Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief augustus 2018

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Heet, heter, heetst is het deze zomer. Al weken lang, de tuinen zien er treurig uit. Ik vind er niets aan, de bramen verdrogen aan de struik. Idem voor de blauwe bes. Maar voor de agrarische sector is het veel erger. Ik overweeg, als het volgend jaar weer zo extreem warm is, een cactus-kwekerij te beginnen, weinig water nodig en houden van veel zon!

Maar het vakantieseizoen is bijna voorbij, dan wordt het ook weer tijd voor wat activiteiten. Iedereen weer in het normale ritme. Wij hopen jullie te mogen begroeten bij onze activiteiten. Als u ideeen heeft, laat het ons weten via info@utrecht.groei.nl.

Een van onze leden,  Helene de Vries, heeft in het julinummer van Buitenleven gestaan met een artikel over haar tuin en bijzondere kippen. Misschien kennen jullie haar al van de open tuinen dag, een dijkhuis/tuin in Schalkwijk. Mocht je het nummer niet meer te pakken krijgen. Je kunt haar mailen en een digitale versie opvragen of een afspraak maken voor een tuinbezichtiging.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)
06-18409697

Quote van de maand

“Een stratenmaker met hart voor de tuin timmert pas echt aan de weg” 

Uit: Tuinwijsheden van Ben van Ooijen

Vacature Voorzitter

Zoals jullie inmiddels wel weten heeft onze voorzitter Christian Naethuys recent besloten zijn taak bij dit bestuur te beëindigen en zich te richten op andere zaken. Onlangs hebben wij afscheid van hem genomen. Maar hij is nog altijd een enthousiast lid en zal ook nog regelmatig op activiteiten verschijnen.

Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe geïnteresseerden:

Ofschoon ons kleine clubje (5 vrouwen) best goed draait kunnen we wel een nieuwe voorzitter gebruiken. Iemand die enthousiast is, betrokken, enige feeling heeft met groen, meedenkt over de grote lijnen, coördineert en de koers bewaakt. Alles is vrijwilligerswerk maar niet vrijblijvend. Communicatieve vaardigheden zijn een pre.

Wij vergaderen 1 x per maand en hebben daarnaast incidenteel overleg afhankelijk van het evenement. Aangezien het team nu alleen uit vrouwen bestaat, gaat de voorkeur uit naar een man.

Wie heeft er zin om ons bestuur te versterken?

Nadere info is op te vragen bij Reiny Reimerink 06 18409697 of Helma Koot 06 10520984.

Excursies

Excursie tuinpad Rijneveld

Zaterdag 25 augustus gaan we het tuinpad Rijneveld op in Boskoop. We starten om 10.00 uur bij kwekerij Esveld.

Deelname gratis voor leden en niet-leden betalen 5 euro contant ter plekke. Aanmelden en meer informatie: utrecht.groei.nl.

Lezingen

Oostbroeklezing: Operatie Steenbreek 28 augustus De Bilt 

Operatie Steenbreek, dit is een hot item, veel gemeentes zijn hiermee bezig. Minder stenen, meer groen, dat is de bedoeling en hoe doen we dat. Vanuit de gemeente Utrecht zijn er 2 mensen die zich ermee bezig houden en komen spreken. Er kunnen vragen ingediend worden of ideeën aangedragen worden. Aanmelden kan via utrecht.groei.nl.

Workshops

Wormenbak maken 12 september Utrecht

Leer op een simpele manier hoe je je groenafval in super-compost kan laten veranderen door gebruik te maken van een wormencompostbak. Gratis, reukloos en het past op ieder balkon, terras of stadstuintje. Tijdens de workshop komen de volgende punten aan bod: - de theorie: hoe zit het nou precies met de wormen en hoe werkt de wormenbak - het verzorgen van de wormen; wat mag wel en wat niet? - Zelf aan de slag: na de theorie ga je zelf aan de slag om je eigen wormenbak te maken. Aanmelden en alle informatie: utrecht.groei.nl.

