Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief november 2018

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Sinds januari 2016 ben ik als vrijwilliger verbonden aan Groei en Bloei Utrecht en verantwoordelijk voor de website, social media en de digitale nieuwsbrief en nu heb ik de eer om het voorwoord van november te mogen schrijven. 

Onze maandelijkse nieuwsbrief bestaat twee jaar! In november 2016 hebben we de maandelijkse nieuwsbrief nieuw leven ingeblazen. Sindsdien ontvangt u onafgebroken elke 1e zaterdag van de maand alle actuele informatie over de activiteiten die Groei en Bloei Utrecht organiseert. Alleen november 2017 was even spannend in verband met de geboorte van mijn derde zoon. 

Zelf heb ik geen groene vingers of uitgebreide plantenkennis. Ik heb op een blauwe maandag een moestuin gehad op De Hoge Weide in Utrecht Papendorp, geen succes. Ook de moestuintjes van AH zie ik met angst en beven tegemoet. Sinds kort zijn mijn kinderen in de ban van het spel Minecraft. Dit spel lijkt op de echte wereld, maar de wereld bestaat volledig uit kubussen. Je moet proberen te overleven door een schuilplaats te maken en eten te vinden. Zelf ben ik ook fanatiek aan het Minecraften gegaan en om te kunnen eten ben ik mijn eigen moestuin begonnen. Gisteren heb ik mijn eerste tarwe (zie foto hierboven) geoogst en een brood gebakken. Wellicht binnenkort een workshop tuinieren in Minecraft.

Met hartelijke groet namens Groei en Bloei afdeling Utrecht,

Janne Ouwerkerk
Webmaster

P.s. Hou uw brievenbus in de gaten. Ook de 'papieren' nieuwsbrief wordt sinds het najaar van 2016 weer naar onze leden verstuurd en binnenkort valt de najaarseditie bij onze leden op de mat.

Quote van de maand

Mensen struikelen niet over een berg, maar wel over  een molshoop.

Uit "Tuinwijsheden door Ben van Ooijen"

Trouwens wist u dat het helpt om dan bolletjes te plaatsen van de frittilaria. Mollen schijnen dit niet prettig te vinden.

Lezing: De tuin in alle seizoenen

Op dinsdagavond 20.00 zal Hans van Horssen in Houten u een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof geven. Hans heeft een eigen tuinontwerpbureau in Gorinchem. Zijn lezing gaat over het gebruik van vaste planten in combinatie met siergrasssen. Dit is een dynamische plantstijl en wordt ook wel de ‘Dutch Wave’ genoemd. 

Naast tuinontwerper is Hans ook een ervaren tuinfotograaf. Hij heeft inmiddels 4 Internationale foto-Awards op zijn naam staan en Hans fotografeert o.a. voor de ‘Piet Oudolf Collection’. Aan de hand van prachtige beelden laat hij zien hoe bijzonder mooi en levendig deze plantstijl kan zijn gedurende alle seizoenen! Ook zal hij foto’s van zijn eigen ontwerpen laten zien, een herkenbare stijl die geïnspireerd is op de ‘Dutch Wave’.

Na de pauze krijgt u een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof. Deze tuin is ontworpen door Piet Oudolf.

De Vlinderhof ligt in het Maximapark bij Leidsche Rijn aan de westkant van Utrecht. Een groep vrijwilligers heeft in het voorjaar van 2014 de tuin aangelegd aan de hand van het ontwerp van Piet Oudolf. Deze groep verzorgt ook wekelijks het tuinonderhoud. Hans van Horssen is vanaf het begin als vrijwilliger betrokken geweest bij de aanleg.

In 2014 heeft hij samen met een oud-collega het bloembollen-plan voor De Vlinderhof gemaakt. Dit plan zal worden toegelicht en tevens worden er verschillende korte video’s getoond van deze prachtige tuin.

Kortom: een avond met veel sfeervolle beelden van een heel dynamische plantstijl.

Aanmelden voor deze gratis lezing kan via utrecht.groei.nl

Dinsdag 6 november 20.00 uur: Natuur en Milieucentrum: Keercamp 13, 3992 RV te Houten

Kerstbloemschikken

Op dinsdag 18 december 20.00 in Harmelen gaan we een kerststuk maken.

De basis voor dit kerststuk is een schijf hout met een frame van rechtop staande takken. Hiertussen verwerken we kerstgroen, verschillende soorten mos, een snoer lampjes en natuurlijk kerstballen.
Als u bij het opgeven door geeft of u een rode, zilveren of een goudkleurige variant wil maken, zorgen wij dat de juiste materialen voor u klaar liggen. U hoeft alleen een scherp mesje en een bloemenschaar mee te nemen.

Vul dit formulier in op de website van Groei en Bloei Utrecht en u ontvangt een bevestiging.

Leden: 22,50 euro Gasten: 27,50 euro

Freestyle Bloemschikken 

Uiteraard kunt ook meedoen aan het freestyle bloemschikken onder begeleiding van Merel Dorssers. Elke eerste dinsdag van de maand (19.30) in De Meern (6 november en 4 december).

Gardenista

Vrijwilligers gezocht!

In mei 2019 wordt Gardenista gelanceerd, het nieuwe evenement van Groei & Bloei. Alles wat met de vereniging te maken heeft, krijgt een prachtig plekje op deze show.  Natuurlijk kan de organisatie van Gardenista dat niet alleen. Wij zoeken vrijwilligers die de diverse werkzaamheden kunnen doen voor en tijdens de show.

Lees hier meer over hoe je een bijdrage kan leveren aan dit evenement. Je kunt je opgeven bij Betsie Grondman (lambertha58@gmail.com). Vermeld daarbij graag ook alvast welke dag(en) of dagdelen je beschikbaar bent in de periode van 13 t/m 19 mei 2019.

Bloemschikkampioen gezocht! 

Word jij de bloemschikkampioen van het nieuwe evenement Gardenista?

WieBen jij die student, amateur of professional die een verhaal kan vertellen met plantaardige materialen? Dan ben jij misschien de creatieve, strijdlustige bloemstylist die de eerste kampioen van Gardenista in 2019 wordt!

Wat: In drie categorieën wordt gestreden om de eerste plek. De nummers 1,2 en 3 uit elke categorie strijden op het podium om het kampioenschap 2019. Om mee te doen hoef je geen lid te zijn van een vereniging of club. Om je te kwalificeren voor deze wedstrijd vragen we je om auditie te doen. Je maakt een motivatie op een creatieve en orginele manier en stuurt dit digitaal of per post. Dat kan een filmpje, collage fotopresentatie of andere orginele vorm zijn. Verras en versier ons. Het thema is ‘Fairytale’

Hoe: Stuur (minimaal) jouw motivatie (max. 500 woorden), plus 5 foto’s van je mooiste wekstukken en je adresgegevens + telefoonnummers naar: mandy@gardenista.nl. Insturen kan tot 31 december 2018. Wil je liever iets fysieks maken dan mag je het sturen naar: Gardenista, betreft: auditie, t.a.v. Mandy Dekker, Postbus 485, 2700 AL Zoetermeer. 14 februari 2019 maken we de deelnemers bekend.

Een professionele en vakbekwame jury bepaalt wie er doorgaan.

Actie voor (nieuwe) leden: Vogelvoederdruppel

In de periode van 1 november t/m 24 december krijgen nieuwe leden die zich via de afdelingen aanmelden: 

  • het november/decembernummer van 2018
  • een leuke vogelvoeder'druppel' (het voer blijft er droog in) ter waarde van € 27,99
  • 20 euro korting op het lidmaatschap van 2019, dus u betaald slechts € 49,95 tot het einde van het jaar 2019   

Speciaal voor leden is deze leuke vogelvoeder'druppel' te bestellen voor € 15,- (Normale prijs € 27,99). 

Stuur een mail voor 25 december naar info@utrecht.groei.nl met vermelding naam, adres, telefoonnummer of bel Helma Koot  06 10520984. Help de vogels de winter door

Dahlia knollen verkoop

Op de bloemenshows van september en oktober van A.T.V. Ons genot heeft u onder andere dahlia’s kunnen zien. De kwekers van deze vereniging hebben hun knollen nu allemaal uit de grond gehaald. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van knollen heeft u op zaterdag 24 november de gelegenheid deze aan te schaffen. We doen dat van 10.00 tot 12.00 uur. Er is echter een beperkt aanbod, op = op. U kunt vooraf geen knollen reserveren.

Zaterdag 24 november 10-12 uur ATV Ons Genot 2e polderweg 5 (achter de kunstijsbaan)

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie