Nieuwsbrief oktober 2017

Beste Tuinvrienden

De herfst nadert. Soms heb je het idee dat dat inderdaad zo is, maar soms is het net zomer wat de temperatuur betreft. In de tuin is er wat minder werk. Er kan wel wat opgeruimd worden.Het blad in de border laat ik altijd liggen, het is een goede bedekking voor de bollen in de winter. Het is ook de tijd dat er bollen gepoot kunnen worden. In de Keukenhof is er volgende week zaterdag 7 oktober een bloembollenmarkt, daar gaan ook enkele mensen van ons naar toe.

Vandaag en morgen is het NK bloemschikken in Nieuwegein van Groei & Bloei, de moeite waard om te gaan kijken. Ons oudste lid Ien Passenier doet voor de 44e keer mee! Zij vertelde mij pas, dat zij hier en daar haar licht heeft opgestoken, omdat het een moeilijk onderwerp heeft, het heeft met wiskunde te maken. Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink  vice voorzitter.

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter)

P.s. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

"Ook een eikel valt niet ver van de boom."

Uit "Tuinwijsheden door Ben van Ooijen".

Bloemschikken

Freestyle bloemschikken

Op 2 november gaan we met freestyle bloemschikken is het thema 'ronde dans' (krans).

Workshop Bloemschikken Herfst

Op dinsdag 24 oktober wordt onze derde traditionele bloemschik workshop in de herfst met als thema Halloween georganiseerd. Deze workshop zal plaatsvinden om 20.00 uur in De Schalm te De Meern.

Er wordt een langwerpige glazen schaal als  basis voor dit bloemstuk gebruikt. Het bloemstuk bestaat uit 3 langwerpige opgemaakte steekschuimrondjes. In de herfstsfeer zullen mooie roosjes en bessen zeker niet ontbreken. Net als het accent, dat verwijst naar het thema: griezelig spinnenweb met een spin erin.

Voor materialen wordt gezorgd, u hoeft alleen een scherp mesje en een bloemenschaar mee te nemen.

Kerstbloemschikken

Op woensdag 13 december  gaan we met de kerst weer bloemschikken. Dit keer een langwerpig stuk op een berkenbast ondergrond, met een echte "kerst" opmaak.

Deze workshop zal plaatsvinden om 20.00 uur in Het Trefpunt te Harmelen.

NK Bloemschikken 6, 7 en 8 oktober Nieuwegein

Op 6 oktober 2017 hebben zo’n 250 studenten en amateurs gestreden om de titel Nederlands Kampioen Bloemschikken in de Beursfabriek in Nieuwegein.

Vandaag en morgen (7 en 8 oktober) kun je in Nieuwegein alle bloemwerken bewonderen en zijn er presentaties, demonstraties en workshops. Het fleurige evenement, dat voor de 54e keer wordt gehouden, heeft als thema ‘(pi)kant’ en is een initiatief van de vereniging Groei & Bloei. Hieronder alvast een voorproefje.

Chrysanten en herfstbloemententoonstelling

In het weekend van 14 en 15 oktober bent u van harte welkom bij ATV Ons genot. Zie de flyer voor meer informatie.

Lezingen

Duurzame vaste planten

Groei en Bloei afdeling Utrecht organiseert met een vijftal groenorganisaties in Utrecht het hele jaar door lezingen. Twee daarvan organiseert G&B Utrecht, de rest wordt evenredig verdeeld onder de andere organisaties. Hun leden en onze leden zijn allemaal uitgenodigd voor deze lezingen.

De volgende lezing (dinsdag 26 oktober) gaat over duurzame vaste planten en op donderdag 28 november is er een lezing hoe de Vlinderstichting meer natuur in de stad wil krijgen.

Workshop Bloembollenmand vullen

Op zaterdag 11 november (11.00 tot 14.00 uur) gaan we een bloemenmand maken in Kudelstaart.

Om een breder publiek kennis te laten maken met bloembollen, organiseert Kwekerij Koster workshops "Bollenmand vullen". Tijdens deze workshop wordt er onder begeleiding een bollenmand gevuld met zes lagen bollen naar eigen keuze.

Prijs: 30 euro (exclusief reiskosten)Reizen op eigen gelegenheid, carpoolen is mogelijk.

Verslag Algemene Ledenvergadering

Op zondag 24 september heeft onze Algemene ledenvergadering plaatsgevonden.

Het was een zonnige dag in de gerieflijke tuin van onze voorzitter. Een handvol leden heeft zich laten zien en meegepraat over gebeurtenissen van afgelopen jaar en de plannen voor 2018. Het verslag verschijnt binnenkort op utrecht.groei.nl.

Gratis snoeicursus bij Abbing

Snoei-instructie zaterdag 14 Oktober 2017

Wim van Dorland zal aan de hand van snoeigroepen u meenemen door ons tuincentrum en les geven in het snoeien van de planten in uw tuin. Centraal staan de houtige gewassen en het vruchtgoed. De les duurt ca 1 uur en is gratis te bezoeken.

Onder de cursisten verloten wij 1 Felco snoeischaar ter waarde van
€ 57,50. Deze wordt uitgereikt op de snoei-instructiedag.

U hoeft zich niet van te voren op te geven. Wel graag 5 minuten voor aanvang van de les aanwezig zijn. Neem uw eigen snoeischaar mee en wij kijken deze na.

Groen leesvoer

1. Diana's mooie moestuin
  2. Vogeldagboek van Adri de Groot

Heeft u ook links die u wilt delen met de leden. Stuur ze op naar info@utrecht.groei.nl