Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief april 2019

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

De nieuwsbrief komt deze keer een week eerder. Wij zijn niet de kluts kwijt wat regelmaat betreft, maar er zijn nogal wat activiteiten aan het begin van de maand april.

Afgelopen zaterdag was het bestuur druk met de actie: Tegel eruit, Plant erin. Bij de twee Intratuinen in Utrecht bevrouwden wij de kramen en het was een groot succes. Koningsdal 200 tegels en Vleuten 175 tegels. Andere jaren was de actie in juni en werden er beduidend minder tegels ingeleverd. Maart is een beter tijdstip, men gaat in de tuin aan het werk. 

Zaterdag en zondag op de voorjaarsmarkt in de Botanische Tuinen in Utrecht, daar waren 3000 bezoekers. Er waren bijzondere kwekers, rondleidingen en lezingen. De bezoekers kwamen uit het hele land. De ALV is inmiddels ook achter de rug, met aansluitend een lezing Groen als Gras. Gras lijkt zo gewoon, maar je moet er toch veel aan doen, om het mooi en groen te houden. Een leerzame avond en een goede spreker. Wij zijn nog op zoek naar een voorzitter. Lijkt het je leuk, of ken je iemand die interesse heeft? Neem contact met ons op.

De voorbereidingen voor Gardenista zijn volop aan de gang. Kaarten zijn al in de voorverkoop verkrijgbaar. Veel Groei & Bloei afdelingen gaan er naar toe, sommige afdelingen hebben zelfs een bus geregeld. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gardenista.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter).

Quote van de maand

"Mensen met groene vingers steken de handen graag uit de mouwen"

uit: Tuinwijsheden door Ben van Ooijen

Bloemschikken 

Elke eerste dinsdag van de maand om 19.30.  (2 april - 7 mei) Aanmelden en alle informatie: utrecht.groei.nl

April

Pasen met kronkelwilg

Het is bijna Pasen en dit moet terug te zien zijn in het bloemstuk.
De vorm en ondergrond zijn vrij te bepalen maar er moeten takken kronkelwilg in het bloemstuk verwerkt zijn. De basis/ondergrond mag gemaakt zijn van de takken. Je kunt ook een frame op een pot of kransvorm maken. Dit kan door lange takken of kleine stukjes te buigen en aan elkaar te knopen met (gekleurd) ijzerdraad of touw. Steekschuim gebruiken is niet verplicht. Kleine glazen vaasjes of steekbuizen kunnen tussen de takken verwerkt worden. Let op dat de takken stevig staan (in steekschuim gestoken) of stevig aan elkaar bevestigd worden. De takken moeten duidelijk aanwezig zijn in het bloemstuk.

Mei

Een handgebonden boeket in een eigen gemaakt frame.
Het boeket mag ook via het frame al in een vaas of pot geschikt worden.
Gebruik van steekschuim is niet gewenst. Het boeket mag op het frame, in het frame of onder het frame gemaakt worden. Voor het frame kunnen alle soorten materiaal gebruikt worden zowel plantaardig als niet plantaardig. Je kunt het frame maken van bijvoorbeeld takken, pitriet, stof, ijzerdraad, vlechtwerk, grassen, schors, kralen, fietsband enzovoorts.

Als je een kant en klaar frame gebruikt moet je daar wel echt iets speciaals van maken.
Als het vasthouden van het boeket niet kan kun je het frame ook op een pot of vaas leggen en de bloemen hier door heen steken zodat je het gewicht niet in je hand hebt.
Zorg voor goede verhouding van frame en bloemen. Het frame moet goed zichtbaar en stevig zijn. 

Lezingen

Lezing over composteren met Bokashi & terugkomdag wormenbak workshop

Op 3 april organiseert Groei en Bloei Utrecht een lezing over Bokashi. Composteren met Bokashi biedt de mogelijkheid om thuis/ kleinschalig te composteren. Het grote voordeel van Bokashi t.o.v. 'gewoon composteren' is dat je naast gft-afval ook een groot deel van je keukenafval en restanten kan composteren, minder afval dus!