Events

Plantenverkoopdag zaterdag 1 september

Markt voor plantenliefhebbers

De leukste plantenmarkt van Midden-Nederland vindt plaats op zaterdag 1 september in de Botanische Tuinen Utrecht. En Utrecht Groei en Bloei is er ook bij. Op deze dag wordt een heel breed plantensortiment aangeboden: van rotsplanten en bloembollen tot vleesetende planten en gekke heesters, bijzondere vaste planten en onbekende kamerplanten.
Naast gespecialiseerde kwekers zijn er enthousiaste hobbykwekers en allerlei ’groene liefhebbersverenigingen’ aanwezig. Dit is dé plek waar liefhebbers en kwekers elkaar ontmoeten en waar je inspiratie opdoet voor je groene hobby!

De markt duurt van 10.00 tot 16.30 uur. Entree is voor de leden van Groei en Bloei Utrecht gratis, neem wel uw pasje mee.

Bloemkunst 2018 – Indian Summer

Van 15 tot en met 23 september 2018 vindt in Kasteel Groeneveld in Baarn de inmiddels vermaarde expositie Bloemkunst 2018 plaats. Leden van Groei en Bloei Utrecht krijgen korting! In alle stijlkamers, maar ook buiten op het rondeel en in de tuin presenteren toonaangevende bloemarrangeurs unieke florale kunstwerken. In een competitie tussen aanstormende Nederlandse talenten strijden MBO leerlingen van Lentiz en Wellandt om de  Groeneveldbokaal. Hun ‘natuurarrangementen’ zijn eveneens te bewonderen in de kasteeltuin. Meer informatie: utrecht.groei.nl.

Florale Kunst

Op zaterdagavond 6 oktober 2018 geven twee van ’s werelds beste bloemsierkunstenaars een wervelende show. We hebben niemand minder dan Per Benjamin en Max van de Sluis bereid gevonden om voor onze bloemschikliefhebbers van Groei & Bloei (en andere belangstellenden) hun Florale kunsten te tonen.

Aanvang van de show is 19.30 uur en de foyer gaat om 18.30 open. Voor leden kost deze avond € 27,50  (niet-leden betalen € 32,50). Het beste kan iedereen zelf een ticket kopen via www.flint.nl, dan kan je zelf je stoel kiezen. Dit is nu al mogelijk, de verkoop is al gestart.

 

Hovenier Helpt

Kent u iemand die hulpbehoevend is en wel wat “groene” hulp kan gebruiken? Dan is dit een mooie kans om gratis groenwerk te laten uitvoeren door professionele tuinmannen.  Aanmelden kan tot 1 september. Uitvoering van projecten is van 24-29 september 2018, meer info:www.hovenierhelpt.nl.

Tuinkalender

Het gaat maar door, er lijkt geen eind te komen aan het droge weer. Ik als geboren Australiër vind het heerlijk. Maar alles om me heen heeft er behoorlijk last van: vogels, vlinders, egels. Ook voor mij mag de regen echt komen. 

Toch er zijn dingen die nog gedaan kunnen worden, wel opletten dat je niet flauwvalt natuurlijk.

Lees op utrecht.groei.nl wat we kunnen doen in de tuin op het ogenblik.

Groetjes Christian en een fijn weekend.

Groen leesvoer

Beste groen - en bloemliefhebber,

De hitte wil niet ophouden, maar dat weten jullie. Hopelijk vanuit een lekker koell ruimte, kunnen jullie onderstaande artikelen met plezier lezen. 

Neem hier een kijkje: utrecht.groei.nl.

Bloemschikken

Herfstbloemschikken 24 september De Meern

"Herfstbloemstuk in een frame" Dit langwerpige bloemstuk is een echte eye-catcher. Als een schilderij wordt het omlijst door een frame. Het frame wordt gemaakt door een vorm te snijden uit polystyreen en deze te bekleden met blad. In het midden van deze lijst steken we diverse soorten herfstige bloemen en bessen. (omdat we werken met dagverse producten, kunnen de gebruikte bloemen afwijken van het voorbeeld)

Aanmelden kan via utrecht.groei.nl.

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie