in het frame of onder het frame gemaakt worden. Voor het frame kunnen alle soorten materiaal gebruikt worden zowel plantaardig als niet plantaardig. Je kunt het frame maken van bijvoorbeeld takken, pitriet, stof, ijzerdraad, vlechtwerk, grassen, schors, kralen, fietsband enzovoorts.

Als je een kant en klaar frame gebruikt moet je daar wel echt iets speciaals van maken.
Als het vasthouden van het boeket niet kan kun je het frame ook op een pot of vaas leggen en de bloemen hier door heen steken zodat je het gewicht niet in je hand hebt.
Zorg voor goede verhouding van frame en bloemen. Het frame moet goed zichtbaar en stevig zijn. 

Lezingen

Oostbroeklezing: Insecten en Natuurbeheer

Het gaat niet goed met de insecten. In dertig jaar tijd is het aantal insecten flink afgenomen, zowel in natuurgebieden als daarbuiten. Natuurbeheerders kunnen met insect vriendelijk beheer de diversiteit aan insecten bevorderen. Wat moet je als beheerder (vooral) doen? En wat juist niet? Vragen die tijdens de lezing aan bod zullen komen. Boswachter Bert van Dijk van Staatsbosbeheer laat een aantal voorbeelden zien uit de praktijk, waarbij een aantal natuurterreinen in het westelijk deel van de Provincie Utrecht centraal staan.

Datum: 28 mei 2019

Tijd: 19:30-21:00 uur (ontvangst vanaf 19:15 uur)

Locatie: hoofdgebouw Landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39, 3732 HV De Bilt 

Aanmelden: verplicht, via het Utrechts Landschap

Beervelde dagtocht 11 mei

De Tuindagen van Beervelde genieten internationale bekendheid. Meer dan 20.000 tuinliefhebbers bezoeken deze tuinbeurs met inmiddels ruim 230 standhouders, die zich presenteren met o.a. zaden, vaste planten en (bijzondere) bomen en heesters. Ook is er van alles aan tuin gerelateerde artikelen te vinden zoals tuingereedschap, -meubilair, -kleding, decoratie en brocante. Naast vele tuin musthaves worden er ook heerlijke ambachtelijke lekkernijen gepresenteerd en is er een kaasboer, een bakker, eetbare bloemen, appelchips, enz. Voor alles geldt dat het van goede kwaliteit moet zijn! Voor een volledige lijst van alle standhouders kunt u terecht op www.parkvanbeervelde.be.

Opstappen in Soest en Houten. Deze activiteit wordt niet door Groei en Bloei Utrecht georganiseerd.

Gardenista

Het programma begint steeds meer vorm te krijgen en de aanmeldingen van andere Groei en Bloei afdelingen lopen storm. Vanuit het hele land komen leden naar Gardenista. Komen jullie ook? Kijk ook naar de moederdag-actie van Groei en Bloei voor toegangskaarten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gardenista. 

Lentefair

Op zaterdag 25 mei is Groei en Bloei Utrecht aanwezig op de voorjaarsmarkt van Tuincentrum Huiting in Vianen.

Exclusief voor leden: Voorjaarsactie 2019 Felco snoeischaar

Een gloednieuwe exclusieve ergonomische schaar die ook geschikt is voor een kleinere hand. 

De Voorjaarsactie loopt van donderdag 21 februari t/m woensdag 22 mei 2019. De bijzondere Felco snoeischaar wordt aangeboden tegen onze inkoopprijs van €35,-   Dat is een korting van € 17,- per schaar. 

Ook nieuwe leden krijgen korting op deze snoeischaar, kijk voor alle voorwaarden op utrecht.groei.nl.

Stuur een mail naar utrecht.groei.nl  met vermelding van het aantal, naam en lidmaatschapsnummer. 

Wij verzamelen alle bestellingen en de scharen kunnen dan opgehaald worden in Nieuwegein, of tijdens een van de evenementen.

Helma Koot 

Secretaris G&B Utrecht

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie