Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief februari 2018

Voorwoord

Beste tuinvrienden,

Voor 2018 hebben we weer diverse activiteiten georganiseerd. De maand januari is altijd rustig. Iedereen is nog een beetje volgegeten van de oliebollen en appelflappen. De kerstboom de deur uit. De vrije dagen zijn voorbij en iedereen is weer een beetje aan het werk. Bij mij gaat het altijd een beetje kriebelen, wacht op het voorjaar. Er bloeit nog weinig in de tuin, alleen de sneeuwklokjes. Ik heb deze week al vogels horen zingen, het was nog donker, maar ook zij hebben zin in het voorjaar, denk ik. Maar februari kan nog tegen gaan vallen, de laatste Elfstedentochten waren eind februari. Maar we gaan het gewoon afwachten.  

Op 13 januari j.l. was het kampioenschap heggenvlechten in Odijk. Uit het hele land kwamen teams om eraan deel te nemen. Het is een aparte tak van sport. De takken worden bijna doorgezaagd, maar blijven een klein beetje aan elkaar. De sapstroom blijft dan op gang. Het was een koude dag, een beetje baggerig. Ik was blij dat ik niet op mijn zondagse schoenen was. Met 3 personen hebben wij Groei & Bloei vertegenwoordigd. Eerst dacht ik thuis te blijven, maar ben blij dit gezien te hebben. Als je nergens komt, weet ook nooit iets. Bekijk onze foto's.

Misschien nog een idee om naar toe te gaan. De tuinbeurs Tuinidee in de Brabanthallen in Den Bosch, deze begint op 22 februari, echt de moeite waard. Je doet er altijd inspiratie op. Er worden steeds nieuwe zaken uitgevonden. Ook de tuin is aan mode onderhevig, maar de hoveniers vinden dit niet erg.

Zoals iedere maand hebben we interessante artikelen voor jullie samengesteld. Dit keer is  de nieuwsbrief wat uitgebreider dan gewoonlijk. Ook is net bekend geworden dat Groei en Bloei  een nieuw evenement gaat organiseren: Gardenista. Kijk voor meer informatie bij groen leesvoer of op Facebook.

Een hartelijke groet namens het bestuur Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)

Ps. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

Wie kiest voor groen is altijd van de partij.

Bron: "Tuinwijsheden", Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern).

Excursies

Excursie helleboruskwekerij De Nachtvlinder

Op zaterdag 10 februari gaan we naar Ter Aar en een bezoek brengen aan kwekerij De Nachtvlinder. In 1997 is deze kweker begonnen met de veredeling van Helleborus. Deze prachtige winterbloeier is de enige plant in de tuin die al in januari begint te bloeien. Inmiddels is deze uit de hand gelopen hobby een belangrijk product voor deze kwekerij.

Aanmelden is nog mogelijk!

Cursus ‘Help, een plan!’.

Adviespunt Ruimte van Natuur en Mileufederatie Utrecht organiseert drie cursusavonden over natuurbescherming, ruimtelijke ordening en het beïnvloeden van projecten. Dus als een groep wel eens bezwaar maakt tegen ontwikkelingen in de omgeving, of juist plannen wil realiseren:  Onze zeer deskundige ruimtelijk medewerker Nicolette Buiter geeft de cursus. We vragen een kleine bijdrage van 25 euro voor 3 avonden; als dat een probleem is kunnen we een regeling treffen. Aanmelden kan tot 13 februari.

Workshops

Workshop Hanging Basket

Op zaterdag 3 maart geeft Frank de Bruijn ons uitleg over het “geheim” van de Engelse hanging basket. Je krijgt uitleg, basket, jute, aarde en veel plantjes. Je stelt je basket samen naar je eigen smaak. Er is een grote keus aan plantjes. Vervolgens blijft de basket in de kassen van de Bruijn totdat de vorstperiode voorbij is (begin mei). De plantjes groeien in de gewenste warme omgeving. Begin mei kun je dan je basket ophalen.

Rozen snoeien Rosarium

Net als vorig jaar zijn we op donderdag 22 maart uitgenodigd om langs te komen in het Rosarium in Utrecht. Een unieke plaats om alles te weten te komen over het snoeien van rozen. Bekijk onze foto's van 2017.

Bloemschikken

Freestyle bloemschikken

Alle data voor heel 2018 zijn nu bekend en aankomende dinsdagavond 6 februari kunt weer deelnemen aan free style bloemschikken. Aanmelden Free Style

Workshops bloemschikken

Naast free style bloemschikken hebben we ook workshops bloemschikken met thema's die gekoppeld zijn aan de seizoenen. Ook deze data zijn voor 2018 bekend. De eerstvolgende workshop heeft als thema voorjaar en wordt georganiseerd in Houten. U kunt zich nu al aanmelden! 

Lezingen

Oostbroeklezing Amfibieën in Utrecht 

Op 20 februari neemt Wim de Wild van RAVON ons mee in de wereld van kikkers, padden en salamanders. Ze moeten zien te overleven in natuursnippers tussen beton, asfalt en kale landbouwgebieden. Veel soorten hebben het daar moeilijk mee.

