Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief september 2018

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Deze keer wil ik iets meer ingaan op de lezingen. Afgelopen dinsdag was er een lezing genaamd “Operatie Steenbreek”, misschien nog niet zo bekend, vandaar hier wat uitleg over. Vanuit de gelederen van Groei & Bloei Utrecht was er niet veel animo. Erfgoed Utrecht, IVN, Utrechts Landschap en een Natuurvereniging uit Kockengen waren goed vertegenwoordigd.

In de gemeente Utrecht, maar in bijna 300 gemeenten in Nederland is men hiermee bezig of gaat eraan beginnen. De folder die Utrecht heeft heet: Bent u in een goede bui? Maak Utrecht Waterproef. Wat staat daar zoal in: Geef regen de ruimte. Laten we niet langer wachten en natte voeten in de toekomst voorkomen. Hoe doe je dat: zet een regenton onder de regenpijp. Ga voor een groen dak of een groene gevel. Tegels eruit, groen erin. Maak de straat waterproef. Door samen met andere bewoners uw straat groener te maken. Zelf kunnen we hier allemaal een beetje aan mee doen. Er is een website Utrecht.nl/waterproof030. Kijk daar eens rond, er zijn zelfs subsidies/potjes voor. Ook dat is nog bij bijna niemand bekend. De gemeente Utrecht wil goed aan de weg timmeren. Met elkaar kunnen we het bekend maken bij mensen om ons heen.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)
06-18409697

P.s. kom vandaag ook langs op de plantenmarkt in de Botanische tuinen in Utrecht. Gratis voor leden van Groei en Bloei Utrecht en museumjaarkaart. 

Quote van de maand

Werken is een zegen, tuinieren een zaligheid

Uit: Tuinwijsheden van Ben van Ooijen

Workshops

Wormenbak maken 12 september Utrecht

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar!

Leer op een simpele manier hoe je je groenafval in super-compost kan laten veranderen door gebruik te maken van een wormencompostbak. Gratis, reukloos en het past op ieder balkon, terras of stadstuintje. Tijdens de workshop komen de volgende punten aan bod: - de theorie: hoe zit het nou precies met de wormen en hoe werkt de wormenbak - het verzorgen van de wormen; wat mag wel en wat niet? - Zelf aan de slag: na de theorie ga je zelf aan de slag om je eigen wormenbak te maken. Aanmelden en alle informatie: utrecht.groei.nl.

Bloemschikken

Herfstbloemschikken 24 september De Meern

"Herfstbloemstuk in een frame" Dit langwerpige bloemstuk is een echte eye-catcher. Als een schilderij wordt het omlijst door een frame. Het frame wordt gemaakt door een vorm te snijden uit polystyreen en deze te bekleden met blad. In het midden van deze lijst steken we diverse soorten herfstige bloemen en bessen. (omdat we werken met dagverse producten, kunnen de gebruikte bloemen afwijken van het voorbeeld)

Aanmelden kan via utrecht.groei.nl.

Excursies

Excursie naar de privetuin van Piet Oudolf en kwekerij de Hessenhof

Events

Plantenverkoopdag zaterdag 1 september

Markt voor plantenliefhebbers: Gratis toegang leden Groei en Bloei Utrecht en museumjaarkaart

De leukste plantenmarkt van Midden-Nederland vindt vandaag plaats in de Botanische Tuinen Utrecht. En Utrecht Groei en Bloei is er ook bij. Op deze dag wordt een heel breed plantensortiment aangeboden: van rotsplanten en bloembollen tot vleesetende planten en gekke heesters, bijzondere vaste planten en onbekende kamerplanten.

Naast gespecialiseerde kwekers zijn er enthousiaste hobbykwekers en allerlei ’groene liefhebbersverenigingen’ aanwezig. Dit is dé plek waar liefhebbers en kwekers elkaar ontmoeten en waar je inspiratie opdoet voor je groene hobby!

De markt duurt van 10.00 tot 16.30 uur. Entree is voor de leden van Groei en Bloei Utrecht gratis, neem wel uw pasje mee.

Schalkwijkse tuinen luiden de zomer uit

Op zondag 9 september opent een aantal Schalkwijkse tuinen hun poorten van 11.00-16.00 uur. Geniet van rijkdom van de nazomer in Theetuin Antoniahoeve (Overeind 84), Brassica (De Griend 1), en De Pullenhof (toegang via Kloostergaarde, voorbij Sporthal Blokhoven, achter de voetbalvelden). 

Bloemkunst 2018 – Indian Summer

Van 15 tot en met 23 september 2018 vindt in Kasteel Groeneveld in Baarn de inmiddels vermaarde expositie Bloemkunst 2018 plaats. Leden van Groei en Bloei Utrecht krijgen korting! In alle stijlkamers, maar ook buiten op het rondeel en in de tuin presenteren toonaangevende bloemarrangeurs unieke florale kunstwerken. In een competitie tussen aanstormende Nederlandse talenten strijden MBO leerlingen van Lentiz en Wellandt om de  Groeneveldbokaal. Hun ‘natuurarrangementen’ zijn eveneens te bewonderen in de kasteeltuin. Meer informatie: utrecht.groei.nl.

Florale Kunst

Op zaterdagavond 6 oktober 2018 geven twee van ’s werelds beste bloemsierkunstenaars een wervelende show. We hebben niemand minder dan Per Benjamin en Max van de Sluis bereid gevonden om voor onze bloemschikliefhebbers van Groei & Bloei (en andere belangstellenden) hun Florale kunsten te tonen.

Aanvang van de show is 19.30 uur en de foyer gaat om 18.30 open. Voor leden kost deze avond € 27,50  (niet-leden betalen € 32,50). Het beste kan iedereen zelf een ticket kopen via www.flint.nl, dan kan je zelf je stoel kiezen. Dit is nu al mogelijk, de verkoop is al gestart.

 

Tuinkalender en Groen leesvoer

Deze maand moet ik jullie teleurstellen. In verband met mijn nieuwe baan heb ik momenteel weinig tijd. Volgende maand krijgen jullie een uitgebreid verslag. Over Operatie Steenbreek, daar ben ik ook nog mee bezig. Tuinliefhebbers tot volgende maand.

Christian Naethuys

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie