Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief oktober 2018

Bloemkunst 2018 Indian Summer Kasteel Groeneveld Baarn 

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Oktober is een goede maand om bollen te gaan poten. Er zijn heel veel soorten, maar er zijn ook dure bollen te koop. Planten kunnen worden verpoot of dode stukken eruit halen. Het is wel een beetje spitwerk maar in het voorjaar zie je het resultaat pas. Zelf ben ik wel benieuwd wat er opkomt volgend jaar van de planten die het erg zwaar hebben gehad met die ontzettend warme zomer. Ik heb het idee, dat sommige planten het loodje hebben gelegd. Maar ik laat ze staan. 

We zijn al plannen aan het maken voor het programma 2019. Mocht u een idee hebben, laat het ons weten.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)
06-18409697

Quote van de maand

Is oktober warm en fijn
t zal een scherpe winter zijn
Is oktober nat en koel,
wordt de winter nat en zwoel

"de tuinscheurkalender " Romke van der Kaa en Paul Geerts

Events

Florale Kunst

Vanavond 6 oktober 2018 geven twee van ’s werelds beste bloemsierkunstenaars een wervelende show. We hebben niemand minder dan Per Benjamin en Max van de Sluis bereid gevonden om voor onze bloemschikliefhebbers van Groei & Bloei (en andere belangstellenden) hun Florale kunsten te tonen.

Aanvang van de show is 19.30 uur en de foyer gaat om 18.30 open. Voor leden kost deze avond € 27,50  (niet-leden betalen € 32,50). Kaartverkoop via www.flint.nl

Chrysanten en Najaarsbloemen tentoonstelling

Traditioneel organiseert Atv Ons Genot uit Utrecht haar jaarlijkse Chrysanten en Najaarsbloemen tentoonstelling. Dit jaar zal dat zijn in het weekend van 6 en 7 oktober  2018.

Meerdere enthousiaste kwekers van prachtige herfstbloemen, laten dan het verkregen resultaat zien. Naast het gebruikelijk type tros chrysanten zullen er ook grootbloemige chrysantensoorten worden getoond. Ook zullen er nog veel dahlia's en herfst asters te zien zijn. Ook de bekende bolchrysanten die door onze leden in potten zijn  opgekweekt en ook  op terrassen en in kleine tuinen een plekje kunnen krijgen, zullen op deze prachtige show worden getoond. Kom genieten  van kleur en de sterke uitstraling van traditionele herfstbloemen.

Een ander onderwerp voor de herfst zijn de pompoenen en kalebassen die in deze periode voluit tot wasdom komen. Klaar om als decoratie te dienen of om op een culinaire wijze te worden bereidtOok zullen de laatste groentenproducten van dit seizoen worden getoond! 

Ons volkstuincomplex is gelegen aan de 2e Polderweg 5 te Utrecht (Achter de Kunstijsbaan en het Industrieterrein Overvecht) Tel. 030-2616304. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Voor meer informatie over de vereniging en een routeverwijzing kunt u kijken op onze website www.ons-genot.nl U bent allen hartelijk uitgenodigd!! 

Bloemschikken

Freestyle bloemschikken De Meern

Elke eerste dinsdag van de maand (6 november 19.30) organiseert Groei en Bloei Utrecht in samenwerking met Merel Dorsers een  Freestyle bloemschikken in De Meern. Kijk voor een sfeerimpressie in ons fotoalbum en alle informatie kun je teruglezen op utrecht.groei.nl.

Vul dit formulier in op de website van Groei en Bloei Utrecht en meld je aan. 

Lezingen

Oostbroek: filmavond 'Wij oogsten hier geluk'

Op dinsdagavond 30 oktober zal Natuur en Milieufederatie Utrecht 'Wij oogsten hier geluk (Harvesting Happiness)’ vertonen. Dit is een documentaire van Jildou Friso over Community Supported Agriculture (CSA) in Nederland. CSA is een vorm van gemeenschapslandbouw, waarbij consumenten en boeren samen verantwoordelijk zijn voor het verbouwen van voedsel. Dat betekent delen in de opbrengsten, maar ook in de risico’s. En het betekent een vorm van landbouw die veel vriendelijker is voor de natuur!

De film met een speelduur van 35 minuten wordt ingeleid door Max Zevenbergen, landbouwspecialist van de NMU. Na de film is er een discussie over de mogelijkheden voor CSA in de provincie Utrecht, ook onder leiding van Max Zevenbergen. filmer de  De eigenzinnige Nederlanders doen waar ze goed in zijn, en geven hun eigen draai aan CSA. Dat zie je terug, het is een film geworden over aandeelhouders en zelfoogsten, stadslandbouw en cooperatie, toegang tot land en ons huidige voedselsysteem, en bovenal de passie waarmee deze boeren hun werk doen.

Via Youtube kun je alvast de trailer bekijken en aanmelden kan via nmu.nl.

Een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof 

Een tuin in alle seizoenen

Op dinsdag 6 november geeft Hans van Horssen een lezing, hij heeft een eigen tuinontwerpbureau in Gorinchem. Zijn lezing gaat over het gebruik van vaste planten in combinatie met siergrasssen. Dit is een dynamische plantstijl en wordt ook wel de ‘Dutch Wave’ genoemd.

De lezing is gratis en aanmelden kan via utrecht.groei.nl

Tuinkalender en Groen leesvoer

Wegens aanhoudende drukte, mijn nieuwe baan en allerlei andere zaken gaat het mij niet lukken om mijn oude vaste rubrieken door te zetten. Ik wens iedereen veel tuinplezier. 

Groetjes Christian Naethuys

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie