Nieuwsbrief december 2017

Beste tuinvrienden

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2017. Wat kan een jaar snel voorbij gaan als je druk bent. Als je een tuin hebt en misschien ook een groentetuin, dan ben je toch wel bezig van ongeveer eind maart tot begin november. In het voorjaar gaat het bij menigeen een beetje kriebelen om weer wat buiten te gaan doen. Een beetje de planten afknippen zodat de bloembollen het kopje goed boven de grond kunnen steken. Wij hebben bijen en als het soms een warme middag is, komen zij ook even buiten kijken of er al iets te halen valt. Het moet ongeveer 15 graden zijn voordat zij iets gaan ondernemen.De hele winterperiode zie je buiten geen bijen. Het enige wat er nu nog te doen is buiten, blad uit het gras harken en in de border laat ik het blad liggen als deken voor de bloembollen.

De activiteiten voor de eerste helft van 2018 kunt u al vinden op Groei en Bloei Utrecht. We hopen u te mogen begroeten. Tevens hopen wij dat de leden van Houten zich ook snel thuis gaan voelen.

Namens het bestuur wens ik u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018 toe.

Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)

Ps. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

Ook de mooiste kerstboom verliest zijn naalden.

Bron: "Tuinwijsheden", Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern).

Bloemschikken

Kerstbloemschikken

Op woensdag 13 december gaan we Kerst bloemschikken. Dit keer maken we een langwerpig stuk op een berkenbast ondergrond, met een echte "Kerst" opmaak. Deze workshop zal plaatsvinden om 20.00 uur in Het Trefpunt te Harmelen.

Freestyle bloemschikken

Op dinsdag 9 januari 2018 is de volgende bijeenkomst.

Cadeau abonnement

Groei & Bloei Utrecht wenst Sinterklaas en en zijn Pieten veel succes met inkopen doen. Mochten zij een groen cadeau zoeken dan weten wij het wel.

Word lid van Groei & Bloei! Nu met leuke korting op groei.nl.

Lezingen

Lezing tuinfotografie

Op woensdagavond 28 februari geeft Hans Clauzing in het NME in Houten een lezing over zijn nieuwe boek. Hij is tevens fotograaf en vertelt op een begrijpelijke manier hoe een foto tot stand is gekomen.

Tuinkalender

Voor de maand december kunnen jullie een kijkje nemen op Groei en Bloei.

Extra tips:

1. Zijn er schuttingen die vervangen of gerepareerd kunnen worden?
  2. Bewaar oude appels en koop zaadbollen om de vogels in de winter te helpen.
  3. Maak alvast schema voor volgende jaar. Nu is alles goed te zien, zo kun goed nadenken over wat wil je gaan doen en wanneer?
  4. Maak foto's van de verschillende borders. Wil je lekker aan de slag op een mooi voorjaarsdag, dan is het zeer makkelijk terug te zien waar alles staat. Sommige planten komen laat uit de grond.
  5. Bloembollen kunnen nog. Het is wel aan aan de late kant, maar het is nog relatief zacht weer. Dus  als je snel bent. Let op, want op sommige plekken komen de sneeuwklokjes al omhoog (in mijn tuin ten minste wel.)​
  6. Plant vóór half december en vóór het vriest nog voorjaarsbollen. Dit is je allerlaatste kans.
  7. Haal nu echt je oranjerie planten naar binnen, het is voor hun echt te koud.
  8. Snoei esdoorns en berken voor 15 december. In die periode staat de sapstroom stil.

Veel succes!

Christian Naethuys, voorzitter Groei en Bloei Utrecht
Ps. ik heb de hoveniersopleiding gevolgd, dus heb je nog vragen stuur een e-mail of bel 06-84803219 of kijk op www.simpeltuinieren.nl Ik help je graag!

Groen leesvoer

1. Moeraseik voor groenste dorp van Nederland
  2. Voedsellandschap tussen Amersfoortse kantoren krijgt vorm
  3. Gemeente Lisse kiest voor extra groen in plaats van boeterente