Activiteiten & Actueel

De Tuinen van Jonkheer Ram

Bereikbaarheid: komend vanuit Houten bij het begin van Schalkwijk rechtsaf over het spoor en dan direct daarna gelijk linksaf de Tetwijkseweg op, parallel aan het spoor. Tetwijkseweg, Schalkwijk. Open op zondag 17 juni.

_______________________________________________________________________________________

De (historische) Tuinen van Jonkheer Adriaen Ram aan de Tetwijkseweg, even buiten Schalkwijk, liggen bij het terrein waar tot in de Middeleeuwen de ridderhofstad Schalkwijk stond. In een middeleeuwse tuin zoals deze (gereconstrueerde) tuin uit de 17e eeuw speelden gebruiksdoelen (voedsel en geneeskrachtige planten) een grote rol. De plattegrond bij de ingang van de tuin geeft uitleg bij het beplantings-plan: er zijn vakken in verschillende kleuren, waarvan de bloeitijd van links naar rechts verloopt.

Een deel van de geschiedenis rond Jonkheer Ram kwam in beeld dankzij de reconstructie in 2008 van de tuin op het Schalkwijkse kasteelterrein. Het terrein is nu een archeologisch monument, al staat er geen kasteel meer. De contouren van wat er ooit stond zijn zichtbaar. De grachten zijn opnieuw uitgegraven naast de resten van de fundering van de vroegere ridderhofstad en zijn nog altijd aanwezig in de bodem.

De tuin is dagelijks vrij toegankelijk. Speciaal voor de open tuindagen is een van de vrijwilligers aanwezig om je te vertellen over de historie van het kasteelterrein en uitleg te geven over de aanleg van de tuin en de keuze van de planten. Het is zelfs niet uitgesloten dat ook jonkheer Ram en zijn eega zélf deze dag in de tuin aanwezig zijn. Op het infopaneel bij de ingang kun je meer lezen over de geschiedenis van het kasteel en van Jonkheer Ram.

meer

 

 

 

17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)