Nieuwsbrief januari 2018

Beste tuinvrienden en adverteerders.

Allereerst namens ons bestuur een goed en gezond, maar vooral een Groen 2018 toegewenst. Een nieuw jaar ligt voor ons. We hebben ons best gedaan om het programma voor de eerste helft van het jaar klaar te hebben. Voor een ieder zal er ongetwijfeld iets bij zijn.

Het is nu rustig in de tuin. Misschien is het een idee om het tuingereedschap schoon te maken, wat in te vetten waar nodig. Dat zijn toch vaak dingen waar je wel aan denkt, maar niet altijd zin in hebt. In de schuur is het ook niet lekker warm. Dus het wordt meestal wat uitgesteld. Voor de moestuinders misschien de zaadcatalogus wat bekijken. Zelf bestel ik al jaren zaad bij Van de Wal. Maar Vreeken is ook een goede zaadhandel met bijzondere soorten.

In de laatste papieren nieuwsbrief stond er een oproep of u deze in de toekomst misschien digitaal wilt ontvangen, het bespaart ons heel veel geld en we willen ook een duurzame vereniging zijn, we zijn het eigenlijk aan onze naam verplicht. Geef door dit door via info@utrecht.nl

Wij hopen u te ontmoeten bij een lezing, bloemschikken of excursie. Heeft u vragen/opmerkingen laat het ons weten, want wij als bestuur zijn erin gerold en hebben er geen van allen voor geleerd. Het kwam op ons pad en we doen ons best.

Een hartelijke groet namens het bestuur Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)

Ps. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

Ook een slanke den heeft haar schaduwkanten.

Bron: "Tuinwijsheden", Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern).

Bloemschikken

Freestyle bloemschikken

Op dinsdagavond 9 januari 2018 is de volgende bijeenkomst. Thema: Is het niet kleurrijk?

We leren de techniek van het 'boeket binden'. De traditionele korenschoof-techniek en het binden van een modern boeket komen aan bod.

Kampioenschap Heggenvlechten Kromme Rijnstreek

Welk team wint zaterdag 13 januari 2018 in Odijk het Kampioenschap Heggenvlechten Kromme Rijnstreek? Teams uit het hele land gaan aan de slag met een uitgegroeide meidoornheg. Ze vlechten deze op vakkundige wijze volgens Oud Hollands vakmanschap.

Tuinplezier! 2018

Het rayon Utrecht van Groei & Bloei en de Botanische tuin in Utrecht, organiseren ook dit jaar weer een fantastisch voorjaarsweekend op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018.

Dit jaar is het thema: Pittig tuinieren, kruiden in de keuken.

Lezingen

Lezing tuinfotografie

Op woensdagavond 28 februari geeft Hans Clauzing in het NME in Houten een lezing over zijn nieuwe boek. Hij is tevens fotograaf en vertelt op een begrijpelijke manier hoe een foto tot stand is gekomen.

Tuinkalender

Hallo lieve tuinleden,

We hebben een sprankelend nieuw jaar voor de boeg en ik hoop dat het iedereen gelukt is dat veilig in te luiden. 2018 heeft heel veel moois in petto. Op www.groei.nl kun je zien wat je in januari in de tuin aandacht verdient.

Denk wat extra aan het volgende:

1. Vaak wordt gezegd: 'januari is een perfecte maand om te gaan snoeien". Dit geldt niet voor alle planten. Ik ga wel mijn buurvrouw bijvoorbeeld helpen om haar oude appelboom vitaal te krijgen voor de lente. In de blog van de Boomdokter wordt precies uitgelegd wat je wel en wat je niet moet snoeien.
  2. Maak nu je vogelnestkastjes schoon dan is alles klaar voor het voorjaar
  3. Bestrooi je gazon met kalk. De blog van Tuin en Gras legt uit hoe het moet.
  4. Controleer de kuipplanten.
  5. In de vorige nieuwsbrief stond deze tip ook. Maak nu foto's van je tuin en schrijf er bij wat er in staat, zo krijg je een goed overzicht waar er nog ruimte is.
  6. Vergeet ook niet af en toe je Helleborus Orientalis te bekijken. Die van mij hebben al knoppen, die magisch uit te grond aan het komen zijn en waarschijnlijk staan ze midden februari al te bloeien. Kijk op Double-Ellen naar hun schoonheid. Op 24 februari organiseert Groei & Bloei Utrecht een excursie naar kwekerij De Nachtvlinder, deze kweker wordt in het bijzonder genoemd in Double-Ellen". Kom je met ons mee?

Veel succes!

Christian Naethuys, voorzitter Groei en Bloei Utrecht
Ps. ik heb de hoveniersopleiding gevolgd, dus heb je nog vragen stuur een e-mail of bel 06-84803219 of kijk op www.simpeltuinieren.nl Ik help je graag!

Groen leesvoer

1. Kamer roept regering op natuur en biodiversiteit te beschermen
  2. Ecologisch zonnepark met inheemse planten bevordert lokale biodiversiteit
  3. Bacteriƫn beschermen bladluis tegen vijanden