Nieuwsbrief januari 2019

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Allereerst de beste wensen voor 2019 zowel voor gezondheid maar ook voor de tuinplannen van komend jaar.

Er is nu weinig te doen in de tuin. Bij ons komen er hier en daar al kleine sprietjes naar boven van bloembollen. Pas moest ik even iets uitgraven in de border en stuitte ook op bloembollen. Deze liepen al een klein beetje uit. Zij weten natuurlijk niet hoe het is gesteld met de natuur. Want de temperatuur verloopt erg wisselend. Het is nu ook misschien een idee om eens wat bladen te raadplegen wat met de tuin te maken heeft. In de bieb is er ook voldoende aanwezig om even door te bladeren. Op AVVN (landelijke organisatie voor hobbytuinders) staan ook heel veel tuintips, het is de moeite waard om hier te kijken. Met de digitale Velt-kalender kan 2019 niet meer stuk.

We beginnen dit jaar met een nieuwjaarsreceptie op 12 januari (15.00 tot 19.00 uur) in Nieuwegein. Alle leden en lezers van deze nieuwsbrief zijn van harte welkom om het nieuwe jaar in te luiden. U kunt  zich aanmelden via info@utrecht.groei.nl, dan krijgt u alle details.

Op utrecht.groei.nl staan nu ook alle andere activiteiten die Groei en Bloei Utrecht de eerste helft van 2019 organiseert, van bloemschikken tot workshops.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)

Quote van de maand

“Als elke vrijwilliger een ster is wordt het nooit meer donker” (Loesje)

Bloemschikken

Freestyle Bloemschikken 'rouwarrangement'

Ook in 2019 organiseert Groei en Bloei Utrecht, onder leiding van Merel Dorssers, Freestyle Bloemschikken in De Meern op elke eerste dinsdag van de maand om 19.30. (5 februari - 5 maart - 2 april - 7 mei)

Op een waterschotel met steekschuim of een graftakhouder maken we een rouwarrangement. GEEN RONDE Biedermeijer vorm. Wel een druppel, ovaal of langwerpig stuk. Het mag ook een modern of gegroepeerd arrangement zijn.

Neem bloemvormen mee die de vorm van het bloemstuk goed benadrukken en zorg voor voldoende groene vulling/afwerking. Denk na over de verdeling van de kleur en balans van structuur in het bloemstuk. Grote bloemvormen werken makkelijk. Gebruik de inspiratievoorbeelden om te kijken naar de stijl waarin je het bloemstuk wil maken. Het hoeft geen heel groot stuk te worden, wel moet het lijngebruik/vorm goed te onderscheiden zijn.

Lezingen

Oostbroeklezing en excursie: Winterherkenning van bomen en struiken in bos en veld

Wie geïnteresseerd is in bomen en struiken kan 's winters zijn hart ophalen. Niet direct een voor de hand liggende redenering maar wel één die hout snijdt. Juist in deze tijd tonen bomen en struiken kenmerken die in andere jaargetijden niet of zeer moeilijk zijn waar te nemen omdat al het blad veel dingen verhult.

Veel bomen en struiken zijn aan een simpel takje met een paar knoppen eraan al op naam te brengen. Ook kenmerken van de kroon, takken en knoppen zijn onderscheidend. Je moet dan wel weten waar je op moet letten.

René Wassenberg van IVN helpt daarbij. Aan de hand van een presentatie en levend materiaal laat hij zien waaraan je loof-en naaldbomen kunt herkennen. Interessant én handig voor iedereen die beheerswerkzaamheden uitvoert in de winter.

De lezing vindt plaats op 17 januari van 19:30 tot 21:30. Aanmelden voor de lezing kan via IVN.nl. Maximaal 60 personen. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor de excursie.

Landgoed Oostbroek
Bunnikseweg 39 De Bilt

Gardenista

Bloemschikwedstrijd

De audities voor het bloemschikken kunnen een maand langer ingediend worden, tot 31 januari. Auditanten kunnen zich aanmelden via bloemschikken@gardenista.nl. Er zijn al hele leuke audities gedaan. Hoe creatief ben jij?

Tuindagen Ophemert

Er zijn inmiddels een paar tuindagen geweest. Nuttig en gezellig, zo horen we van de deelnemers. Ook zin om een dagje mee te werken in de tuin van Kasteel Ophemert?  Het is leuk, het is nuttig, het is gezellig, en de vrijwilligers worden tijdens de Tuindagen uitstekend verzorgd door Arthur en Alexandra!

Er zijn nog tuindagen gepland op 12 januari, 16 februari, 9 maart, 13 april en 4 mei 2019.

Meld je dan aan bij Alexandra van Dedem via kasteelophemert@gmail.com.

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.