Nieuwsbrief mei 2018

Beste tuinvrienden,

Het is alweer de maand mei. Wat een wisselende temperaturen hebben we gehad de afgelopen tijd en veel regen de laatste dagen. Alles groeit en bloeit en bromt de grond uit. Een beetje bemesten is ook heel goed, want ook de planten en gras hebben dat nodig. Over de soorten mest zijn de meningen verdeeld, koemest, kunstmest of speciale soorten mest voor verschillende planten. Piet Panthus die pas een lezing heeft gehouden tijdens de ALV gebruikt 7 14 28 en dat kan voor alle planten. Dus niet voor iedere plant een apart soort mest. Maar de tuinwinkels beweren natuurlijk wat anders. Tijdens de ALV is besloten dat de uitnodiging niet meer per post wordt verstuurd. Wij hebben geen commentaar gekregen op onze plannen.

Een hartelijke tuingroet namens ons bestuur Reiny Reijmerink.

Ps. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail

Quote van de maand

Tegen de ergste kwalen is geen kruid gewassen.

Bron: "Tuinwijsheden", Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern).

Bloemschikken

Zomerbloemschikken 22 mei Harmelen

Deze keer gaan we een Zomer workshop doen met een platte schikking en gekruld bladwerk en vrolijke bloemen. Aanmelden kan via utrecht.groei.nl.

Lezingen

Oostbroeklezing: Franse tijd en Utrechts Landschap 29 mei De Bilt

Tijdens de presentatie zal gestreefd worden naar vrijheid, gelijkheid en broederschap,  en zal op muzikale wijze aandacht worden besteed aan een periode uit onze geschiedenis die juist in de provincie Utrecht

Voorjaarsactie 2018

Het geschenk voor nieuwe leden die lid worden via de Voorjaarsactie is de Mini Rainsaver, regenton van 100 liter, inclusief een voetstuk zodat je er makkelijk een gieter onder zet en een vulautomaat voor verbinding met de regenpijp. Ook voor de leden is er een grote korting. Lees op utrecht.groei.nl voor alle informatie en voorwaarden.

Nationale Tuinweek 2018 Moestuinieren: Eten uit eigen tuin 9-17 juni 2018

In 2018 vindt de Nationale Tuinweek plaats van 9 t/m 17 juni. Met op 16 en 17 juni het Open Tuinenweekend! De Nationale Tuinweek is een evenement van de vereniging Groei & Bloei. Ook in de regio Utrecht worden er veel activiteiten georganiseerd.

Evenementen in Utrecht:

Bewonder de geveltuinen en plantenbakken in De Rode Driehoek Utrecht. Marnixlaan, Van Egmondkade, Van Hoornekade, In de wijk Zuilen.

Een samenwerkingsproject van G&B Utrecht (Christian Naethuys), gemeente, Mitros, sociaal makelaars om het aanzien van deze wijk te verbeteren. Al eerder zijn de verbouwingsplannen gerealiseerd. Dit jaar zijn de groenplannen uitgevoerd. Ga kijken! Dit kan de hele week, maar daarna natuurlijk ook nog.

Woensdag 13 juni: Workshop de eetbare tuin Utrecht Papendorp 18.30 -20.30

Zondag 17 juni: open tuinen Houten Schalkwijk, t Goy

Zaterdag 23 juni: actie tegel eruit, plant erin

Wie deze dag een tegel inlevert bij Intratuin, krijgt twee gratis planten uit het vlinder-en bijenlokkende assortiment. Samengesteld door de Nederlandse Bijenhouders vereniging en de Vlinderstichting.

Groen leesvoer

Beste groen - en bloemliefhebber,

Alweer een breed palet aan aangeboden artikelen: van bijen tot beplantingsplannen. Neem hier een kijkje. Je zult verbaasd over hoeveel er constant aan het verbeteren en veranderen is. utrecht.groei.nl.

Helma Koot en haar strijd tegen de Buxusmot

Voor wie het heeft gemist, onze secretaris Helma Koot is geïnterviewd door RTV Utrecht over de buxusmot. Haar uitroeitechnieken zijn niet echt diervriendelijk, maar wel goedkoop en effectief. Ook maakt ze geen gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bekijk hier de uitzending terug.

Website utrecht.groei.nl

We hebben een een nieuwe pagina op www.utrecht.groei.nl toegevoegd: "Activiteiten Externe Organisaties". Een pagina speciaal om activiteiten onder de aandacht te brengen die niet door Groei&Bloei Utrecht worden georganiseerd. Kijk er nu op want er komt een fantastische Plantenmarkt "Stoer in de Schaduw".

Wilt u uw evenement onder de aandacht brengen van onze leden, stuur een info@utrecht.groei.nl.

Tuinkalender

Eindelijk hebben we prachtig weer gehad en hopelijk aanstaande weekend ook. Besteed nu aandacht aan je grote tuin, adembenemend balkon of je volkstuin. Iets meer tijd nu verzekerd je van een boel minder werk later.  Klik hier voor een boel klussen te doen in de maand mei. Volgende maand zal ik wat meesturen van de opgeknapte boomspiegels van vorige maand.

Groetjes Christian en alvast een fijn weekend.