Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief februari 2019

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Op het moment van schrijven, is het buiten een witte wereld. Als je nergens naar toe hoeft en dit van achter glas kunt bekijken, is het een ontzettend mooi gezicht. De bollen die al een beetje boven de grond komen, steken net nog een beetje sprieterig boven de sneeuw uit. Verder is er momenteel niets te doen in de tuin. Zelfs de hoveniers zitten nu tijdelijk in de vorstverlet.

Begin januari hadden wij de nieuwjaarsbijeenkomst bij Helma, onze secretaris, heel gezellig. Je spreekt elkaar dan op een andere manier, maar zijn wel groenliefhebbers. Ik neem aan dat onze lezers ook regelmatig op onze eigen website kijken wat er zoal te doen is. Maar kijk ook eens op de site van andere afdelingen in het rayon Utrecht. Daar kun je ook gratis naar toe met je ledenpas.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter). 

P.s. van 21 t/m 24 februari a.s. is er Tuin Idee in de Brabanthallen Echt de moeite waard om eens naar toe te gaan. Er rijden vanaf NS Den Bosch gratis pendelbussen naar de Brabanthallen. Er zijn tickets met korting te koop via de site.

Quote van de maand

Niet het blad maar de takken bepalen het karakter van een boom

Uit “Tuinwijsheden” door Ben van Ooijen

Hovenier helpt!

Bloemschikken

Freestyle Bloemschikken 'rouwarrangement'

Ook in 2019 organiseert Groei en Bloei Utrecht, onder leiding van Merel Dorssers, Freestyle Bloemschikken in De Meern op elke eerste dinsdag van de maand om 19.30. (5 februari - 5 maart - 2 april - 7 mei)

Op een waterschotel met steekschuim of een graftakhouder maken we een rouwarrangement. GEEN RONDE Biedermeijer vorm. Wel een druppel, ovaal of langwerpig stuk. Het mag ook een modern of gegroepeerd arrangement zijn.

Neem bloemvormen mee die de vorm van het bloemstuk goed benadrukken en zorg voor voldoende groene vulling/afwerking. Denk na over de verdeling van de kleur en balans van structuur in het bloemstuk. Grote bloemvormen werken makkelijk. Gebruik de inspiratievoorbeelden om te kijken naar de stijl waarin je het bloemstuk wil maken. Het hoeft geen heel groot stuk te worden, wel moet het lijngebruik/vorm goed te onderscheiden zijn. 

Op donderdag 14 maart is er een workshop bloemschikken met Lente als thema.

Lezingen

Lezing: Feromonenvallen

Op dinsdagavond 19 februari 20.00 organiseert Groei en Bloei Utrecht een lezing over feromonenvallen door Steven Oostendorp van het bedrijf Buxus Dokter. Bekend van de samenwerking met de Tuinen van Paleis Het Loo.

Exoot insecten die in Nederland belanden, grijpen hun kans om schade te maken . Dit komt omdat ze niet door natuurlijke vijanden in bedwang worden gehouden. De natuur moet het nieuwe soort insect eerst ontdekken voordat het een tegenreactie geeft.  Per gebied zal de tegenreactie van tijd en sterkte verschillen, er bestaan daarin geen garanties. Men moet dus optreden, als men wenst dat schade aan de teelt of siertuinen beperkt dient te blijven. 

Aanmelden en meer informatie: utrecht.groei.nl.

Oostbroeklezing: Wilde Bijen

Op dinsdag 12 februari is er een lezing over de bij. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

De bij staat volop in de belangstelling. Steeds meer mensen komen in actie voor de bij. Dat is hard nodig! Want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 (!) soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Wat vormt eigenlijk de belangrijkste bedreiging voor de wilde bij?  En waarmee is de bij nu echt geholpen? Daarvoor moet we nader kennis maken met deze ijverige insecten. 

Monique Quaedackers is voorzitter van de bijenhouders vereniging Utrecht en heeft zich ook in de wilde bij verdiept. Ze gaat in op verschillende soortgroepen en de biologie van de bij. Voedselvoorziening, bestuiving, voortplanting. Het komt allemaal voorbij. 

De lezing wordt georganiseerd door IVN. IVN is partner in het landelijke programma Nederland Zoemt. Nederland Zoemt zet zich in voor het verbeteren van de leefomgeving van de wilde bij in Nederland. 

Tuinplezier Tuinieren in de schaduw

Alles weten over schaduwplanten? De Botanische Tuinen Utrecht en Rayon Utrecht van Groei & Bloei, de grootste groenvereniging van Nederland, organiseren ook dit jaar weer het Voorjaarsweekend ‘Tuinplezier!’ Tijdens dit weekend (23 en 24 maart) worden al je tuinvragen over schaduw beantwoord. 

Er zijn allerlei lezingen, workshops, rondleidingen en een markt met o.a. (schaduw)planten, zaden, bollen en nog veel meer. Heerlijk overdekt in de Tropische kassen is dit evenement de perfecte start van het tuinseizoen.

In het maartnummer van Groei en Bloei zit een voucher waarmee u gratis  toegang heeft. Ook museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang.

Voor de zaterdagochtend 23 maart hebben we nog een vrijwilliger nodig. Wie heeft er zin om mee te helpen met dit leuke evenement?

Voor info mail   wiert.nieuman(at)zonnet.nl

Gardenista

Nieuws

  • Vanaf eind januari zijn de tickets voor groepen groter dan 15 personen te bestellen in de webshop op www.gardenista.nl. Bestel het aantal tickets wat je denkt nodig te hebben, kom je tekort dan kun je een unieke code opvragen zodat je er meer bij kunt bestellen voor dezelfde prijs. Gratis parkeren voor de bus en de chauffeur wordt goed verzorgd. 
    Meer weten over de mogelijkheden, arrangementen en prijzen? Mail dan naar info@gardenista.nl
  • Je kunt je een maand langer aanmelden voor de bloemschikcompetitie, tot 28 februari. Opgeven kan al heel simpel: stuur 5 foto’s van je mooiste werk en een korte omschrijving over jezelf en/of je werk naar bloemschikken@gardenista.nl. Er zijn al hele leuke en mooie audities binnen gekomen, dank jullie wel!! Wie volgt? 
    Wanneer je zelf geen interesse hebt, maar je kent wel een goede professional, student of amateur, breng hem of haar dan op de hoogte van deze competitie, iedereen is welkom.

Er komen binnenkort nog meer tuinklusdagen op het landgoed Ophemert. Leuke, gezellige en goed verzorgde dagen. Geef je op via kasteelophemert@gmail.com. Help ons mee het terrein mooi te maken voor Gardenista. De volgende tuindagen vinden plaats op: 16 februari, 9 maart, 13 april en 4 mei 2019.   

Oproep vrijwilligers

  • Lijkt het je leuk om voor, tijdens en na Gardenista te helpen? Dan kun je je hier aanmelden, je bent meer dan welkom. We hebben tal van leuke en minder leuke :-) klusjes. Je kunt je opgeven voor een halve of hele dag en natuurlijk ook voor meerdere dagen.
  • Je reiskosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed, je krijgt een lekkere lunch, kleding en je kunt Gardenista bezoeken…
  • Kijk ook eens binnen je kennissen- of vriendenkring of er meer mensen zijn die het leuk vinden te komen helpen. Vele handjes maken licht werk…. Vooral de afdelingen binnen een straal van 50 km rondom Ophemert willen we met deze oproep bereiken. Geef je op voor deze unieke eerste keer Gardenista, we stellen je niet teleur en je gaat met een aandenken naar huis.

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie