Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief november 2017

Beste Tuinvrienden

Op het moment van dit schrijven is de wintertijd alweer ingegaan. Om 17.00 uur is het bijna donker. Er is weinig te doen in de tuin. In onze groentetuin staat alleen nog wat prei en misschien worden de courgettes die nog buiten staan nog een beetje groter. De aardbeiplanten heb ik verzet. De bollen die ik pas gekocht heb, op de lezing van Cor Bras in samenwerking met Van Tubergen bollen, moet ik nog poten. Het blad op het gras moet ook opgeruimd worden. In de border laat ik het liggen, lekker warm voor de bollen.

Op 31 oktober kwam de nieuwe Groei & Bloei ook binnen. Met nog twee bestuursleden zijn wij pas naar een kaderdag van de vereniging geweest in Zoetermeer. Daar was ook de nieuwe hoofdredacteur van het blad. Daar werd o.a. besproken hoe moeilijk het is om bestuursleden te werven om de club draaiend te kunnen houden. Tevens wat willen de leden dat er wordt georganiseerd. De lezing van Cor Bras werd goed bezocht en was zeker de moeite waard. Er komen dit jaar nog 2 lezingen en we hopen op een goede opkomst.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter) 

PS Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

"Ook een eikel valt niet ver van de boom". Uit: "Tuinwijsheden",  door Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern).

Bloemschikken: freestyle en Kerst

Freestyle bloemschikken

Op 7 november is het thema 'ronde dans' en gaan we met freestyle bloemschikken een krans maken.
Locatie: Zalencentrum De Schalm, Oranjelaan 10 in De Meern.

Kerstbloemschikken

Op woensdag 13 december gaan we Kerst bloemschikken. Dit keer maken we een langwerpig stuk op een berkenbast ondergrond, met een echte "Kerst" opmaak. Deze workshop zal plaatsvinden om 20.00 uur in Het Trefpunt te Harmelen.

Vers van de pers

In het november/december nummer van Groei & Bloei staat op blz. 70/71 een mooi artikel over Groei & Bloei Utrecht met Freestyle bloemschikken!
Plus: een terugblik op het Nationaal Kampioenschap Bloemschikken in Nieuwegein.

Actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ verschuift naar 23 juni 2018!
De afgelopen jaren werd tijdens de Nationale Tuinweek de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’, samen met de vestigingen van Intratuin georganiseerd. Er is een belangrijke wijziging in deze actie. 
In overleg met Intratuin Nederland is besloten om de actie te verplaatsen: in 2018 zal de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ niet op de eerste zaterdag van de Nationale Tuinweek plaatsvinden, maar op 23 juni. De actie valt dan niet meer in de Nationale Tuinweek, maar wordt een aparte actie vanuit Groei & Bloei. 

Operatie Steenbreek
De gemeente Utrecht doet vanaf 2017 mee met Operatie Steenbreek, net als de gemeente Houten. Groei & Bloei Utrecht doet ook mee! Johan Hoekstra is daar namens onze afdeling actief bij betrokken. Hij is actief voor G&B Utrecht en was tot de zomer vijf jaar actief bij Groei & Bloei Houten. Lees  Opens external link in new windowh i e r zijn impressie over een dag over Operatie Steenbreek in Apeldoorn op 1 november 2017. Heb je zin om samen in een groepje hieraan mee te willen werken? Stuur ons een e-mail.

Lezingen over... vlinders in de stad én kleurrijke Alpenflora!

In Landgoed Oostbroek:
Naar meer nieuwe stedelijke natuur! Dat is het thema van de lezing die Kars Veling van de Vlinderstichting op dinsdag 28 november 2017 geeft op Landgoed Oostbroek. Samen met gemeenten en andere partners wordt hard gewerkt om meer natuur in de stad te krijgen. Daarvoor zetten zich steeds meer gemeenten in. Meer info >>
Deze lezing wordt gehouden op Landgoed Oostbroek. Belangstelling? Meld je h i e r   aan.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

In Houten:
Op donderdag 30 november 2017 geeft Wiert Nieuman een kleurrijke en boeiende lezing over de Alpenflora. Wiert is oud-hortulanus van de Botanische Tuinen (Universiteit Utrecht) en lange tijd voorzitter van de Nederlandse Rotsplantenvereniging. Hij geeft zijn verhaal de titel: 'Dwergen op de rug van de reuzen'. Meer info >> 
Deze lezing wordt gehouden in het NME-centrum in Houten. Belangstelling? Meld je h i e r   aan.

 

11 november: Workshop bollenmand

Op zaterdag 11 november (11.00 tot 14.00 uur) gaan we tijdens een praktische workshop een bollenmand maken in bij Kwekerij Kees Koster in Kudelstaart.

Wil je meedoen? Geef je dan uiterlijk dinsdag 28 oktober via  d i t   aanmeldformulier.  Kosten voor deelname 30 euro p.p. (exclusief reiskosten; inclusief: luxe bollenmand, ca. 130 (!) bloembollen van verschillende soorten, potgrond, drie viooltjes, koffie/thee, begeleiding en uitleg) De bollenmand wordt onder begeleiding gevuld met zes lagen bollen naar eigen keuze. Meer info>> 

Reizen op eigen gelegenheid, carpoolen is mogelijk. 

Tuinkalender

Veel van onze leden willen meer weten wat er deze maand gedaan moet worden in de tuin. Daarom onze vaste nieuwe rubriek 'de tuinkalender'.

Voor de maand november kunnen jullie een kijkje nemen op de volgende link. https://www.groei.nl/tuin/tuinkalender/  Vergeet je bloembollen niet (het kan nog), oranjerie planten opbergen (het koude weer komt eraan) bloembollen, rozen, haag, bramen en frambozen, bomen en struiken kunnen nu worden aangeplant en verplant, gereedschap schoonmaken, tuinslang afkoppelen en opbergen. Rotsplanten beschermen tegen teveel regen, winterbakken alvast gaan beplanten zodat planten nog kunnen wortelen.

Veel succes, Christian Naethuys, voorzitter
PS: ik heb de hoveniers opleiding gevolgd, dus heb je vragen stuur een e-mail of bel 06.84803219, ik help je graag!

Duurzaam - ook onze vereniging

Beste leden,

Twee (soms drie) keer per jaar, maken we een papieren nieuwsbrief, die per post naar jullie toegaat. We doen dit omdat we contact willen hebben met onze leden. Als Groei & Bloei Utrecht willen we niet alleen op kosten gaan besparen, we willen ook ECHT duurzaam zijn. Daar om de vraag: vind jij het prima om de nieuwsbrief voortaan digitaal te ontvangen in plaats van per post? Laat ons dat weten en stuur ons een e-mail.

Een bloeiende groet, Christian

Groen leesvoer

 1. De 10 meeste gestelde vragen over bloembollen
 2. De Smallekamp houdt Carya in stand
 3. Lagere overheden willen verduurzaming Nederland versnellen
 4. Natuurgrasveld heeft meerwaarde voor de omgeving
 5. Rain(a)way wint publieksprijs Making Waves
 6. Dakpark Rotterdam wint VHG Groenprijs
 7. Lancering eerste groene vogeldak in Nederland
 8. ‘Tuunwallen’

Vaste rubrieken 

 1. Diana's mooie moestuin
 2. Vogeldagboek van Adri de Groot
 3. Tuinkalender November

Heeft u ook links die u wilt delen met de leden. Stuur ze op naar info@utrecht.groei.nl

Sponsors

Informatie