Lezing tuinfotografie

Op woensdagavond 28 februari geeft Hans Clauzing in het NME in Houten een lezing over zijn nieuwe boek. Hij is tevens fotograaf en vertelt op een begrijpelijke manier hoe zijn foto's tot stand zijn gekomen.

Tuinkalender

Beste tuinvrienden,

De lente is in aantocht. Heeft u de sneeuwklokken, helleborussen of schitterende toverhazelaars al gezien? De lente probeert haar beste kant te laten nadat de verschrikkelijk storm  in januari over het land raasde. Hopelijk heeft u niet al teveel stormschade!  Is er een boom omgevallen?  Dan is dit het juiste een moment om daar een nieuwe mooie plek te creëren voor helleborussen, sneeuwklokken of een een toverhazelaar. Hoe erg het ook is, zo'n omgewaaide boom, als je zelf maar gezond bent gebleven. 

Op groei.nl kun je de tuinkalender van februari terugvinden. Ik heb hieronder wat extra's neer zet om iedereen goed op weg te helpen. 

 1. Je kan alvast gaan kijken naar welke bestrating een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. 
 2. Het is ook mogelijk om Lathyrus Odoratus te zaaien. Kijk op Diana's Mooie Moestuin voor meer informatie.
 3. Geef ook aandacht aan de klimop hagen, deze zijn vaak wat beschadigd door een combinatie van een warme zomer en een koude winter. Een leuke nieuwe kapsel zal de groei straks bevorderen. Let op, niet kaal knippen.
 4. Bekijk de blog van de Bomendokter over snoeien, voordat je de kettingzaak pak om je klimroos te snoeien. Goed gereedschap, timing en goede snoeitechnieken voorkomen een hoop ellende. 
 5. Denk aan de Dahlia's, die moesten vorstvrij worden opgeslagen, controleer of ze niet aan het verrotten zijn. Bij de Nederlandse Dahlia Vereniging kun je alles vinden over de verzorging. Tuindersvereniging Ons Genot organiseert  begin september een prachtige Dahliatentoonstelling.
 6. Het is tijd om te kijken naar nieuwe planten voor de tuin. Ik kan kwekerij Abbing aanbevelen, de planten zijn geweldig.
 7. Vergeet natuurlijk niet dat het tijd is om te zaaien voor de moestuin. Afgelopen week heb ik een fantastische lezing bijgewoond van Simon Kranenburg over (moes)tuinieren en de astrologische groenkalender. Dit was een onderdeel van een inspiratiemiddag van landelijke bureau van Groei & Bloei. Lees alle columns van Simon op hoorn.groei.nl.

Op 10 februari ga ik mee met de excursie naar kwekerij De Nachtvlinder, gespecialiseerd helleborussen. Kom ook! 

Veel succes!

Christian Naethuys, voorzitter Groei en Bloei Utrecht
Ps. ik heb de hoveniersopleiding gevolgd, dus heb je nog vragen stuur een e-mail of bel 06-84803219 of kijk op www.simpeltuinieren.nl Ik help je graag!

Events

Tuinplezier! 2018

Het rayon Utrecht van Groei & Bloei en de Botanische tuin in Utrecht, organiseren ook dit jaar weer een fantastisch voorjaarsweekend op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018. Dit jaar is het thema: Pittig tuinieren, kruiden in de keuken.

Kruiden zijn fantastische smaakmakers in de keuken, hebben geneeskrachtige eigenschappen en zijn ook goede bijenplanten. U leert dit weekend hoe u zelf kruiden kunt kweken, kruidenthee kunt samenstellen. Tropische kruiden enz. Verder is er een markt met bollen zaden, gereedschappen en nog veel meer.

In het februarinummer Groei & Bloei vind u een gratis toegangsvoucher. Kijk voor complete programma op www.uu.nl/botanischetuinen.

Groen leesvoer

 1. Gardenista 2019
  Een groenevenement van Groei & Bloei dat de verbinding tussen amateur en professional wil bevorderen.
 2. In het het kader van Gardenista:  twee groen opleidingen/cursussen, steun ook onze zuster organisaties:
  Teleflora voor beginners van het knnv.nl (inschrijftermijn sluit op 15 maart) 
  Werken met vaste planten van de Botanische Tuinen Utrecht
 3. Beste noviteiten IPM 2018: Ilex, Bergenia, Salvia en Hydrangea
 4. Burgemeester Den Haag opent polderdak
 5. Verbaasde reacties op ’oplossing tegen essentaksterfte
 6. Groen is de baas op Groendag Hoorn
 7. Vaste rubrieken 
 1. Diana's mooie moestuin
 2. Vogeldagboek van Adri de Groot
 3. Tuinkalender februari

Heeft u ook links die u wilt delen met de leden. Stuur ze op naar info@utrecht.groei.nl

Informatie