Activiteiten & Actueel

Uitbundige vrolijkheid onderaan de dijk

Tuinen van Helene de Vries, Scheidingsweg 1, Schalkwijk. Open op zondag 17 juni. Komend vanuit Schalkwijk over de Pothuizerweg is dit het enige huis aan de linkerkant van de Scheidingsweg, ong. 50 meter voor de Lekdijk. Parkeren in de berm. Fietsen onder de hooiberg op het erf. ________________________________________________________________________________

Vanaf de weg is er door de hoge beukenhaag niets te zien van de tuinen, maar eenmaal op het erf des te meer. Voor het huis: een aantal buxusvakken met beplanting op kleur. Langs het erf: een grote border met vaste planten en struiken. Phloxen in allerlei kleuren, hosta's en varens maken het tot een bont geheel. Om hier en daar wat hoogte in de tuin te krijgen staan er hoge klimrekken met klimrozen en clematissen. Over de pergola op het terras groeien de druiven uitbundig. Astrantia’s zaaien zich overal uit. Er is een bessengaard en een kleine boomgaard met hoogstambomen en een variant op de wilde bloemenwei. Onder de fruitbomen staan tussen het gras alleen vaste planten die zonder hulp overeind blijven.

De moestuin doet ook dienst als opvangplek voor allerlei zaailingen, en veel eenjarigen: een vrolijk gezicht. In de kleine kas en de grote tunnelkas staan druiven, aardbeien, een vijg en 12 (!) verschillende soorten tomaten. Aan de grote kas zit een fruitkooi, waarin bessen en kersen (van laagstamleibomen) zonder gedoe-- met-netten geoogst kunnen worden. In de kippenwei scharrelen 60 kippen van tien verschillende rassen, allemaal oud-Hollandse soorten. 

Enkele jaren geleden is Helene begonnen met een nieuw stuk tuin van 1000 m2. Ooit wordt het een bostuin met bomen zoals een ginkgo, een lindenboom, een catalpa, een plataan en een liquidambar met een onderbegroeiing van struiken en met slingerpaden er tussendoor. Dit is een tuin voor mensen die van 'alles willen proberen' en houden van uitbundige vrolijkheid ! 

meer

 

 

 

17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)