Groentips & Groeninfo

Tuinkalender

Beste tuinvrienden,

De lente is in aantocht. Heeft u de sneeuwklokken, helleborussen of schitterende toverhazelaars al gezien? De lente probeert haar beste kant te laten nadat de verschrikkelijk storm  in januari over het land raasde. Hopelijk heeft u niet al teveel stormschade!  Is er een boom omgevallen?  Dan is dit het juiste een moment om daar een nieuwe mooie plek te creĆ«ren voor helleborussen, sneeuwklokken of een een toverhazelaar. Hoe erg het ook is, zo'n omgewaaide boom, als je zelf maar gezond bent gebleven. 

Op groei.nl kun je de tuinkalender van februari terugvinden. Ik heb hieronder wat extra's neer zet om iedereen goed op weg te helpen. 

  1. Je kan alvast gaan kijken naar welke bestrating een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. 
  2. Het is ook mogelijk om Lathyrus Odoratus te zaaien. Kijk op Diana's Mooie Moestuin voor meer informatie.
  3. Geef ook aandacht aan de klimop hagen, deze zijn vaak wat beschadigd door een combinatie van een warme zomer en een koude winter. Een leuke nieuwe kapsel zal de groei straks bevorderen. Let op, niet kaal knippen.
  4. Bekijk de blog van de Bomendokter over snoeien, voordat je de kettingzaak pak om je klimroos te snoeien. Goed gereedschap, timing en goede snoeitechnieken voorkomen een hoop ellende. 
  5. Denk aan de Dahlia's, die moesten vorstvrij worden opgeslagen, controleer of ze niet aan het verrotten zijn. Bij de Nederlandse Dahlia Vereniging kun je alles vinden over de verzorging. Tuindersvereniging Ons Genot organiseert  begin september een prachtige Dahliatentoonstelling.
  6. Het is tijd om te kijken naar nieuwe planten voor de tuin. Ik kan kwekerij Abbing aanbevelen, de planten zijn geweldig.
  7. Vergeet natuurlijk niet dat het tijd is om te zaaien voor de moestuin. Afgelopen week heb ik een fantastische lezing bijgewoond van Simon Kranenburg over (moes)tuinieren en de astrologische groenkalender. Dit was een onderdeel van een inspiratiemiddag van landelijke bureau van Groei & Bloei. Lees alle columns van Simon op hoorn.groei.nl.

Op 10 februari ga ik mee met de excursie naar kwekerij De Nachtvlinder, gespecialiseerd helleborussen. Kom ook! 

Veel succes!

Christian Naethuys, voorzitter Groei en Bloei Utrecht
Ps. ik heb de hoveniersopleiding gevolgd, dus heb je nog vragen stuur een e-mail of bel 06-84803219 of kijk op www.simpeltuinieren.nl Ik help je graag!