13 januari 2018: Kampioenschap Heggenvlechten Kromme Rijnstreek in Odijk

Welk team wint zaterdag 13 januari 2018 het Kampioenschap Heggenvlechten Kromme Rijnstreek? Teams uit het hele land gaan aan de slag met een uitgegroeide meidoornheg. Ze vlechten deze op vakkundige wijze volgens Oud Hollands vakmanschap.

Het is de tweede keer dat dit kampioenschap in de Kromme Rijnstreek wordt gehouden. Kom de deelnemers deze dag in Odijk aanmoedigen. Geniet niet alleen van dit honderden jaren oude ambacht, er zijn kraampjes met informatie en een hapje en drankje, ook voor kinderen is er het nodige te doen.

We presenteren op deze dag nog meer landschapsactiviteiten: er zijn instructies over hoogstam snoeien en wilgenknotten. Ook laten we voorbeelden zien van biodiverse beplanting en bij-vriendelijke struiken.

Heggenvlechten is in Nederland erkend als cultureel erfgoed. Een gevlochten heg vormt een ondoordringbare afscheiding voor vee en mens. Een gevlochten heg is ook een fantastische plek voor zangvogels om in te broeden. En voor veel dieren een plek om voedsel en beschutting te vinden. In Engeland is het erg populair en worden veel wedstrijden georganiseerd.

Het kampioenschap is de start van het Europees Erfgoed Jaar 2018. Bezoekers kunnen naast het heggenvlechten ook genieten van een rondleiding in de middeleeuwse hoeve Het Burgje, en van de archeologische vondsten, die recent daar zijn gedaan, waarbij resten van Romeinse graven zijn gevonden.

Het evenement wordt georganiseerd door de volgende organisaties:

Landschap Erfgoed Utrecht

- Stuurgroep Kromme Rijnlandschap

- Stichting Heg & Landschap

Landgoed Het Burgje

Weteringsdijk 6

Odijk

Kijk  h i e r voor de kaart

Zaterdag 13 januari 2018
Tijd: 10:00 uur tot 16:00 uur