Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief maart 2019

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

We beginnen maar met het weer. Wat een weertje de laatste dagen. Het is te hopen dat het niet meer gaat vriezen, want dan kan het raar aflopen met veel planten. Het kriebelt wel, maar wacht toch nog met snoeien. Ik zag al een ganzenpaar met kuikentjes.

Veel kun je alvast voorzaaien in een kasje. Aardappels een beetje warm leggen zodat er uitlopers aan komen. Eind maart uitpoten. Deze keer is het een uitgebreide nieuwsbrief, er is veel te doen de komende maand. Zowel bij Groei & Bloei, Intratuin, de Botanische Tuin, alles in maart. Dus voldoende uitjes de komende tijd.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter). 

Plan(t) woensdag 13 maart 2019 alvast in je agenda: Nationale Boomfeestdag!

ALV 2019 en lezing als Groen als Gras

Op woensdag 27 maart (19.30) organiseert Groei en Bloei afdeling Utrecht haar jaarlijkse ledenvergadering. Na de vergadering (20.00) is er een lezing: Groen als gras.

Op verzoek kunnen leden stukken per mail opgestuurd krijgen  (agenda, jaarverslag 2018, verslag vorige vergadering) Stuur een mail naar info[at]utrecht.groei.nl en vermeld je lidmaatschapsnummer. Financieel verslag ligt ter inzage tijdens de vergadering.

Nederland staat wereldwijd bekend als thuishonk van de beste graszodenkwekers en zaadveredelaars. Sportstadions over de hele wereld zijn bedekt met Nederlandse grasmatten. Toch worstelen we zelf in onze achtertuin vaak met het gazon. Robbert Lauret (29), auteur van het boek Groen als Gras, legt in deze lezing uit hoe u een perfect grasveld kunt krijgen,

Aanmelden en meer informatie

23/24 maart Tuinplezier! Tuinieren in de schaduw

Alles weten over schaduwplanten? De Botanische Tuinen Utrecht en Rayon Utrecht van Groei & Bloei, de grootste groenvereniging van Nederland, organiseren ook dit jaar weer het Voorjaarsweekend ‘Tuinplezier!’ Tijdens dit weekend (23 en 24 maart) worden al je tuinvragen over schaduw beantwoord. 

Er zijn allerlei lezingen, workshops, rondleidingen en een markt met o.a. (schaduw)planten, zaden, bollen en nog veel meer. Heerlijk overdekt in de Tropische kassen is dit evenement de perfecte start van het tuinseizoen.

In het maartnummer van Groei en Bloei zit een voucher waarmee u gratis  toegang heeft. Ook museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang.

Voor meer informatie: utrecht.groei.nl

Actie 23 maart

Tegel eruit, Plant erin bij alle vestigingen van Intratuin

Het is heerlijk om fladderende vlinders en ijverige bijen in je tuin te hebben. Een levende tuin is niet alleen mooier, maar ook beter voor je omgeving.

Doe je ook mee aan ‘Tegel eruit, plant erin’? Lever op 23 maart 2019 tussen 10.00 en 15.00  een tegel in bij de G&B stand bij Intratuin en ontvang 2 gratis planten! Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei de inwisselactie ‘Tegel eruit, Plant erin’. Doe mee en maak Nederland groener!

Bloemschikken

Freestyle Bloemschikken 

Op 5 maart gaan we  onder leiding van Merel Dorssers aan de slag met het thema Bloembollen met bloemen.
Freestyle Bloemschikken in De Meern op elke eerste dinsdag van de maand om 19.30.  (5 maart - 2 april - 7 mei) 

Ik heb gemerkt dat er een drempel is om deel te nemen aan de cursussen "freestyle bloemschikken". Misschien denkt men dat het te moeilijk zou zijn, maar ik stuur altijd een mailtje met heel veel voorbeelden rond na inschrijving. De voorbeelden worden bepaald naar aanleiding van het onderwerp van de maand. Je kunt elk voorbeeld kiezen of zelf iets bedenken. Eigenlijk gaat het hier om de te gebruiken technieken. Ook wat betreft de bereikbaarheid zijn er mogelijkheden. Neem contact met mij op om te kijken of we samen tot een oplossing kunnen komen. Barbara Coördinator Bloemschikken tel: 06-11837599

Aanmelden en meer informatie Freestyle kun je teruglezen op utrecht.groei.nl.

Workshop Bloemschikken Lente

Op 14 maart gaan we een voorjaarsstuk maken. Er worden bloembolletjes en bloemen en takjes in verwerkt op een vierkant bord.Het wordt weer een gezellige bijeenkomst waarbij alle benodigdheden aanwezig zullen zijn. U hoeft alleen een mesje of bloemenschaartje mee te nemen. Het geheel wordt begeleid door een vakkundige bloemschikster.

Informatie en aanmelden.

Exclusief voor leden: Voorjaarsactie 2019 Felco snoeischaar

Een gloednieuwe exclusieve ergonomische schaar die ook geschikt is voor een kleinere hand. 

De Voorjaarsactie loopt van donderdag 21 februari t/m woensdag 22 mei 2019.

De bijzondere Felco snoeischaar wordt aangeboden tegen onze inkoopprijs van €35,-  

Dat is een korting van € 17,- per schaar. 

Stuur een mail naar utrecht.groei.nl  met vermelding van het aantal, naam en lidmaatschapsnummer. 

Wij verzamelen alle bestellingen en de scharen kunnen dan opgehaald worden in Nieuwegein, of tijdens een van de evenementen.

Helma Koot 

Secretaris G&B Utrecht

Lezingen

Oostbroeklezing: Oostbroek door vlinderogen

Op dinsdag 26 maart gaan we tijdens de lezing van Kars Veling de omgeving bekijken door vlinderogen. Hoe leven vlinders, wat hebben ze nodig en hoe kunnen we zorgen dat de vlinders het op en rond het landgoed Oostbroek weer naar de zin hebben?

Indien u interesse heeft kunt u zich aanmelden via utrechtslandschap.nl. Het maximum is 60 deelnemers, schrijft u zich tijdig in. 

Lezing over composteren met Bokashi & terugkomdag wormenbak workshop

Op 3 april organiseert Groei en Bloei Utrecht een lezing over Bokashi. Composteren met Bokashi biedt de mogelijkheid om thuis/ kleinschalig te composteren. Het grote voordeel van Bokashi t.o.v. 'gewoon composteren' is dat je naast gft-afval ook een groot deel van je keukenafval en restanten kan composteren, minder afval dus!

Ook is er deze avond ook de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen over je wormenbak (vervolg workshop 12 september 2018), 

Alle informatie en aanmelden: utrecht.groei.nl

Gardenista 2019 Woensdag 15 – zondag 19 mei

Landgoed Ophemert

Een bijzondere samensmelting van de groene wereld Met prachtige showtuinen, kwekers, bloemschikken, kinderamusement, moestuinieren heerlijke gastronomie en zo veel meer.

Workshops

Cursus: determineren van wilde planten voor beginners

Open Tuinenweekend 2019

Tuinen gezocht voor Open tuinweekend 2019

Het Nationale Open Tuinenweekend wordt in 2019 georganiseerd op 15 en 16 juni. Dit is het afsluitende weekend van de Nationale Tuinweek. Dit is een evenement van de vereniging Groei&Bloei. Het thema is de Levende Tuin. Wil jij ook je tuin openstellen? Kijk voor alle informatie op Utrecht.groei.nl

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie