Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief maart 2018

Voorwoord

Beste tuinvrienden, 

Op het moment van schrijven is het koud. Een muts, sjaal en wanten zijn geen overbodige luxe als je nu naar buiten gaat. Maar het is gezond weer. Voor ongedierte is vorst ook heel goed. Dan is het te hopen dat daar wat minder van is van de zomer. Het spreekwoord zegt, “De één zijn dood is de ander zijn brood." Maar voor de tuin zijn we altijd afhankelijk van het weer. Het weer is ook altijd een inkoppertje om met iemand in gesprek te gaan.

Ik heb al zaad besteld voor de groentetuin bij Van de Wal in Hoogeveen. Op Tuin Idee, waar ik ben geweest, stonden ook zaadleveranciers, onder andere de Tuinwinkel, daar kocht ik zaad van de spaghetti-pompoen en de artisjok. De inhoud van de spaghetti-pompoen is te eten als spaghetti. De artisjok eet ik niet maar gebruik ik als decoratie. Ze zitten wel heel snel vol met luis. Daar moet ik nog iets op vinden.

Verder is het misschien een goed idee om voorlopig achter de kachel te blijven en wat tuinbladen door te bladeren om inspiratie op te doen voor de tuin het komende jaar. 

Tips voor moestuinders: Groen Genieten Wijchen op 21 en 22 april a.s.  www.lepona.nl en Groene Passie Hummelo op 22 april www.groenepassie.nl

Een hartelijke groet namens het bestuur Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)

Ps. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

De weg via doornen naar rozen, wordt altijd met vertrouwen gekozen.

Bron: "Tuinwijsheden", Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern).

Events

Tuinplezier! 2018

Als ik dit schrijf staat er buiten een gure wind en vriest het 6 graden. Het is lang geleden dat het begin maart zo koud is geweest! Maar de natuur is niet te stoppen en het is zeker dat het tuinseizoen er weer aan komt. Wat is er dan fijner om als tuinliefhebbers met elkaar in de kassen van de Botanische Tuinen Utrecht kennis te vergaren en kennis te delen?

Op 10 en 11 maart is het weer zo ver. Dan hebben we de 5e, ja u leest het goed, de VIJFDE editie van Tuinplezier! Dit evenement wordt georganiseerd door het Rayon Utrecht van G&B en is vooral bedoeld om kennis over te dragen. Toen dit idee 6 jaar geleden op een Rayonvergadering ter sprake kwam, werd er ondermeer gezegd dat de ledenavonden minder bezocht werden terwijl er bij een deel van de leden toch grote behoefte aan praktische informatie is. Tijdens dit weekend worden workshops, korte lezingen en ook rondwandelingen langs interessante planten gegeven. Veel samengebalde kennis wordt als het ware in één weekend uitgerold over onze leden die daar naartoe komen. Niet voor niets kregen we al na de eerste keer daarvoor de vernieuwingsprijs van G&B!

Dit jaar staat Tuinplezier! in het teken van kruiden en de ondertitel is daarom: Een kruidig tuinjaar.

Zowel in het maartnummer van G&B als in de folder die daarin zat, staat enige informatie over het weekend. Neem die folder mee want bij inlevering krijgt u gratis toegang voor één persoon.

Het volledige programma voor beide dagen.

Wiert Nieuman

Workshops

Rozen snoeien Rosarium

Net als vorig jaar zijn we op donderdagochtend 22 maart (10.00) uitgenodigd om langs te komen in het Rosarium in Utrecht. Een unieke plaats om alles te weten te komen over het snoeien van rozen.  Bekijk onze foto's van 2017. Aanmelden Rosarium.

Excursies

Excursie  naar Van Tubergen en Wico planten Heemstede en Museum De Zwarte Tulp LisseVan Tubergen en Wico planten Heemstede 22 april 2018

Op zondag 22 april 2018 brengen we een bezoek aan Van Tubergen/Wico planten en het museum Zwarte Tulp

We worden ontvangen met koffie en krijgen we een rondleiding op het bedrijf met alles over (zomer) bloembollen en de duurzame vaste planten van Cor Bras. Tevens zijn er bloembollen te koop. Daarna gaan we naar museum de Zwarte Tulp in Lisse. Daar is naast de vaste collectie tot eind april een tentoonstelling 'naar de bollen' met bollenveld schilderijen van Anton L. Koster. Aanmelden excursie.

Bloemschikken

Regiowedstrijd bloemschikken West-Nederland - rayon Utrecht

Op donderdag 19 april wordt er een wedstrijd bloemschikken voor amateurs georganiseerd in Haarlem. U kunt zich tot en met 10 maart inschrijven. Alle informatie kunt u terugvinden op utrecht.groei.nl

Freestyle bloemschikken

Aankomende dinsdagavond 6 maart kunt weer deelnemen aan free style bloemschikken. Aanmelden Free Style.

Workshops bloemschikken

Op woensdag 28 maart gaan we bloemschikken met het thema Pasen en wordt georganiseerd in Houten (20.00). Aanmelden Bloemschikken voorjaar! 

Groen leesvoer

Beste groen - en bloemliefhebber,

Wij zijn sinds 1872 bezig met informatieoverdracht aan boeren, plantenkwekers, bloemenkwekers,  bloemschikkers, de Nederlandse tuin eigenaren en gemeenten, over opleidingen en  duurzaamheidsprojecten etc.  Neem een kijkje, 10 seconden is alles. 

Lees op utrecht.groei.nl alle artikelen van maart die interessant zijn voor iedereen met een groen hart.

Heb je zelf interessante informatie of een leuke activiteit, stuur het op en wij delen het met de leden.

Een bloeiende groet, Christian, voorzitter.

Tuinkalender

Sommige hebben een kleine of grote tuin, een schitterend balkon of een volkstuin. Er zijn altijd dingen die gedaan moeten worden en vandaar dit overzicht per maand. 

Niets zal perfect zijn natuurlijk, want het weerbericht van Moeder Natuur is niet altijd te voorspellen. Soms is ze zelfs helemaal in de war. Hoe dan ook, Groei en Bloei Utrecht gaat haar best doen om jullie, onze leden, te informeren. Ontbreekt er iets? Stuur een mail.

Vacature

Vrijwilligers gezocht voor de binnentuin De Ingelanden.

De Ingelanden
De Ingelanden is een woonzorgcentrum en biedt plaats aan 96 bewoners. Naast groepswoningen voor dementerenden biedt De Ingelanden eveneens verblijf aan mensen met een lichamelijke aandoening. Ook jong-dementerenden en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel kunnen in De Ingelanden terecht. 

Voor de binnentuin zijn we op zoek naar één tot maximaal 3 vrijwilligers die graag in de tuin helpen, zelfstandig of samenwerkend met andere vrijwilligers. Met elkaar dragen de vrijwilligers zorg voor een gezellige en onderhouden tuin. 

De klusjes variëren van onkruid wieden, bijhouden van perkjes, plantjes zaaien en kleine klussen doen. Tevens kunt u bewoners ontvangen in de kas waar men een kopje koffie of thee kan drinken. Interesse in deze vacature?  Neem dan contact op met AxionContinu.

Ingekomen berichten

Plantentuin Esveld

Elk jaar organiseert PlantenTuin Esveld een aantal groene evenementen die kosteloos te bezoeken zijn. Het gaat om evenementen die plaatsvinden op de eigen kwekerij / tuincentrum / esdoornparken in het tuindersdorp Boskoop. Zo is er bijvoorbeeld de Japanse Esdoorndag, de kwekersdagen en de zomerdagen (met aandacht voor Hydrangea en Clematis). Er kan door bezoekers gevaren worden door de Boskoopse sloten, er zijn rondleidingen en soms zijn er ook lezingen op deze themadagen. Op 31 maart is de eerste activiteit (Tuinenpad Rijneveld) van 2018, lees hier meer over in het jaarprogramma.

Duurzaam - ook onze vereniging

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven is net gestart en subsidieert projecten die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in ons waterschapsgebied.

Want waterbeheer doen we samen!

Informatie