Groentips & Groeninfo

Het Plantenhuis

Via onze facebookpagina deelden wij een artikel over een plantenasiel in Zwolle, omdat wij dat het een nobel initiatief vinden. Vervolgens reageerde iemand met de opmerking dat er in Utrecht ook een plantenasiel is. Tijd voor een bezoek en een kort interview met de oprichter Femke van der Rijst.

Het Plantenhuis zit in een oude drukkerij op de Westerkade 30 (vlakbij station Vaartsche Rijn) in Utrecht. Tegenwoordig zit daar DRUK, een creatieve broedplaats. De entree zit achterin in een koffiebar verstopt en daarachter zit een grote ruimte met een plantenkas. En voor deze kas staan een groot aantal planten: het Plantenhuis. 

Femke is in 2014 begonnen met het Plantenhuis. Ze woonde destijds in een stadswoning die vol stond met planten en daar kwamen steeds meer planten bij, omdat ze steeds vaker planten van straat meenam die waren gedumpt. Zo ontstond het plantenasiel. Naast het runnen van het Plantenhuis is Femke kunstenares en vuurhoeder. 

Aangezien ze altijd al veel kamerplanten in huis had was haar kennis van kamerplanten al groot, nu herkent ze bijna alle kamerplanten van Nederland. Ze is geen expert, maar een liefhebber en heeft door vallen en opstaan een enorme ervaring opgedaan.

De meeste planten die worden achtergelaten op straat worden door haar liefdevol opgevangen. Alleen de ernstig zieke planten neemt ze niet op in verband met het gevaar dat de andere asielplanten worden besmet. Vooral oktober is een drukke maand, er is daar niet echt een verklaring voor. Daarnaast krijgt ze ook planten van bedrijven die verhuizen en nieuwe kantoorplanten krijgen.

Na twee jaar is het een succesvol concept gebleken en heeft ze voor meer dan 2000 planten een nieuw huis kunnen vinden. In het begin waren de planten gratis op te halen, tegenwoordig kun je een plant adopteren tegen een donatie. Femke vindt het leuk om mensen persoonlijk te spreken en een gedegen advies te geven over de plant die het beste past bij de woonsituatie van de adoptant. 

Wilt u ook een plant adopteren? Kijk dan een keer bij het www.plantenhuis.info of op haar facebookpagina en laat je verassen.