Activiteiten & Actueel

Tuinvogelreservaat in een natuurlijke omgeving

Waar: Oud Wulfseweg 1,  Houten. De tuin is open op zondag 17 juni. 

Route: per auto: via de Rondweg > afslag Sportpark Oud Wulven. Auto's voor deze activiteit op de publieke parkeerplaats parkeren  Per fiets: vanaf Wellantcollege: fietspad Lobbendijk , T-kruising links, publieke parkeerterrein afrijden tot toegangspoort MKC rechts. Vanaf Hornbach: Utrechtseweg, daarna Oud Wulfseweg. T.h.v. voetbalveld naar rechts, publieke parkeerterrein afrijden tot toegangspoort MKC rechts.

______________________________________________________________________________________

Het gebouw van het Moluks Kerkelijk Centrum trekt door zijn bijzondere ontwerp de aandacht en wordt gebruikt voor vergaderingen door landelijke Molukse (kerk)organisaties en voor uitvaarten. Erom heen ligt een hectare grote tuin die meer en meer een groene long voor Houten wordt.

 

Wil je genieten van een half-wilde tuin waarin veel ruimte is voor planten en dierenleven? Kom dan op de open-tuindag naar het MKC vogeltuinreservaat van het Moluks Kerkelijk Centrum in Houten. Sinds enkele jaren wordt de tuin door Houtense vrijwilligers Frank, Fred, Michel, Lars en Lopikse Nora verzorgd. Door vergroting van de biodiversiteit wordt de ecologische waarde steeds hoger. Naast gekochte planten krijgen planten uit andere tuinen hier als een soort “plantenasiel” een tweede leven.

Takkenrillen geven de tuin een extra ecologische waarde, omdat dit ter plaatse vergaat en de bodem ten goede komt, een windkering vormt, natuurlijke intimiteit geeft en een biotoop waar merels en roodborstjes graag gebruik van maken. Rond speciaal aangelegde hopen zijn soms ringslangen te vinden. Ook een aantal kippen en een haan lopen er rond. 

De twee aanwezige honderdentien jaar oude (!) Taxussen staan op de gemeentelijke monumentenlijst en het “Essenlaantje” is een deel van de oude weg van Utrecht/ Houten. In de afgelopen drie jaar zijn meer dan 100 nieuwe bomen en struiken toegevoegd waaronder Oud Hollands fruit: Moerbei, Kweepeer en Mispel. Verder zijn vogelbosjes in ontwikkeling waarin veel bessen (Meidoorn, Vuurdoorn, Sleedoorn, Lijsterbes), Molukken-gerelateerde planten  (Hibiscus, Banaan), Fruitbomen: Appel, Peer, Pruim en Kers), Bijen- en Vlinderplanten en diverse kruiden als Marjolein en Lavendel. Ook is er een bescheiden moestuintje met Aalbes, Gojibes, Zwarte bes, Japanse wijnbes en Aardpeer aanwezig. Steeds meer soorten vogels en insecten bevolken het MKC vogeltuinreservaat. Groei & Bloei is partner in het project Tuinreservaten.

meer

 

 

 

17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)