Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief augustus 2017

Beste Leden en Belangstellenden,

In deze periode is het overal rustig met verenigingen in verband met de vakantie, ook voor Groei & Bloei afdeling Utrecht. 

Op het moment dat ik het voorwoord schrijf (27 juli), ben ik naar de tentoonstelling Bloem & Tuin, het grootste tuinevenement van de Benelux geweest. Het wordt op een landgoed gehouden. Dit evenement is echt de moeite waard om naar toe te gaan, er zijn zeer bijzondere planten te koop. Er is zoveel keus, dat je er bijna nog een tuin bij moet hebben om deze bijzondere planten te kunnen herbergen. De tentoonstelling is in Nuenen gehouden. Hier liggen ook de wortels van Vincent van Gogh, zijn vader was daar dominee. Het beroemde kerkje staat er nog steeds en tegenwoordig is er een museum over Van Gogh. Uiteraard ben ik daar ook even geweest. 

In de vorige nieuwsbrief heeft onze secretaris een mooi welkomstwoord gemaakt voor de nieuwe leden van Houten. Later hebben wij gemerkt dat dit, vanwege een technische storing, niet goed is gegaan. Hieronder staat de tekst.

Een tuingroet,

Reiny Reijmerink, vice-voorzitter.

P.s. Kijk voor het volledige overzicht, alle gedetailleerde info en aanmelden op www.utrecht.groei.nl. Of wilt u ons helpen? Stuur dan een e-mail.

Welkom “nieuwe” leden uit Houten!

Utrecht heeft geen eigen vaste locatie. De lezingen en workshops vinden plaats over het gehele gebied, Utrecht stad, Leidsche Rijn, Harmelen, Nieuwegein en nu ook Houten. We realiseren ons dat het voor velen wel een stukje verder weg is, als je nu naar een evenement gaat. En dat ook niet alles meer op fietsafstand is. Maar tegelijkertijd kom je nu ook op plekken waarvan je het bestaan niet wist, mooie amateurvolkstuinen in en rond Utrecht, waar je een kijkje kunt nemen langs al die mooie tuinen, of oude landgoederen (Oostbroek). Voor excursies hebben we drie opstapplaatsen: Utrecht, De Meern en Nieuwegein. We zijn op zoek naar een geschikte een opstapplaats in Houten. Weet u een geschikte locatie? 

Mocht je wensen hebben omtrent het programma of andere zaken, schroom dan niet om contact op te nemen met iemand van het bestuur. Dat kan via info@utrecht.groei.nl of neem contact op met voorzitter Christian Naethuys 06-84803219 of met de secretaris Helma Koot 06-10520984.

We hopen dat jullie je snel thuis zullen voelen. Wij wensen Wiert, Dinie, Johan en Trudy een fijne tijd toe met wat meer rust en ruimte voor hun hobby’s en liefhebberijen.

Quote van de maand

"Een tuin is als een vrouw; je wordt eerst verliefd, daarna leer je haar kennen".

Bron: Tuinwijsheden van Ben van Ooijen.

Bloemschikken

Freestyle bloemschikken

Op 5 september gaan we weer freestylen en dit keer staan onze vakantieherinneringen centraal. 

Zelfpluktuin

Tot die tijd kun je zelf je fruit, groente en thee oogsten in de vele pluktuinen van Nederland.

Excursies

Kwekerij Dicky Schipper en Betuwse Tuinenroute

Zaterdag 19 augustus 2017 gaan we naar kwekerij Dicky Schipper en bezoeken we een aantal tuinen van de Betuwse Tuinenroute.

Kinderactiviteiten

Billenklap goes tropical

De professor van de Botanische Tuin in Utrecht bereidt zich voor op een onderzoeksreis naar de Tropen. In zijn koffer zitten allerhande spullen die van tropische planten afkomstig zijn. Hij heeft het zelf veel te druk om nu uit te zoeken van welke planten die spulletjes ook al weer afkomstig zijn en heeft weer eens, zoals zo vaak hulp nodig van de kinderen. 

Events

Grote Liefhebbers Plantenmarkt 

Op zaterdag 2 september (10.00-15.00) is er een plantenmarkt in de Botanische Tuin in Utrecht. Hier zal ook Groei en Bloei afdeling Utrecht aanwezig zijn. Op vertoon van uw museumjaarkaart heeft u gratis toegang.

Expositie Bloemkunst 2017 op Kasteel Groeneveld

Kom tussen 16 en 24 september naar de 2e editie van Bloemkunst op Kasteel Groeneveld in Baarn. Leden van Groei en Bloei Utrecht krijgen €2,50 korting. Vul voor 1 september de code bloemkunstGB2017 in via de link en de entree is €10,-.

NK Bloemschikken 6, 7 en 8 oktober Nieuwegein

Op 6 oktober 2017 strijden zo’n 250 studenten en amateurs om de titel Nederlands Kampioen Bloemschikken in de Beursfabriek in Nieuwegein. Tijdens het aansluitende bloemenweekend van 7 en 8 oktober kun je alle bloemwerken bewonderen en zijn er presentaties, demonstraties en workshops. Het fleurige evenement, dat voor de 54e keer wordt gehouden, heeft als thema ‘(pi)kant’ en is een initiatief van de vereniging Groei & Bloei. 

Wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan dit evenement? Stuur een e-mail naar ons.

Groen leesvoer

  1. Meldpunt resistente essen
  2. Biografie over tuinarchitect Mien Ruys
  3. Japanse duizendknoop wint terrein
  4. Forse stijging kosten exotenbestrijding
  5. Duurzame bermverharding in Overijssel

Vaste rubrieken:

  1. Diana's mooie moestuin
  2. Vogeldagboek van Adri de Groot

Heeft u ook links die u wilt delen met de leden. Stuur ze op naar info@utrecht.groei.nl.

Lezingen

Natuurbeleid in de provincie Utrecht

Groei en Bloei afdeling Utrecht organiseert met een vijftal groenorganisaties in Utrecht het hele jaar door lezingen. Twee daarvan organiseert G&B Utrecht, de rest wordt evenredig verdeeld onder de andere organisaties. Hun leden en onze leden zijn allemaal uitgenodigd voor deze lezingen. De volgende lezing (dinsdag 29 augustus) gaat over het natuurbeleid in Utrecht. Helaas is deze lezing al vol, je kunt je inschrijven voor de reservelijst. 

Sponsors

Informatie