Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief september 2017

Beste Tuinvrienden

De  zomervakantie is voorbij en de kinderen zijn weer naar school. Het herfstseizoen komt eraan, veel bloemen en planten zijn een beetje op z’n retour. De bladeren beginnen ook al een beetje te vallen. De buxusmot rukt ook overal op. Er wordt veel over geschreven, maar een effectieve oplossing, weet volgens mij nog niemand. Een gat in de markt voor een uitvinder. 

Ik weet niet of iedere nieuwsbrieflezer ook het blad Groei & Bloei leest, maar de inhoud is sterk verbeterd de laatste tijd. Er staat een nieuwe hoofdredacteur aan het roer, Jasper Kamp. De inhoud en de schrijfstijl is anders dan voorheen. Je hoeft niet meteen abonnee te worden, het blad is los te koop in elke goede boekhandel. 

In het najaar hebben wij lezingen, workshops en bloemschikavonden en excursies voor u georganiseerd. Heeft u misschien een idee, waar wij nog nooit aan hebben gedacht, laat het ons weten. We zijn MET ELKAAR een organisatie en niet alleen een bestuur die het regelt. 

Een hartelijke tuingroet van Reiny Reijmerink (vice-voorzitter) 

P.s. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Quote van de maand

"een leven zonder tuin is als een tuin zonder leven"

(Ben van Ooijen, inititatiefnemer Tuinen van Appeltern

Bloemschikken

Freestyle bloemschikken

Op 5 september gaan we weer freestylen en dit keer staan onze vakantieherinneringen centraal. 

Workshop Bloemschikken Herfst

Op dinsdag 24 oktober wordt onze derde traditionele bloemschik workshop in de herfst met als thema Halloween georganiseerd. Deze workshop zal plaatsvinden om 20.00 uur in De Schalm te De Meern.

Er wordt een langwerpige glazen schaal als  basis voor dit bloemstuk gebruikt. Het bloemstuk bestaat uit 3 langwerpige opgemaakte steekschuimrondjes. In de herfstsfeer zullen mooie roosjes en bessen zeker niet ontbreken. Net als het accent, dat verwijst naar het thema: griezelig spinnenweb met een spin erin.

Voor materialen wordt gezorgd, u hoeft alleen een scherp mesje en een bloemenschaar mee te nemen.

Events

Liefhebberstuinmarkt Botanische Tuinen

Vandaag (2 september) (10.00-15.00) is er een plantenmarkt in de Botanische Tuin in Utrecht. Ook Groei&Bloei Utrecht zal daar aanwezig zijn met een stand. Jullie treffen daar Christian, Barbara en Helma. Er is ook een hoekje met wat horeca.

Op vertoon van de lidmaatschapspas mogen leden van G&B Utrecht (en dus ook Houten) gratis naar binnen. Vergeet je pas dus niet!

Dahliatentoonstelling

Ook is er vandaag en morgen een dahliatentoonstelling bij ATV 'Ons Genot'. 

Kamerplanten Event Wawollie

Kom je overbodige plant ruilen, koop een stekje en krijg tips over het overpoten en stekken van je favoriete kamerplant tijdens het Kamer-Planten-Event op zondag 3 september bij Wawollie Kringloop Utrecht.

Expositie Bloemkunst 2017 op Kasteel Groeneveld

Kom tussen 16 en 24 september naar de 2e editie van Bloemkunst op Kasteel Groeneveld in Baarn. 

NK Bloemschikken 6, 7 en 8 oktober Nieuwegein

Op 6 oktober 2017 strijden zo’n 250 studenten en amateurs om de titel Nederlands Kampioen Bloemschikken in de Beursfabriek in Nieuwegein. Tijdens het aansluitende bloemenweekend van 7 en 8 oktober kun je alle bloemwerken bewonderen en zijn er presentaties, demonstraties en workshops. Het fleurige evenement, dat voor de 54e keer wordt gehouden, heeft als thema ‘(pi)kant’ en is een initiatief van de vereniging Groei & Bloei. 

Wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan dit evenement? Stuur een e-mail naar ons.

Lezingen

Lezing invasieve exoten

Groei en Bloei afdeling Utrecht organiseert met een vijftal groenorganisaties in Utrecht het hele jaar door lezingen. Twee daarvan organiseert G&B Utrecht, de rest wordt evenredig verdeeld onder de andere organisaties. Hun leden en onze leden zijn allemaal uitgenodigd voor deze lezingen.

De volgende lezing (dinsdag 26 september) gaat over invasieve exoten.

Excursies

Bloembollenmarkt in de Keukenhof

Zaterdag 7 oktober 2017 gaan we naar de bloembollenmarkt in de Keukenhof

Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De kleur van het voorjaar maakt plaats voor een markt waar zij hun bloembollen tonen.

Wie in zijn eigen tuin bollen wil planten en op zoek is naar unieke bolgewassen kan terecht op de Keukenhof Bloembollenmarkt. 
De Bloembollenmarkt is geopend op 6 en 7 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen.

Workshops

Workshop chutney, compote, en jam maken

We gaan op zaterdag 30 september aan de slag met fruit en groenten van het seizoen. Dit wordt centraal ingekocht maar je mag ook je eigen fruit/groenten meenemen. Zoals bijvoorbeeld komkommer, uitjes, pompoen, tomaat enz.

Chutney is een smaakmaker uit de Indiaanse en Pakistaanse keuken Je leert het verschil tussen jam, compote en chutney. We kokkerellen bij Barbara thuis. Info: Helma Koot 06 10520984.

 

Algemene Leden Vergadering

Op zondagmiddag 24 september (14.00-17.00 uur) nodigt het bestuur van Groei en Bloei afdeling Utrecht u uit voor onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. We gaan gluren bij de buren en we beginnen bij onze voorzitter Christian Naethuys. 

U ontvangt van te voren een uitnodiging en de agenda. Hou deze agenda vrij in uw agenda!

Groen leesvoer

  1. Schade door iepenzigzagbladwesp
  2. Hibiscus syriacus ’Rose Moon’ beste nieuwigheid bij Groen-Direkt
  3. Zeven gemeenten genomineerd voor Operatie Steenbreek trofee
  4. Hydrangea Lady Mata Hari beste nieuwigheid Plantarium 2017
  5. Schiedams park heeft eigen parfum
  6. 18 tips voor tuinfotografie (e-book pdf)

    Vaste rubrieken:
  1. Diana's mooie moestuin
  2. Vogeldagboek van Adri de Groot

Heeft u ook links die u wilt delen met de leden. Stuur ze op naar info@utrecht.groei.nl

Sponsors

Informatie