Groentips & Groeninfo

Open Dag Nijmeegse Stadstuinen

Op zaterdag 8 juni a.s. openen een 30 tal tuinliefhebbers hun poorten tijdens de 21ste editie van de Nijmeegse Open Tuinendag. Tussen 10.00 – 17.00 uur bent u welkom om een kijkje te nemen en geïnspireerd te raken door tuinen in allerlei maten en vormen.

In zowel Nijmegen als Lent heeft u op deze dag de kans eens in de achtertuin van een wildvreemde te kijken. Verborgen achter oude en nieuwe gevels treft u een diversiteit aan tuinen aan. Van hele grote tuinen aan de rand van het bos, historische tuinen in het centrum tot aan nieuwe stadstuinen in de nieuwbouw van Lent.  Juist deze diversiteit maakt de Nijmeegse Open Tuinendag zo uniek.
Alle deelnemers tuinieren op hun eigen manier en naar eigen inzicht, maar wat zij delen is hun passie voor tuinieren. Bent u nieuwsgierig naar hoe anderen tuinieren of heeft u inspiratie nodig?
Wees dan welkom in de Nijmeegse en Lentse tuinen!

Brochures met adressen en tuinomschrijvingen zijn vanaf half mei à € 3,00 verkrijgbaar bij Intratuin Malden, Intratuin Elst, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker v.d. Vegt Boekverkopers te Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’ in Lent.

Kijk voor meer informatie op www.nijmeegsestadstuinen.nl

Cursus: determineren van wilde planten voor beginners

Hoe heet die plant en waarom groeit die plant hier? Zijn dat vragen die u boeien? Schrijf u dan in voor deze cursus. Het is verrassend om van allerlei wilde planten in het park, in de berm en in uw eigen tuin te ontdekken hoe ze heten. Maar het is niet zo eenvoudig om een plant een naam te geven.

Hiervoor geldt: samen kom je verder. Daarom heeft IVN afdeling  Nieuwegein - IJsselstein en omstreken een cursus ontwikkeld die als doel heeft u op een eenvoudige en leuke manier te laten kennismaken met het determineren van wilde planten. We beginnen met een korte inleiding over de indeling van het plantenrijk en over de bouw en de functies van de onderdelen van de plant. U leert te kijken naar bladvormen, bloemvormen en bloeiwijzen aan de hand van levende planten, presentaties en opdrachten binnen en buiten. Er wordt aandacht besteed aan de meest bekende plantenfamilies. Daarna gaat u gezamenlijk één of meerdere planten op naam brengen met behulp van een flora.

Beschikbare materialen tijdens de cursus:
Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte, loep, prepareernaald en andere flora’s. U ontvangt tijdens de cursus een cursusmap met ondersteunende en aanvullende informatie.

Aantal cursisten:

minimaal 5, maximaal 20.

Kosten:
IVN-leden en leden Groei & Bloei  € 15,-, niet-leden € 25,- (inclusief cursusmap, koffie en thee), te voldoen na een bevestigingsmail. De betaling geldt als definitieve opgave.

Data en locatie:
Het Milieu Educatie Centrum’ (=Natuurkwartier), Geinoord 9, Nieuwegein en omvat vier lessen op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur op 6, 13, 27 mei en 3 juni 2019.  Daarnaast organiseren we een terugkomavond/excursie  (facultatief)  op 26 augustus van 19.00 – 21.00 uur.

Aanmelden voor 29 april 2019.

Meer informatie en aanmelden bij:
Frans Kok , franskok(at)hetnet.nl, tel: 0306034297 of 0620396805