Groentips & Groeninfo

Tuinkalender Juli

We hebben eindelijk prachtig weer maar net iets te veel van het goede denk ik. De zon blakend en het groene gras wordt geel, laten we zo veel mogelijk van het allemaal genieten ook al is het droog. Voor we het weten regent het weer en verlangen we terug naar brandende zon.

Lees op utrecht.groei.nl wat we kunnen doen in de tuin op het ogenblik. Groetjes Christian en een fijn weekend.

 1. Hier onze hoofdpagina van G&B en hun tips: www.groei.nl/tuin/<wbr />tuinkalender
 2. Pas op met watergebruik, maar hou je planten in de gaten want sommige moeten wat water van je krijgen om te kunnen overleven. Ze zijn dit gewoon niet gewend. 
 3. Let op met uitgebloeide bloemen, met alle hitte gaat dat veel sneller dan gebruikelijk. Als je niet snel kijkt zijn ze al weg voordat je gezien heb. Hoe dan ook, verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de planten langer doorbloeien en de border mooier oogt.
 4. Vanaf half juli is het de ideale periode voor het nemen van kruidachtige kopstekken bij sierheesters. Planten die zich door zomerstek goed laten vermeerderen zijn o.a. laurierkers (= Prunus laurocerasus), kardinaalsmuts (= Euonymus), broodboom (= Aucuba), Skimmia, hortensia (= Hydrangea), Camellia, Taxus,...
 5. Meerdere planten kunnen mest krijgen, maar ook daar zou ik heel goed opletten met verbranding. 
 6. Zomersnoei bij pitfruit (= appels en peren). In juli en augustus is dit een snoei waardoor het zonlicht tot aan het fruit kan zodat het beter kan rijpen. Het snoeien gebeurd doorgaans een drie a vier weken voor het oogsten van het betreffende fruit.
 7. Geef enkel water als u het gazon echt moet besproeien en geef dan best wekelijks een lange gietbeurt ipv dagelijks een korte. Zo kan het water voldoende diep in de bodem dringen. Vooral pas aangelegde gazons kunnen bij aanhoudende droogte wat extra water gebruiken. De oudere gazons mogen gerust bruin worden, na enkele regenbuien zal het zich snel herstellen. Dit is voor een boel planten ook het geval. Voor struiken, laat ik de slang aan voet voor een paar uur heel zachtjes aanstaan.  Dat dan 1 keer in de zoveel tijd doen. Het kost net zo veel water alleen dat water blijft blijft op hetzelfde plek doordringen,  dieper en dieper de grond in. Zo stimuleer je de wortels om verder naar beneden te groeien ipv richting de oppervlakte. 
 8. Vanaf half juli is het de ideale periode voor het nemen van kruidachtige kop stekken bij sierheesters. Planten die zich door zomerstek goed laten vermeerderen zijn o.a. laurierkers (= Prunus laurocerasus), kardinaalsmuts (= Euonymus), broodboom (= Aucuba), Skimmia, hortensia (= Hydrangea), Camellia, Taxus,. 
 9. Span geen netten over de fruitbomen en bessenstruiken om vogels te beletten van het fruit te snoepen. Ze raken er vaak in verstrikt en sterven een vreselijke dood. Aluminiumfolie strips en cd-roms of een tentje van gaas is een vogelvriendelijker oplossing.
 10. Koop geen planten vlak voor de vakantie. Ze hebben extra water nodig.
 11. Geef de rozen deze maand nog een keer speciale rozenmest. Opletten met de sterkte van de mest en de watertoevoer aangaande bescherming van de wortels. 
 12. Sla de camelia nooit over met water geven. De bloemknoppen voor het volgende jaar zijn in de maak 
 13. De border met organische meststoffen bemesten als dat vorige maand niet is gebeurd.
 14. Geef 's avonds water, het water verdampt 's avonds en 's nachts minder snel dan overdag.
 15. Geef pioenrozen na de bloei een extra portie organische meststoffen.
 16. Haal de bladeren weg die schaduw op de druiventrossen werpen, zodat de druiven optimaal profiteren van de zon. Geen takken afknippen. 
 17. Dun waterlelies uit als de bladeren niet meer plat op het water kunnen liggen. Houd een derde deel van het wateroppervlak vrij van planten.

  Dat was  Tuin Goeroe's... Veel plezier, geniet van de zon, wel in insmeren hoor en tot volgende maand. 

  Christian