Activiteiten & Actueel

Klassieke tuin op historische grond

Waar: Heemsteedseweg 28, Houten. Open op zondag 17 juni.

_________________________________________________________________________________

Op de plaats waar in de 17de en 18de eeuw eens een mooie orangerietuin was met een fraai gebouw waarin de bewoners van Kasteel Heemstede in de winter hun oranjeboompjes plaatsten, is eind 19e eeuw de huidige boerderij gebouwd.

In de loop der jaren werden er steeds meer hallen hokken gebouwd en bomen gekapt. Uiteindelijk bleef er niet veel moois over van deze oude plek. Omdat Dorothy bang was dat projectontwikkelaars deze twee hectare zouden gaan gebruiken voor huizenbouw (eind jaren '90), kocht ze de inmiddels verpauperde boerderij en restaureerde deze met behoud van de mooie oude elementen, waaronder de kaaskelder en de prachtige balken. Het werd geen boerderij meer, maar wel een heel mooi woonhuis. 

Daaromheen hebben we een echt klassieke tuin ontworpen met grote borders. Ook op de Heemsteedseweg is een rij bomen geplaatst. De buitengracht werd een stukje uitgegraven, zodat we een mooi zicht hebben op het water met zijn vele vogels en -sinds kort- zelfs een zwanenpaar met hun familie. Een gedeelte van het terrein is aangelegd als een stijltuin met ronde heggen als herinnering aan de vroegere Orangerietuin.

In het midden van een perk staat een zuil ter herinnering aan de grootvader van Dorothy die honderd jaar geleden het kasteel kocht en restaureerde met een landgoed daaromheen. Dat is jammer genoeg later doorsneden en gehalveerd door de A27 en daardoor grotendeels verwoest. Jan en Dorothy wonen met heel veel plezier op deze plek bij kasteel Heemstede. Gastvrij zijn ze hoe dan ook: 'Ook als we in het open tuinen weekend even weg zijn kunt u de tuin bezichtigen!'

In het februarinummer 2015 van Groei&Bloei schreef Femmy ten Cate dit artikel over de tuinen van Heemstede.

Tijdens de Open Tuinendag heeft Groei & Bloei een info-stand op deze tuin!

meer

 

 

 

17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)