Activiteiten & Actueel

Ken je  Operatie Steenbreek nog niet? Even voorstellen: 'Operatie Steenbreek wil graag iedereen enthousiast maken om de eigen tuin te vergroenen. De positieve invloeden van meer groen (en minder steen!) in de tuin brengen we met ons werk onder de aandacht, zoals verhoging van de biodiversiteit. Samen kunnen we het verschil maken, samen kunnen we zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving. Alle tuinen groen!'

Als tuinliefhebber en Groei&Bloei-er zul je het daar van harte mee eens zijn. Maar echte stappen kunnen we pas zetten als dat op een veel grotere schaal gebeurt dan je eigen achtertuin. Om daarover van gedachten te wisselen organiseerde Operatie Steenbreek (hierna:OS) op woensdag 1 november een kennis- en netwerkdag in Apeldoorn. Vanuit Groei & Bloei Utrecht waren secretaris Helma Koot en Johan Hoekstra (tot de zomer actief bij Groei & Bloei Houten) daarbij present.

'We waren uitgenodigd in de Raadszaal van het gemeentehuis in Apeldoorn. Dat is een van de tientallen gemeenten die zich inmiddels bij het initiatief hebben aangesloten. We waren medio oktober ook met drie mensen van G&B Utrecht eerder al op een informatieavond van de gemeente Houten geweest. De gemeente heeft daar voor de inwoners een actie die gericht is op de aanschaf van een waterontlastput, zodat overtollig regenwater in de tuin gebracht kan worden.  Hoe de gemeente Utrecht zich voorbereidt op de klimaatverandering kun je  h i e r  nalezen. 

In Apeldoorn vertelde Voorzitter Wout Veldstra van OS: ‘Nederland telt  84.000 voetbalvelden aan tuinoppervlak. Daarvan ligt 44 procent  grotendeels vol met tegels of grind liggen. Een  enorme uitdaging dus.’ Veel mensen vinden een  bloeiende tuin  mooier dan een verharde tuin, maar denken dat zo’n tuin veel tijd kost.  Veldstra: ‘Met Operatie Steenbreek laten we zien dat er diverse mogelijkheden zijn voor groene tuinen die weinig onderhoud vergen.’

Gemeentes kunnen daarbij een belangrijke en stimulerende rol vervullen. Op de website van OS staat een mooi overzicht van alle betrokken gemeentes met hun plannen. Een flink aantal daarvan waren deze woensdag aanwezig.

Op deze dag sloot Operatie Steenbreek zich aan bij de beweging De Levende Tuin. Dat gebeurde met de ondertekening van het Manifest De Levende Tuin. Op de dag hield Frank Naber, landelijk voorzitter van Groei 8& Bloei een inleiding over onze vereniging. G&B heeft met haar vele afdelingen en tienduizenden leden in het land de betrokkenheid, de kennis en de zin om onze (groene!) handen uit de mouwen te steken en mee te werken. 

Operatie Steenbreek is een initiatief van Alterra (onderzoeksinstituut voor de groene leefomgeving) en onderdeel van Wageningen Universiteit plus enkele andere partijen en heeft als doel na te gaan wat het effect is van versteende tuinen op stadshitte en wateroverlast.

Verder lezen? Artikel uit Vrij Nederland over de verstening van Nederland. Zijn we rijp voor een tegeltax?