Ook is er deze avond ook de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen over je wormenbak (vervolg workshop 12 september 2018), 

Alle informatie en aanmelden: utrecht.groei.nl

Lezing Permacultuur

Op 16 april vertelt Vera Greutink, bij ATV De Driehoek in Utrecht, hoe je door permacultuur in de moestuin toe te passen met minder werk toch mooie oogsten kunt halen en tegelijkertijd bijdragen aan de gezondheid van de bodem. Ze licht de drie belangrijkste principes van permacultuur tuinieren toe: rust voor de bodem (niet spitten), de bodem beschermen door te mulchen en diversiteit. Ook geeft ze een aantal voorbeelden van mooie en productieve groente-polyculturen, waarin vele groentes met elkaar gecombineerd worden zodat plaagdieren in de war raken en ziektes zich niet snel verspreiden.

Alle informatie en aanmelden via utrecht.groei.nl

Oostbroeklezing: Feromonenvallen

Op 23 april geeft Steven Oostendorp in Oostbroek een lezing over feromonen. 

Exoot insecten die in Nederland belanden, grijpen hun kans om schade te maken . Dit komt omdat ze niet door natuurlijke vijanden in bedwang worden gehouden. De natuur moet het nieuwe soort insect eerst ontdekken voordat het een tegenreactie geeft.  Per gebied zal de tegenreactie van tijd en sterkte verschillen, er bestaan daarin geen garanties. Men moet dus optreden, als men wenst dat schade aan de teelt of siertuinen beperkt dient te blijven. 

Hoe kan men de schade beperken? Neem als voorbeeld de gevreesde buxusrups, hoe pak je dat aan………. Plukken/gif/hogedrukspuit/knoflook/algenkalk/Z11-H + E11-H?

Er word dan een lezing gehouden door Steven Oostendorp van het bedrijf Buxus Dokter. Bekend van de samenwerking met de Tuinen van Paleis Het Loo.

Aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie: utrecht.groei.nl

Oproep open tuinen 2019

Deelnemers gevraagd Nieuwegein en IJsselstein

Voor de open tuinen dag, zaterdag 15 juni, zijn we op zoek naar deelnemers in Nieuwegein en IJsselstein. Wie wil zich opgeven om mensen de gelegenheid te geven even een kijkje te nemen in jouw tuin en zo inspiratie op te doen, vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen?

De opentuinendag is een onderdeel van het landelijke evenement De Nationale Tuinweek 8-16 juni. Een evenement van Groei en Bloei welke traditiegetrouw wordt afgesloten met een opentuinenweekend

Specifiek voor Nieuwegein en IJsselstein zijn we nog op zoek naar deelnemers.

Dus:  heb je een aardige tuin en vind je het prima om er wat over te vertellen, meld je aan! Je tuin hoeft absoluut niet perfect te zijn

Helma Koot/ Dinie Posthumus/ Reiny Reijmerink

Alle informatie kunt u teruglezen in deze bijlage.

Gardenista

Gardenista 2019 is momenteel druk bezig met de voorbereidingen, wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gardenista. 

Gardenista is altijd op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de organisatie. Vooral mensen met een BHV-diploma zijn van harte welkom!

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Exclusief voor leden: Voorjaarsactie 2019 Felco snoeischaar

Een gloednieuwe exclusieve ergonomische schaar die ook geschikt is voor een kleinere hand. 

De Voorjaarsactie loopt van donderdag 21 februari t/m woensdag 22 mei 2019. De bijzondere Felco snoeischaar wordt aangeboden tegen onze inkoopprijs van €35,-   Dat is een korting van € 17,- per schaar. 

Ook nieuwe leden krijgen korting op deze snoeischaar, kijk voor alle voorwaarden op utrecht.groei.nl.

Stuur een mail naar utrecht.groei.nl  met vermelding van het aantal, naam en lidmaatschapsnummer. 

Wij verzamelen alle bestellingen en de scharen kunnen dan opgehaald worden in Nieuwegein, of tijdens een van de evenementen.

Helma Koot 

Secretaris G&B Utrecht

Informatie